Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüs Salgını ile Evdeki Şiddet Olayları Arttı: Kadınlar Korunmak İçin Neler Yapabilir?

Koronavirüs Salgını ile Evdeki Şiddet Olayları Arttı: Kadınlar Korunmak İçin Neler Yapabilir?

Ulaş
08.04.2020 - 20:15

Koronavirüs salgınından korunmak için insanlar evlerde daha fazla vakit geçirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlerde ise aile içi şiddet olaylarının yüzde 38 oranında arttığı aktarıldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2018'de evi, kadınlar için en tehlikeli yer olarak nitelemişti. Bu nedenle çok sayıda ülkeden ev içi şiddetin arttığına dair haberler ve açıklamalar geliyor.

BBC Türkçe'den Onur Erem'in haberine göre, Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ülke genelinde ev içi şiddetin yüzde 30 oranında arttığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, bunun üzerine şiddet mağdurlarının karakola gitmeden en yakın eczanelerden bildirimde bulunabilmesini sağladı, boşalan otel odalarının bir kısmının şiddet mağdurlarına açılacağını duyurdu.

İspanya'da da kadınların eczanelerde görevlilerden 'Maske 19' talep etmesi durumunda eczane çalışanları polise ev içi şiddet vakası bildiriminde bulunuyor.

İspanya'da da kadınların eczanelerde görevlilerden 'Maske 19' talep etmesi durumunda eczane çalışanları polise ev içi şiddet vakası bildiriminde bulunuyor.

İngiltere ise hükümet ev içi şiddet durumunda konunun aciliyetine göre polisin aranabileceğini, şiddete uğrayan kişinin telefonda konuşamayacak olması durumunda da telefonda 55'i tuşladıktan sonra konuşma olmaksızın polisle haberleşebileceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra kadınlar, erkekler ve LGBT+'lar için ayrı danışma hatları bulunuyor. Evdeki insanlara şiddet uygulayacağından endişe eden kişiler için de Saygı Hattı adlı bir telefon hattı var. Bu hattı arayanlar, davranışlarını nasıl kontrol edebilecekleri konusunda yönlendiriliyor.

Peki, Türkiye'de durum nasıl?

Peki, Türkiye'de durum nasıl?

Fransa'dakine benzer bir istatistik talep ettiğimiz İçişleri Bakanlığı, sorumuza yanıt vermedi. Bakanlık yılın ilk üç ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla kadın cinayetlerinin yüzde 22 oranında azaldığını açıkladı.

Fakat bu verilerde, evde kalma çağrılarının arttığı Mart'ın ikinci yarısını önceki haftalarla kıyaslamak mümkün değil.

Öte yandan bakanlık, ilk üç ayda önleyici tedbir kararlarının yüzde 66, koruyucu tedbir kararlarının da yüzde 82 arttığını belirtiyor.

Anadolu Ajansı'nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden edindiği verilere göre ise İstanbul'da ev içi şiddet Mart'ta yüzde 38,2 arttı.

Bu süreçte ev içi şiddete uğrayan kadınlar ne yapabilir?

Bu süreçte ev içi şiddete uğrayan kadınlar ne yapabilir?

Diyarbakır Barosu'ndan Aslı Pasinli, bu süreçte ev içi şiddete maruz kalan kadınların yapabileceklerini şöyle sıralıyor:

  • Kadınlar 155 Polis, 156 Jandarma, 183 Bakanlık ve baroların destek hatlarını arayıp acil yardım talebinde bulunabilirler.

  • Faille aynı ortamda bulunuluyor ve telefon açmak riskli ise İçişleri Bakanlığı'nın KADES uygulamasını telefonlarına indirerek acil yardım butonu ile polisin konumlarına gitmesini sağlayabilirler.

  • Acil durumlar için üçüncü kişiden destek alabilirler, 3. kişilerin ihbarı geçerli olacaktır.

  • Kolluk kuvvetlerine gidebilirler, 7/24 hizmet alabilecekleri alanlardan biri olduğu için kolluğa büyük görev düşüyor.

  • Adliyeler hâlâ açık. Zorunlu işleri yapıyorlar ama tedbir kararı için gelen bir kadın geri çevrilmeyecektir. 6284 sayılı yasadan yararlanmak istediklerini söyleyebilirler.

  • Uzaklaştırma kararı alabilirler, sığınma talebinde bulunabilirler, boşanma sürecinde olan ve gidecek hiçbir yeri olmayan kadınlar ev tahsisi talep edebilirler.

  • Darp varsa darp raporu almak için hastaneye gitmeleri durumunda salgın nedeniyle maske, eldiven, gözlük gibi malzemeleri isteyebilirler.

  • Kadın kurumları çalışma saatlerini azalttı, bazıları evden çalışmaya geçti ama tamamen kapanmadı. STK'lara veya barolara başvurabilirler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
28
11
5
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lestat

"Dişisine kötü davranan tek hayvan, insanoğludur." diyen Jack London, yaptığın nokta atışını ayakta alkışlıyorum.

Annen Evdemi

Korunmak için yapabileceğiniz çok şey var ama bunları Türkiye gibi bir ülkede yaparsanız büyük ihtimalle şiddeti kadın yaptığı gerekçesiyle hapse atarlar. Bu... Devamını Gör

feyk

ayni mekanda uzun sure yanyana kalan insanlarda surtusmeler kacinilmaz olarak oluyor, turkiye gibi sosyokulturel olarak kadina siddetin kronik problem oldugu... Devamını Gör