Görüş Bildir
Haberler
Kızıl Gezegen Hangisidir?

Kızıl Gezegen Hangisidir?

Elif Ateş
01.10.2021 - 10:15

Bir yıldız veya yıldız kalıntısının etrafında yörünge izleyen gök cisimlerinin bazılarına gezegen denilmektedir.  Her gök cisimleri gezegen değildir. Güneş Sistemi'nde toplam da 8 adet gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenlerinin sadece 6'sının doğal uydusu bulunur. Dünya'dan ise çıplak gözle görülebilen beş gezegen vardır.   Dünya hariç tüm gezegenlerin isimleri ise eski Yunan ve Roma mitolojisinden gelmektedir. 1801 yılında keşfedilmeye başlanan gezegenler üzerinde incelemeler halen daha sürmektedir. Dünya dışında başka gezegenlerde yaşamsal faaliyetlerin olup olmadığı ise bilim insanları tarafından araştırılmaktadır. Peki, Kızıl gezegen nedir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Güneş Sistemi'nde yer alan gezegenler yapısına göre sınıflara ayrılırlar. Karasal gezegenler, hacimleri kayaçtan oluşan gezegenlerdir. Bu gezegenlerin çoğu Dünya'ya benzer ve yüzeylerinde dağlar, kanyonlar, volkanlar, kraterler bulunur. Dev gezegenler ise karasal gezegenlerden oldukça büyüklerdir. Kayaç ve katı maddelerden ziyade, gaz ve buzdan meydana gelmektedirler. Gazdan oluşan gezegenlerin çoğunun yapısında hidrojen ve helyum, buzdan oluşanların yapısında ise amonyak, su ve metan bulunur. Ayrıca başka bir yıldız sisteminde bulunan ötegezegenlerin içinde de bu yapıya sahip gök cisimlerin olduğu bilinmektedir. Karasal gezegen türü olarak bilinen kızıl gezegen hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kızıl Gezegen Hangisidir?

Kızıl Gezegen Hangisidir?

Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni Mars'tır. Kırmızı veya kızıl gezegen olarak da bilinmektedir. Yüzeyinde bulunan yaygın demir oksitten kaynaklı bu isimle anılır. Mars'ın yarıçapı Dünya'nın %11'i kadardır. Dünya ile oldukça benzer özellikleri bulunan Mars'ın ince bir atmosferi bulunur. Kutup, vadi, çölleri ile dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya ile oldukça benzerdir. Güneş Sistemi içerisinde, Dünya dışında sıvı su bulunan ve yaşamsal faaliyetin olabileceği muhtemel tek yerin Mars olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı kızıl gezegen bilim insanları tarafından sürekli takip edilir.

Dünya bir gününü 24 saatte tamamlar. Mars ise bunu 24 saat 40 dakikada yapar. Bu yüzden Mars'a ayak basıldığında gece ve gündüz değişikliklerinde pek bir farklılık görülmeyecektir. Kızıl gezegenin Güneş'in etrafında dönme süresi 686 dünya gününe bedeldir. Mars, Dünya'nın dönme süresinden iki kat daha fazla döndüğünden dolayı, mevsimler iki kat daha uzun sürede yaşanır. Ayrıca Mars'ın iki adet doğal uydusu vardır. Ancak bunlara ne zaman sahip olduğu kesin olarak bilinmemektedir.

Mars, aynı zamanda ölümcül bir gezegen olarak da bilinmektedir. Sıcaklık oldukça azdır ve - 87 dereceye kadar düşebilmektedir. Gezegenin her yerinde bu sıcaklık görülür. Sıcaklık nadir de olsa 0 derecenin üstüne çıkabilmektedir. Mars'ın atmosferinin yaklaşık %95'i karbondioksitten meydana gelir. Bundan dolayı bu gezegende herhangi bir kıyafet olmadan dolaşmak mümkün değildir. Dünyanın yerçekiminin %37'si kadar yerçekimi vardır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın