Görüş Bildir
Haberler
Kansızlığa İyi Gelecek ve Demir Açısından Oldukça Zengin Kan Yapıcı Besinler

Kansızlığa İyi Gelecek ve Demir Açısından Oldukça Zengin Kan Yapıcı Besinler

Ecem Atalay
25.06.2021 - 06:45

Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumunda oluşan kansızlık (anemi) oldukça yaygındır. Kansızlık doğuştan olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Kansızlığın en önemli sebebi ise demir eksikliğidir.  Kansızlık hastalığınız var ise demir bakımından zengin ve kan yapıcı bu besinleri mutlaka tüketin.

  • Eğer erken yorulma, üşüme, halsizlik, saç dökülmesi, unutkanlık, çarpıntı, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi belirtileriniz var ise mutlaka doktorunuza başvurun.

1. Tahin ve Pekmez

1. Tahin ve Pekmez

Pekmez; demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ile enerji kaynağı alternatifidir. Zengin demir içeriği ile kansızlık problemi olanlara tavsiye edilmektedir.

Susam tohumundan elde edilen tahin de demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor bakır, selenyum içeriği ile vücut direncini artırıyor.

2. Kuru Meyveler

2. Kuru Meyveler

Demir içeriği ile başta kuru üzüm olmak üzere ölçülü bir şekilde kuru meyve tüketilmesi öneriliyor.  Demir içerikleri ile kansızlığa karşı koruyucu, yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

3. Ciğer ve Diğer Sakatatlar

3. Ciğer ve Diğer Sakatatlar

Demir ve B vitaminin en önemli kaynaklarından biri ise kan yapıcı özelliği ile karaciğerdir.

4. Yeşil Yapraklı Sebzeler

4. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zenginlikleri ile kansızlığa çok iyi geliyor. Bu sebzeleri çiğ tüketerek maksimum verimi alabilirsiniz.

5. Kırmızı Et

5. Kırmızı Et

Yüksek oranda demir içeren kırmızı et kansızlığı olanlar için mutlaka tüketilmesi gereken bir besin.

6. Yumurta

6. Yumurta

Yumurta, içeriğindeki zengin demir sayesinde kansızlık riskinin önüne geçebiliyor, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

7. Bakliyat

7. Bakliyat

Mercimek, nohut, kuru fasulye, börülce, barbunya gibi kuru baklagiller yüksek demir içeriği ile kansızlığa karşı koruyucudur. Aynı zamanda emzikli ve hamilelik dönemlerinde artan protein ve demir gereksinmesi için de önemlidir.

8. Kivi

8. Kivi

Potasyum ve demir açısından zengin kivi, kan hücrelerini arttırarak kan basıncını dengeler.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
70
31
10
8
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın