Görüş Bildir
Haberler
İzlemekten Çok Keyif Alacağınız Yetişkinler İçin 10 Kukla Temalı Film

İzlemekten Çok Keyif Alacağınız Yetişkinler İçin 10 Kukla Temalı Film

Kuklacılık, genellikle sadece çocuklara yönelik ve eğlencelik gösteriler olarak görülse de, aslında başlı başına bir sanattır. Binlerce yıl önce Çin'de doğduğu tahmin edilen bu sanatın el kuklası, ipli kukla gibi pek çok çeşidi vardır.  

Bizim topraklarımızda can bulmuş 'Karagöz ve Hacivat' ise gölge kuklaları sınıfına giren, özgün bir oyundur. Ne yazık ki Karagöz, Osmanlı'nın son dönemlerinden itibaren önemini giderek yitirmiştir.

Kuklalar, donuk ve gizemli ifadeleri sayesinde, gotik atmosferli pek çok korku filminde kullanılan bir tema oldular. Tabi bunun yanında peluş ve sevimli olanlarının yer aldığı pek çok komedi ve çocuk filmi de vardır.

Kuklaları ana tema olarak kullanan veya kuklacı karakterler içeren filmleri sizin için listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dead Silence (2007)

1. Dead Silence (2007)

Yönetmen: James Wan

Saw filminin yapımcılarına ait başka bir film olan Dead Silence, aslında fazlaca klişelerle dolu, vasat bir gerilim filmi. Fakat meraklıları için, gerçekten özenle hazırlanmış onlarca vantrilok kuklayı ve çok şık bir tiyatrodaki gösteriyi seyretmek keyifli. 

Tekinsiz kasaba ortamlarını ve sürpriz sonlu filmleri sevenlere de ayrıca tavsiye ediyorum.

IMDb 6,2

2. The Beaver (2011)

2. The Beaver (2011)

Yönetmen: Jodie Foster

Klinik depresyon hastası bir adamın iyileşmek için kunduz şeklindeki bir el kuklasını kullandığı film, ilginç bir konuya sahip olsa da klasik Hollywood aile filmi klişelerinden fazlaca içeriyor.  

Walter Black, olmak istediği kişiyi kuklasıyla birlikte ortaya koyup iş ve aile hayatında bir anda çıkışa geçse de sonrasında işler pek yolunda gitmiyor.

IMDb 6,7

3. Magic (1978)

3. Magic (1978)

Yönetmen: Richard Attenborough

Yine bir vanrilok kuklalı korku filmi. Anthony Hopkins'in canlandırdığı, genç sihirbaz asistanı Corky, ilk kişisel gösterisine hazırlanırken psikolojik bir travma geçiriyor.

IMDb 6,8

4. Strings (2004)

4. Strings (2004)

Yönetmen: Anders Rønnow Klarlund

Doğal olarak tiyatrolarda ve filmlerde kuklalar gerçek insanları veya hayvanları temsil ederler. Strings'te ise durum biraz farklı. Bu filmde ipleri cennetten sarkan kukla insanlardan oluşan alternatif bir evren seyrediyoruz...

İpleri kesilen canlılar ölürken, yeni doğan bebekler için gökyüzünden yenileri sarkıyor ve anneleri bağlıyor.

İlk uzun metrajlı kukla filmi olan Strings'te, birbirine düşman iki kavmin savaşı biraz da kutsal kitaplardaki metinlere atıfta bulunularak anlatılıyor.

IMDb 7,0

5. The Muppets (2011)

5. The Muppets (2011)

Yönetmen: James Bobin

Jim Henson ve ekibinin efsanevi televizyon serisi The Muppet Show'un 2011'de çekilen bu devam filmi ne yazık ki, pek de orijinali gibi zamanının ötesinde bir yapım değil. Yine de The Muppets, sevimli kuklaların bugünkü halleriyle, Kermit ve Peggy'nin Paris'teki romantik buluşmalarıyla ve komedi oluşuyla keyifli vakit geçirtiyor.

