Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüs Günlüğü: Son 24 Saatte Türkiye'de ve Dünyada Yaşanan Gelişmeler

Koronavirüs Günlüğü: Son 24 Saatte Türkiye'de ve Dünyada Yaşanan Gelişmeler

Bugün itibarıyla dünya genelinde vaka sayısı 4 milyon 700 bini, can kaybı 310 bini aşmış durumda. Salgından en ağır etkilenen ABD'de can kaybı 90 bini buldu. Çin son 24 saatte 5, Güney Kore 13 yeni vaka açıkladı; can kaybı yaşanmadığı bildirildi. İspanya'da ise günlük can kaybı ilk defa 100'ün altına indi. Belçika'da sağlık çalışanlarının hastaneyi ziyaret eden Başbakan Wilmès'i protesto etmeleri günün öne çıkan bir başka gelişmesi oldu. Son 75 yılın en sıcak mayıs ayının yaşandığı Türkiye'de ise 65 yaş üstü ikinci kez sokağa çıktı. 

Türkiye ve dünyadan gelişmeleri derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Madagaskar'da, yeni tip koronavirüsten ilk ölümün gerçekleştiği açıklandı

Madagaskar'da, yeni tip koronavirüsten ilk ölümün gerçekleştiği açıklandı

Ulusal basındaki haberlere göre, Toamasina kentindeki bir hastanede Kovid-19 tedavisi gören 57 yaşındaki otopark görevlisi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 24 kişide tespit edilmesiyle vaka sayısının 189'a çıktığı ülkede, hastalığa yakalanan 114 kişi ise iyileşti.

Madagaskar hükümeti, sağlık olağanüstü halini, ülke genelinde 16 Mayıs'tan itibaren 15 gün daha uzattı.

İtalya'da koronavirüsten can kaybı 32 bine yaklaştı

İtalya'da koronavirüsten can kaybı 32 bine yaklaştı

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden Kovid-19 salgınına ilişkin son bilgiler, Sivil Savunma Kurumundan yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.

Açıklamaya göre, ülkedeki aktif koronavirüs vaka sayısı 68 bin 351, bugüne kadar Kovid-19 bulaşanların sayısı ise 225 bin 435 oldu. İyileşenlerin sayısı 2 bin 366'lık artışla 125 bin 176'ya çıktı.

Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı, son 24 saatte 145 daha artarak 31 bin 908'e ulaştı.

65 yaş üstü vatandaşlar için bugün saat 12.00'de başlayan sokağa çıkma izni saat 18.00 itibari ile son buldu.

65 yaş üstü vatandaşlar için bugün saat 12.00'de başlayan sokağa çıkma izni saat 18.00 itibari ile son buldu.

Koronavirüs salgını nedeniyle 65 yaş ve üzeri vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı 1 hafta sonra bugün tekrar 6 saatliğine kaldırıldı. 65 yaş üstü kimi vatandaş yürüyüş yaparken, kimileri de denizde yüzmeyi tercih etti

Antalya, Bursa, Adana ve Marmaris'te sıcaklık rekoru

Antalya, Bursa, Adana ve Marmaris'te sıcaklık rekoru

Antalya'da son 75 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru 42,7 derece ile kırıldı. 

Bursa'da son 75 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru 38 derece ile bugün görüldü. 

Muğla'nın gözde turizm merkezi Marmaris'te, meteorolojik verilerin kayıt altına alındığı tarihten bu yana mayısta 40,1 dereceyle en yüksek sıcaklık ölçüldü. Fethiye-Antalya kara yolunda sıcak hava nedeniyle asfalt eridi. 

Adana'da da bugün hava sıcaklığı 42 dereceye ulaşarak, 1929 yılından bu yana mayıs ayında ölçülen en yüksek sıcaklık değeri oldu.

Bunaltıcı havaya rağmen 65 yaş üstü sokaklardaydı

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanlığı: Yüzde 50 ve maske kuralı titizlikle denetlenecek

İçişleri Bakanlığı: Yüzde 50 ve maske kuralı titizlikle denetlenecek

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 il valiliğine 'Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri' genelgesi gönderildi.

Genelgede koronavirüs önlemlerinin bir sonucu olarak trafik kazalarında azalma kaydedildiği, trafik yoğunluğunun tekrar artabileceği yaz aylarında trafik kazalarının artmaması için çeşitli önlemlerin alınacağı vurgulandı.

Bu genelgede 1 Haziran - 1 Ekim tarihleri arasında uygulanacak trafik tedbirleri sıralandı:

  • Hız kontrolleri başta olmak üzere emniyet kemeri takma, cep telefonu kullanmama, yaya geçitlerinde yayalara yol verme, şerit kullanma, hatalı dönüşler gibi kural, yasaklama ve kısıtlamalara yönelik etkin, yoğun ve sürdürülebilir trafik denetimlerine ağırlık verilecek.

  • Denetimlerde sosyal mesafeye dikkat edilecek.

  • Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda toplu taşıma araçlarına/otobüslere getirilen %50 doluluk kriteri ve maske kullanımına ilişkin uygulamalar titizlikle takip edilecek.

  • Polis ve jandarma trafik birimlerinin yer alacağı ihtiyari olarak kurulacak “Karma Ekipler” aracılığıyla çok sayıda taşıt ve sürücünün denetlenmesi hedeflenecek.

  • Trafik ekiplerinin, özellikle kazaların yoğun olduğu güzergâhlarda “Algılanan Yakalanma Riski Duygusu”nun geliştirilmesine yönelik olarak görünür olmaları sağlanacak.

  • Trafik yoğunluğunun arttığı zamanlarda helikopter, drone ve İHA türü hava taşıtlarından trafik düzenleme ve denetleme faaliyetlerinde yararlanılacak.

  • Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde; karayolu üzerinde tarımsal zirai araçların, traktörlerin, biçerdöverlerin vb. uygunsuz olarak trafikte seyretmelerine izin verilmeyecek.

  • Tarım işçilerinin yolculuklarının daha güvenli yapılabilmesi amacıyla, göç alan ve veren yerler arasında trafik denetimlerinin artırılacak.

Ülkelere göre vaka ve can kaybı dağılımı 👇

Ülkelere göre vaka ve can kaybı dağılımı 👇

14:00 itibarıyla Worldometers sitesindeki verilere göre,salgında en ağır bilanço Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşandı. Ülkede 1 milyon 507 bin 798 kişide Kovid-19 tespit edilirken, salgın nedeniyle 90 bin 113 kişi öldü.

Rusya, ABD'nin ardından en fazla vakanın görüldüğü ülke oldu. Son 24 saatte 9 binden fazla yeni vakanın tespit edildiği ülkede toplam vaka sayısı 281 bini geçti, 2 bin 631 kişi de yaşamını yitirdi.

Vaka sayısı itibariyle üçüncü sırada yer alan İspanya'da toplam vaka sayısı 277 bin 719, toplam can kaybı ise 27 bin 650 olarak açıklandı.

İngiltere, vaka sayısı açısından dünya genelinde dördüncü sırada bulunsa da, Avrupa çapında en fazla ölümün görüldüğü ülke oldu. 240 binden fazla vaka bulunan ülkede 34 bin 466 kişi yaşamını yitirdi.

Vaka sayısında Brezilya İtalya'yı geçti 

Brezilya dünya genelindeki durumu özetleyen tabloda ilk defa ilk beş ülke arasına girdi. Vaka sayısının 233 bin 500'ü geçtiği ülke, vaka sayısının 224 bin 760 olarak açıklandığı İtalya'yı geride bıraktı. 

Ancak İtalya hala can kaybının en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Ülkede bugüne kadar salgın nedeniyle 31 bin 763 kişi yaşamını yitirdi. 

Brezilya'da ise yaşanan can kaybı, bu oranın yaklaşık yarısı düzeyinde, 15 bin 662 olarak açıklandı. 

Altıncı sıradaki İtalya'yı Fransa 179 bin 365 vaka sayısı ile Fransa ve 176 bin 252 vaka sayısı ile Almanya takip etti. Ancak iki ülkedeki can kaybı açısından görülen derin uçurum değişmedi. Fransa'da ölü sayısı 27 bini geçerken, Almanya'da 8 bin 27 kişi hayatını kaybetti.

Yunanistan'da kiliseler iki ay sonra açıldı

Yunanistan'da kiliseler iki ay sonra açıldı

Binlerce Yunan, pazar ayinlerine katılmak üzere sosyal mesafe kurallarına uyarak ülkenin farklı şehirlerindeki Ortodoks kiliselerine gitti.

Reuters'a konuşan 76 yaşındaki Stella Kasimati, 'Duygularımı tarif etmem mümkün değil. 2,5 ay karantinada kaldıktan sonra yine kilisedeyiz' dedi.

Kiliselerin içinde sandalyeler birbirine iki metre öteye konarak sosyal mesafe kurallarına uyulmaya çalışıldı.

