Görüş Bildir
Haberler
İthaki Yayınevi'nin Virginia Woolf Biyografisinde 'Kullandığı Dil' Sosyal Medyanın Gündeminde

etiket İthaki Yayınevi'nin Virginia Woolf Biyografisinde 'Kullandığı Dil' Sosyal Medyanın Gündeminde

Batuhan
11.03.2016 - 16:07 Son Güncelleme: 11.03.2016 - 19:14

İthaki Yayınları, Virginia Woolf'un 'Kendine Ait Bir Oda' isimli kitabının başına Virginia Woolf'un 'biyografisini' koydu. Tuhaf cümleler yer alan 'biyografide', Woolf için 'kim korkar bakire kurttan?' dendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İthaki Yayınları, Virginia Woolf'un 'Kendine Ait Bir Oda' isimli kitabını bastı. Kitabın başında Woolf'un 'biyografisini' yazan yayınevinin, yazar ile dalga geçtiği görüldü.

Woolf için, 'küçük yaşta yazarlığa, 59 yaşında mezarlığa adım attı. Dalgalarla sörf yapıp, nehir bile denmeyecek bir kaşık suda boğuldu' yazan 'yayınevi', 'biyografiyi', 'kim korkar bakire kurttan? Bkz: Nicole Kidman.' sözleriyle bitirdi.

"Gelen eleştiriler aracılığıyla fark ettiğimiz maksadını aşan eril dilden ötürü okurlardan özür dileriz"

"Gelen eleştiriler aracılığıyla fark ettiğimiz maksadını aşan eril dilden ötürü okurlardan özür dileriz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan yayınevi şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle, adeta bir linçe dönüşen bu tepkiler için oldukça yalın bulunabilecek cevaplarla karşılaşacağınızı söyleyebiliriz.

2013 yılında İthaki Yayınları’nda Dünya Klasikleri dizisini hazırlamaya başladığımızda önümüzdeki ilk metin Jack London’ın Suikast Bürosu isimli kitabıydı. Metin üzerindeki çalışmalarımız bittiğinde, editör arkadaşlar olarak kendi aramızda baş tarafa bir biyografi de koymamız gerekip gerekmediğini sorduk. Teamül gereği koyulabileceğini düşündük. Ancak herhangi bir yazar hakkında özellikle web üzerinden standart her türlü bilgiye –uzun ya da kısa- rahatlıkla ulaşılabileceğini düşünerek, daha farklı, renkli bir üslup kullanabileceğimiz, birkaç satırlık kısa biyografiler kaleme almayı kararlaştırdık. Bu kısa biyografiler aynı zamanda, Dünya Klasikleri başlığıyla bir kontrast da yaratabilecekti. Çıkış hikâyesi kısaca böyle.

Yazıları, diziyi yöneten editör arkadaşlar olarak çoğu zaman ortak kaleme alıyoruz. Yayınevinin bu doğrultuda herhangi bir talebi, beklentisi vs. olmuyor tabii ki.

Virginia Woolf biyografisi, aslında ilk olarak 2014 yılında –hafif farklılıklarla- Jacob’ın Odası’nın başında da yer almıştı. Herhangi bir yazardan birden fazla metin yayımladığımızda, metne göre çok küçük oynamalar yapıp, kalan kısmı sabit tuttuğumuz fark edilecektir.

Takip edebildiğimiz kadarıyla dün geceden beri ve bugün, bu saate kadar daha da ağırlıklı olarak, oldukça sert ve açıkçası insafsız bulduğumuz tepkiler aldık. Bu yüzden de, bu metinlerin daha iyi anlaşılması için burada –tekrarlar dâhil- hepsini yayınlamayı uygun gördük.

Okur görüşlerine büyük bir saygımız olduğunu söylemeye sanırız gerek yok. Ancak eleştiriler bir çeşit lince dönüşünce üzüldüğümüzü de söyleyebiliriz. Özellikle Virginia Woolf bağlamında sert eleştiriler geldi. Şu kadarını söyleyelim ki, “sevmediğimiz, hor gördüğümüz vs.” bir yazarın iki kitabını yayımlamış olsaydık bu tuhaf bir manzara olurdu. Fırsat bulduğumuz takdirde diğer eserlerini de yayımlamak istediğimizi eklemeye de gerek yok.

Metinlerin hepsi okunduğu takdirde, üslup ve dil ile ilgili durum daha net anlaşılacaktır. Ancak şu ya da bu örnekte gözlemlenen ve bizim de gelen eleştiriler aracılığıyla fark ettiğimiz maksadını aşan eril dilden ötürü okurlardan özür dileriz. Yine de tamamı itibariyle bakıldığında bu kadar sert, kimi zaman yaralayıcı ifadelere gerek olmadığının anlaşılacağına dair bir beklentimiz olduğunu da saklamayacağız.”

İthaki Yayınevi'nin Kadıköy'deki ofisine "Virginia Uyandı" yazılarak protesto edildi

İthaki Yayınevi'nin Kadıköy'deki ofisine "Virginia Uyandı" yazılarak protesto edildi

Fotoğraf: @yeryuzukadinlar 

Change.org'da imza kampanyası başlatıldı

Change.org'da imza kampanyası başlatıldı

İnsanların herhangi bir konuda tepkisini kitlelere duyurma fırsatı bulabildiği change.org sitesinde ise konu ile ilgili 'Edebiyatta kadın düşmanlığının mizah kisvesi altında üretildiği bir ortamda, okuyucular olarak İthaki’den bu çirkin biyografiyi düzeltmelerini talep ediyoruz.' açıklamaları ile imza kampanyası başlatıldı. An itibari ile 1.508 imza toplanan kampanyaya destek olmak için tıklayınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
255
209
39
22
21
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
psipsikolog

Yani bence ortada sorun yok? İşinize gelince "saygı duymak zorundasınız!!!!" şeklinde nefret söylemleri sıralayıp işinize gelmeyen şeylerle de dalga geçmek n... Devamını Gör

Beste Bozdağ

Ne diyo bu ya

Hilal

Vandallık yapmak için yer aramış beyinsizler görüyoruz yine. Kapının haline bak.

ynsemrebagiban

Vay be tartıştığımız konuya bak.Gözlerim yaşardı vallahi.