Görüş Bildir
Haberler
Sınırda 'Sarı Alarm': Kobani'ye 5 Bin Asker

Sınırda 'Sarı Alarm': Kobani'ye 5 Bin Asker

Onedio Medya
04.10.2014 - 02:30 Son Güncelleme: 04.10.2014 - 11:36

Kobani'ye 5 Bin Asker

TSK Suriye ve Irak tezkeresinin TBMM'de onaylanmasının ardından IŞİD'e karşı teyyakuza geçti. Sınırdaki alarm seviyesi 'Her an saldırıya hazır olma' anlamına gelen 'Sarı'ya çevrildi. İlk hedef ise 5 bin Mehmetçik'in Şanlıurfa'nın tam karşısındaki Kobani'de görevlendirilmesiydi... Terör örgütü IŞİD, Suriye'nin kuzeyine ulaştı. Şanlıurfa'nın tam karşısındaki Kobane (Ayn el Arap) kenti IŞİD militanlarının saldırısına uğradı. IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar devam ederken Türkiye de düğmeye bastı. Suriye ve Irak tezkeresinin TBMM'de onaylanmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri de harekete geçti. İlk olarak Sınırdaki alarm seviyesi 'Her an saldırıya hazır olma' anlamına gelen 'Sarı'ya çevrildi. Türkiye ilk olarak Kobani'de güvenli bölge oluşturmaya karar verdi. Bu kapsamda 5 bin askerin Kobani'de görevlendirileceği belirtildi. '

'GARNİZON DIŞINA ÇIKMAYIN' 

Ayrıca Şanlıurfa'da konuşlu 20'inci Zırhlı Mekanize Tugayı teyakkuza geçirildi. İstanbul'daki 66'ıncı Zırhlı Mekanize Tugayı'ndan da sınıra takviye yapıldı. Sınır boyuna Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep'ten yaklaşık 60 tank takviye gönderildi. 250 tankın konuşlu olduğu sınıra, topçu birlikleri de destek verdi. Topçu birlikleri arasına 40 kilometre menzilli Fırtına obüsleri de konuşlandı. Olası bir saldırı durumunda ek tank ve obüs sevkiyatı için de Diyarbakır'daki Ağır Oto Ulaştırma Taburu'na 'Bayram boyunca garnizon dışına çıkmayın' emri verildi.

MENZİLİ 8 KİLOMETRE 

IŞİD tehdidine karşı sınırda konuşlanan yaklaşık 10 bin askerin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı' nın 2011 yılında istihdam etmeye başladığı sözleşmeli erlerin de sınırda görev yapacağı belirtildi. Terör örgütü IŞİD'den gelecek hava tehditlerine karşı sınıra Stinger Timleri sevk edildi. Stinger füzelerinin alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanıldığı kaydedildi. Bir kişi tarafından taşınabilen stingerların menzilinin 8 kilometreye kadar çıkabildiği belirtildi.

PKK'YA KARŞI KOMANDO TİMLERİ 

Tezkere'nin gerekçesinde 'Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir' ifadeleriyle yer alan PKK'ya yönelik olarak da Güneydoğu sınırı ablukaya alındı. Doğu görev yapan birliklere ek olarak Kayseri'deki komando birliklerinden takviyeler yapıldı.

F-16'LAR DA HAZIRLANDI... 

Öte yandan Türkiye, terör örgütü IŞİD'le uluslararası mücadele kapsamında ABD öncülüğünde başlatılan operasyona hava desteği de sağlayacak. Olası uluslararası krizlere kısa sürede müdahale etmek için 2003 tarihinde kurulan NATO Mukabele Kuvveti (NRF) çerçevesinde hazır bekletilen 6 adet F- 16 ile bir tanker uçağı bölgeye gönderilecek. Uçaklar şimdilik hedef vurmayacak, ancak devriye uçuşu ile diğer uçaklara yakıt ikmali görevlerinde bulunacak.

GÜVENLİ BÖLGE PLANI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün Güvenlik Zirvesi yapıldı. Toplantıya katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 2. Başkanı Orgenaral Yaşar Güler, TSK'nın seçenekli çalışmalarının ayrıntılarını anlattı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ise IŞİD ile ilgili istihbarat bilgilerini paylaştı. Güvenlik zirvesinin önemli başlıklarından birini son 20 günde 170 bin kişinin sığınmacı olarak geldiği Kobani'nin durumu oluşturdu.

KOBANi DUMAN DUMAN 

Kobani çevresindeki en stratejik nokta olan Zorava tepesini ele geçiren IŞİD, şehri havan toplarıyla dövmeye başladı. PKK/PYD, IŞİD'in kentin kontrolünü ele geçiremeyeceğini söylese de 15 Eylül'de saldırılarına başlayan IŞİD, kentin 360 köyünü ele geçirerek Kobani'nin kenar mahallelerine kadar ulaştı. IŞİD, Kobani'yi almak için olağan gücüyle saldırırken PYD güçleri de saldırılara karşılık vererek direnmeye çalışıyor. Kobani'nin doğusunda yoğunlaşan çatışmalar, Mürşitpınar sınır kapısı yakınında bulunan köylerden de izlenebiliyor.

EKMEK KAVGASI 

Kobani'deki IŞİD saldırısından kaçan Suriyeli Kürtler, akın akın Türkiye'ye geliyor. O yolculuğun en hüzünlü yanı ise çocuklar oluyor... Günlerce yollarda yürüyen çocuklar, aç susuz kalıyor. Kardeş kapısından içeri giren yavruların ekmekle buluşma hali ise yürekleri dağlıyor.

PROFESYONEL EKİP 

TSK'nın daha genç ve dinamik kadro yaratmak için başlattığı sözleşmeli er çalışması kapsamında komando eğitiminden geçirilen sözleşmeli erler de sınıra gidecek. Tam bir profesyonel olarak yetişen 760 sözleşmeli erlerin büyük bölümü, güvenli bölgede görev yapacak .

900 KÜRT ESİR CEYLAN İSE ÖLÜ 

Halep'e bağlı Bab ve Ezaz kentlerinde 900 Kürt sivilin IŞİD militanları tarafından kaçırıldığı bildirildi. IŞİD'e karşı savaşan 'Berivan Sason' kod adlı 19 yaşındaki Ceylan Özalp'ın ise IŞİD'e yakalanmamak için intihar ettiği belirtildi. Genç kadının, Güneydoğu cephesinde savaşan birliğinin IŞİD militanları tarafından tamamıyla yok edildiği aktarıldı. Özalp'ın ise bunun üzerine telsizden veda ederek IŞİD'in eline düşmemek ve tecavüze uğramamak için son kurşunu ile intihar ettiği öğrenildi.

A Haber

Kaynak: http://www.ahaber.com.tr/Gundem/2014/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0