Görüş Bildir
Haberler
Kaplumbağa Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kaplumbağa Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Müge Kakşi
19.10.2021 - 10:41

Kaplumbağa veya diğer adıyla tosbağa Testudines takımını oluşturan, ağır hareket eden, sert bir kabuğun içinde yaşayan ve dört ayaklı sürüngenlerin adı olarak bilinmektedir. Hareketlerinin yavaşlığı ile bilinen kaplumbağaların tarihsel süreç içindeki gelişimleri de bir o kadar yavaştır. Öyle ki dünyada soyu henüz tükenmemiş bu en eski hayvan türünün vücut yapılarında da fark edilir bir değişim olmamıştır.  Mezozoik'in ilk dönemi olan Trias Çağı'nda ortaya çıkan kaplumbağalar uzun ömürleri ve zekalarıyla bilinmektedirler. Birçok kişi tarihin birçok döneminde bulunan kaplumbağaların yaşının nasıl hesaplanacağını internet üzerinden araştırıyor. Peki, kaplumbağanın yaşı nasıl anlaşılır? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçmişte birçok hikayeye ve çizgi filme konu olmuş kaplumbağalar zeki ve uzun ömürlü hayvanlar olarak biliniyor. 200 milyon yıldan beri varlığını sürdürdüğü düşünülen kaplumbağaların şekillerinde çok bir değişiklik olmamıştır. Dayanıklı ve uzun ömürlü olarak bilinen kaplumbağaların ortalama ömrü 100 ila 150 yıl arasında değişmektedir. Çeşitlerine ve yaşadıkları bölgelere göre farklı özellikler gösteren kaplumbağaların soyunu sürdürmekte olan 250'ye yakın türü bulunmaktadır. Ağızlarında dişleri yerine kemiksi sert bir yapıya sahip olan kaplumbağalar besinleri yakarak veya ezerek mekanik sindirim yapmaktadırlar. Oldukça değişik bir yapısı olan kaplumbağaların yaşlarının nasıl hesaplandığı ise merak ediliyor. Kaplumbağaların yaşlarının hesaplanmasına dair ayrıntılara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Kaplumbağa Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Kaplumbağa Yaşı Nasıl Anlaşılır?
  • Uzun ömürlü olarak bilinen kaplumbağaların yaşını bilmek için doğduğu zamanı bilmek gerekmektedir. Doğum zamanı bilinmeyen kaplumbağanın yaşını tam olarak bilmek imkansızken bazı özelliklerine bakılarak tahminlerde bulunulabilir.

  • Kaplumbağanın yaşını anlamak için kullanılan en basit yol kabuğunun üzerinde çizgileri saymaktır. Aynı ağaçların yaşını bulabilmek için gövdesindeki halkaların sayılması gibi kaplumbağaların yaşlarını bulabilmek için de kabuğundaki halkalar size yardımcı olabilir.

  • Kabuğunda bulunan bir kalın ve yanındaki ince halka bir yaş olarak kabul edilmektedir. Kaplumbağaların kabuklarında ki bu çizgiler yaş çizgisi olarak adlandırılırken her sene artmaktadırlar. Fakat yemek yeme durumuna ve kış uykusuna yatmasına göre de kaplumbağanın çizgilerinde farklılık oluşabilir. Bu yüzden çizgilerine bakarak da tam olarak kesin bir yaş söylenmemektedir. 

  • Yaklaşık 150 yıl kadar yaşayan kaplumbağaların yaşını tahmin edebilmek için bir diğer yöntem ise kabuklarının yumuşaklığı oluyor. Genç kaplumbağaların kabukları yumuşakken yaş aldıkça kabuklar çok daha sertleşmektedir. 

  • Ayrıca eğer yumurtalama yapan bir dişi kaplumbağa veya yumurtlama yapan dişi kaplumbağa ile temas halinde olan erkek kaplumbağa minimum 15 yaşındadır. 

  • Tüm bunların yanında bilinmelidir ki kaplumbağaların dış görünüşüne bakarak yaşını tahmin etmek zor olduğu gibi 5 yaşını doldurmuş bir kaplumbağanın yaşını ölçmekte çok zordur.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fatih Doğan

Diğer adları Rafael, Leonardo, Donatello, Michelangelo tabi bide usta sprinter var oda kaplumbağalığın atası😁