İspanya'da günlük can kaybı ilk defa 100'ün altında

İspanya'da günlük can kaybı ilk defa 100'ün altında

İspanya'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 87 artarak 27 bin 650'ye çıktı. 

Kovid-19 teşhisi konulan hastalarda son iki ayın en düşük günlük ölüm sayısı açıklanmış oldu.

İkinci kez sokağa çıkan 65 yaş üstü için Bakan Koca'dan uyarı

İkinci kez sokağa çıkan 65 yaş üstü için Bakan Koca'dan uyarı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş üstüne bugün ikinci kez izin veriliyor. 

Saat 12.00-18.00 arası sokağa çıkacak olan vatandaşlara uyarılarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19'a karşı başarıda 65 yaş üstündekilerin evde kaldığı günlerin büyük rol oynadığını belirterek, 'Çıkıp, biraz soluklanmak hakkınız. Kendinizi korumak için maske takmayı sakın ihmal etmeyin ve 1,5 metre sosyal mesafe kuralına mutlaka uyun' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belçika'da sağlık çalışanları hastaneye ziyarete gelen Başbakan Wilmès'i sırtlarını dönerek protesto etti

Belçika'da sağlık çalışanları hastaneye ziyarete gelen Başbakan Wilmès'i sırtlarını dönerek protesto etti

Belçika Başbakanı Sophie Wilmès, koronavirüs salgını nedeniyle sağlık personeline verdiği önemi göstermek amacıyla Brüksel’de gerçekleştirdiği hastane ziyareti sırasında doktor, hemşire ve idari personel tarafından protesto edildi. Sağlık çalışanları, Başbakan ve heyetine sırt çevirdi.

Latin Amerika'da en fazla etikelenen ülke Brezilya oldu

Latin Amerika'da en fazla etikelenen ülke Brezilya oldu

Ülkede son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 845 kişinin yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı 15 bin 662'ye çıktı.

Ülkedeki vaka sayısı 15 bin 288 artarak 233 bin 511'e ulaştı.

Latin Amerika'da vaka ve ölü sayıları bakımından Kovid-19'un en yoğun görüldüğü Brezilya, dünyada en fazla vaka görülen 5. ülke konumunda bulunuyor.

Çin son 24 saatte 5, Güney Kore 13 yeni vaka açıkladı

Çin son 24 saatte 5, Güney Kore 13 yeni vaka açıkladı

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte 5 yeni vakaya rastlandı, yeni can kaybı olmadı.

Yeni vakalarla Çin ana karasındaki vaka sayısı 82 bin 947’ye çıktı. Ana karada virüs nedeniyle bugüne kadar 4 bin 633 kişi hayatını kaybetti, 78 bin 227 kişi iyileşirken 87 hastanın tedavisi sürüyor.

Seul'deki gece kulüplerinde görülen yayılmanın etkisi azalıyor

Güney Kore'de geçen hafta başkent Seul'deki gece kulüplerine giden kişiler arasındaki yayılmayla artan vaka sayısının yeniden azalma eğilimine girdiği görüldü.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 13 vaka tespit edildi, yeni can kaybı olmadı.

Ülkede salgın büyük ölçüde durma noktasına gelmişken gece kulüplerindeki yayılmanın etkisiyle günde 30'dan fazla yeni vaka görülmeye başlanmıştı.

Coğrafi yakınlığı nedeniyle Çin'de ortaya çıkan salgından ilk etkilenen yerlerden biri olan Güney Kore'de bugüne dek 11 bin 50 vaka görülürken, virüs nedeniyle 262 kişi hayatını kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6'ncı sokak kısıtlamasında İstanbul manzaraları 📷

6'ncı sokak kısıtlamasında İstanbul manzaraları 📷

Türkiye'de sokak kısıtlaması koronavirüsle mücadele kapsamında 6'ncı kez uygulanıyor. 5 ilde dün başlayan kısıtlama 19 Mayıs gecesi sona erecek. 

Sabah saatlerinde İstanbul'un boş kalan yolları objektiflere böyle yansıdı.

Dün yaşanan gelişmeler için 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
4
3
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

O Belçika’daki olay Türkiye’de yaşansa, ya Başbakanlık müşaviri tarafından tekmelenir, ya da güvenlik güçleri tarafından coplanır ve Provakatör olarak ilan e... Devamını Gör

hagawi2714

Şu haftasonu sokağa çıkma yasağı uygulaması yıl boyunca devam etse de küresel iklim değişikliğine bir dur diyebilsek keşke

pofudukpofyumak

Fenerbahçe-Moda-C.bostan denize giren yaşlılarla dolmuş 😁