IMDb 7,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Team America: World Police (2004)

6. Team America: World Police (2004)

Yönetmenler: Trey Parker, Matt Stone

İşte South Park'ın yapımcılarından elinden çıkmış bol hicivli, çılgın bir kukla komedisi. Team America: World Police, yalnızca Amerika'nın savaş politikalarını ve Holywood'un, 'dünyayı kurtaran kahraman Amerikalı' filmlerini değil, savaş karşıtlarının duruşlarını ve söylemlerini da acımasızca eleştiriyor. 

Yönetmenlerinin Beyaz Saray'dan kınama, Sean Penn'den küfürle biten bir mektup gibi pek çok tepki aldıkları bu film, ilginç sahneleriyle şimdiden klasikleşmiş durumda.

IMDb 7,2

7. Xi Meng Ren Sheng - The Puppetmaster (1993)

7. Xi Meng Ren Sheng - The Puppetmaster (1993)

Yönetmen: Hsiao-Hsien Hou

Yarı belgesel niteliğindeki The Puppetmaster'da, kukla ustası Li tien-lu çıraklık yıllarından itibaren hikayesini hem kendi anlatıyor hem de aktörler tarafından canlandırılıyor.  

Cannes Fillm Festivali'nde Jüri özel ödülü kazanan film, fonda dönemin siyasi olaylarını da işliyor.

IMDb 7,4

8. Lili (1953)

8. Lili (1953)

Yönetmen: Charles Walters

İçeriğin adına 'yetişkinler için ibaresi' eklesem de bu müzikalin daha çok çocuklara hitap ettiğini kabul etmeliyim. (Tabi bizim çocukluğumuzdan bahsediyorum, şimdikilerin bu filme ilgi göstereceğinden pek de emin değilim.)

Lili'de, kuklaların gerçek olduğuna inanan sevimli bir ergenin, genç kızlığa geçişini ve aşık oluşunu izliyoruz. Filmlerin ille de gerçekçi olmasını düşünen ve müzikal sevmeyenlere bu filmi tavsiye etmiyorum. Ama bu film 50'lerin naif atmosferi, karnaval ortamı, el kuklalarıyla yapılan gösterileri, şarkıları, danslarıyla nostalji ve müzikal meraklıları için muhteşem bir seyirlik.

IMDb 7,5

9. Being John Malkovich (1999)

9. Being John Malkovich (1999)

Yönetmen: Spike Jonze

Spike Jonze ve Charlie Kaufman imzalı bu muhteşem filmin ana teması sadece kuklalar değil tabi ama Being John Malkovich, baş karakter olan Craig'in dâhi ama başlangıçta kıymeti bilinmeyen bir kuklacı olması ve film boyunca harika gösteriler seyretmemiz nedeniyle içeriğimizde olmayı hak ediyor.

Felsefesiyle, özgün senaryosuyla, fantastik konusuyla, dünyanın en güzel kadınlarından birini çirkinleştirip, çirkin sayılabilecek başka bir kadını arzu nesnesi haline getirmesiyle ve tabi ipli kuklalarıyla filmi size şiddetle tavsiye ediyorum.

IMDb 7,8

10. Die Abenteuer des Prinzen Achmed - Prens Ahmed'in Maceraları (1926)

10. Die Abenteuer des Prinzen Achmed - Prens Ahmed'in Maceraları (1926)

Yönetmen: Lotte Reiniger

Dünyanın ilk uzun metrajlı animasyon filmi olan 'Prens Ahmed'in Maceraları' kategori dışı olsa da Lotte Reiniger'ın yapım tekniğini geleneksel gölge oyunumuz olan 'Karagöz'den esinlendiği için içeriğimize giriyor. 

Evet, Lotte Reiniger hem bu animasyonda hem diğer eserlerinde her bir figürü tek tek kağıttan kesip oya gibi işliyor, sonra altı ışıklandırılmış, şeffaf bir masa üzerinde sahneleri oluşturup, fotoğraflıyor ve stop-motion tekniğiyle birleştiriyor. Böylece ortaya bu muhteşem filmler çıkıyor.

IMDb 7,8

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
8
3
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?