Görüş Bildir
Haberler
Koalisyonun Hava Saldırıları Döneminde IŞİD'in Petrol Üretimi Arttı

Koalisyonun Hava Saldırıları Döneminde IŞİD'in Petrol Üretimi Arttı

Ulaş
14.12.2015 - 18:30

IŞİD'in petrol ve gaz ticaretini yürüten 'Rekaiz Divanı' adlı kurumuna ait resmi belgelere ulaşıldı. Örgütün 2014'un Eylül ve Aralık aylarına ait gelir ve harcamalarının yer aldığı bu belgelere göre, IŞİD ABD'nin liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarının başlamasından 3 ay sonra önceki döneme göre daha fazla petrol üretiyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Al Jazeera'nın haberine göre; 9 Mayıs 2015’te özel bir ABD’li askeri tim, Suriye’nin doğusundaki Deyr Ez Zor’da IŞİD’in kontrolünde bir petrol yatağına baskın düzenledi.

Operasyonda aralarında 3 üst düzey IŞİD liderinin de olduğu 14 örgüt mensubu öldürüldü ve 2 kadın alıkonuldu.. O gün, ABD, IŞİD’in petrol kaynaklarını nasıl yönettiğine dair önemli belgeler elde etmişti.

Al Jazeera’nin özel kaynaklarından elde ettiği belgeler, IŞİD’in petrol işlerini yürüten ‘Rekaiz Divanı’ adlı kurumuna ait. Bu divan, dünyanın en zengin örgütü olan IŞİD’in petrol, gaz ve tarihi eserlerin ticaretini yönetiyor.

Ulaşılan belgelerde, IŞİD’in kontrolündeki Deyr Ez Zor eyaletinin 2014 yılının Eylül ve Aralık aylarına ait bütçeleri yer alıyor. Bu bütçelerde aylık üretilen varil sayısı ve onun satışından elde edilen gelir belirtiliyor. Ayrıca, söz konusu aylarda örgütün harcamalarını da içeriyor.

IŞİD, bu belgelere göre Haseke, Deyr Ez Zor ve Rakka’da elinde bulunan 18 petrol kuyusundan aylık bir buçuk milyon varilden daha fazla petrol üretiyor. Bu petrolü satarak örgüt aylık yaklaşık 60 milyon dolarlık gelir elde ediyor.

Örgütün gelirinin yarısı Deyr Ez Zor eyaletinde yer alan 9 ana petrol kuyusundan geliyor ve buradan aylık 34 milyon dolarlık bir gelir sağlıyor.

Bombardımandan sonra üretim çoğaldı

Bombardımandan sonra üretim çoğaldı

Eylül 2014’te ABD’nin liderliğindeki koalisyon uçakları, IŞİD’e karşı bir operasyon başlattı ve Suriye’deki mevzilerini bombalamaya başladı. Ancak elde edilen belgelere göre, bu bombardıman çok sınırlı bir etki yarattı. Bu operasyonun başlamasından 3 ay sonra yani Aralık 2014’te IŞİD daha fazla petrol üretiyordu. Bombardıman, sadece petrol sahalarının bakım harcamalarını artırmıştı.

Belgelere göre, 2014’ün Aralık ayında IŞİD aylık petrol üretimini bombardımanın başladığı Eylül ayından itibaren aylık 40 bin varil artırdı. ABD öncülüğündeki koalisyonun bombardımanı, IŞİD’in petrol üretimini engellemedi hatta azaltmadı. Sadece petrol yataklarının bakım masrafları arttı. Aralık 2014’te bu bakım maliyeti aynı yılın Eylül ayına göre 200 bin dolarlık bir artış gösterdi.

  • Al Jazeera
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
6
3
2
1
0
0