Görüş Bildir
Haberler
Polonezköy'de Gezilecek Yerler: İstanbul’da Doğayla İç İçe Huzur Dolu Tabiat Parkı Polonezköy Gezi Rehberi

Polonezköy'de Gezilecek Yerler: İstanbul’da Doğayla İç İçe Huzur Dolu Tabiat Parkı Polonezköy Gezi Rehberi

Nur YILMAZ
01.06.2023 - 15:34

İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı bir köy olan Polonezköy, Türkiye sınırları içinde bir Polonya köyü olarak öne çıkıyor. Köyün eski adı 'Adampol' olan Polonezköy, 1830 Polonya ayaklanmasından sonra sürgünde yaşayan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kurulmuştur. Polonezköy, bugün hâlâ yaşatılan kültürüyle bir Polonya köyü olma özelliği taşımaktadır. Hafta sonları şehrin kalabalığından uzaklaşmak için sıklıkla tercih edilen Polonezköy, gezilecek yerler açısından da oldukça fazla alternatife sahiptir. Polonezköy'ün Haziran ayında başlayan sıcacık atmosferi yaz boyu devam ediyor. Peki, Polonezköy'de nerelere gidilir? Polonezköy'de nerelerde gezilir?

İşte, Polonezköy gezi rehberi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Polonezköy Tarihçesi

Polonezköy Tarihçesi

Tarihi Türkiye’de Polonyalıların yaşadığı 1842 yılına kadar uzanan köy, 1842 yılında Polonya devletinin, komşuları Avusturya, Rusya ve Prusya tarafından bölünerek işgal edilmesinin ardından, Polonya’nın parçalanmasını kabul etmeyen Osmanlı İmparatorluğu tarafından desteklenmiştir.

1841 yılında ünlü yazar Michal Czarkowski İstanbul'a gelerek Polonya temsilciliğini kurmuştur. Czarkowski, bir süre sonra Müslüman olmuş ve Mehmet Sadık Paşa ismini almıştır.

1853-1856 yılları arasında gerçekleştirilen Kırım Savaşı'nda, Mehmet Sadık Paşa'nın da içlerinde bulunduğu yaklaşık 8 bin kişiyle savaşa giren Polonyalılara, Sultan Abdülmecit tarafından günümüzde Polonezköy olarak bilinen topraklarda yerleşim izni verilmiştir.

Böylece Michal Czarkowski yani Mehmet Sadık Paşa günümüzdeki Polonezköy topraklarını süresiz olarak kiralar ve buraya Polonyalı sığınmacılar, göçmenler ve asker aileleri yerleştirilir.

Polonezköy Nasıl Gidilir?

Polonezköy Nasıl Gidilir?

Polonezköy, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı bir semttir. İstanbul'dan Polonezköy'e ulaşmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

Polonezköy'e Özel Araçla Nasıl Gidilir?

  •  İstanbul'da yaşıyorsanız, Polonezköy'e en kolay ve hızlı ulaşım yöntemi özel araçla gitmektir. D-100 Karayolu'nu kullanarak Beykoz sapağından ayrılıp, Beykoz-Polonezköy Yolu'nu takip ederek Polonezköy'e ulaşabilirsiniz.

Polonezköy'e Toplu Taşımayla Nasıl Gidilir?

  • İstanbul'da toplu taşıma kullanarak da Polonezköy'e gidebilirsiniz. İlk olarak, Kadıköy'den Beykoz'a giden otobüs ya da dolmuşlara binebilirsiniz. Beykoz'a ulaştıktan sonra ise Polonezköy minibüslerini kullanarak semte ulaşabilirsiniz. Polonezköy minibüsleri genellikle Beykoz İskelesi'nden kalkmaktadır.

Polonezköy'e Taksiyle Nasıl Gidilir?

  • İstanbul'da bulunduğunuz bir noktadan taksi çağırarak Polonezköy'e ulaşabilirsiniz. Taksi ile direkt olarak semte gidebilirsiniz, ancak bu seçenek diğerlerine göre daha maliyetli olabilir.

Yukarıda belirtilen seçeneklerden uygun olanını tercih ederek, Polonezköy'e ulaşabilirsiniz. Yolculuk öncesinde güncel ulaşım bilgilerini kontrol etmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya ilgili toplu taşıma şirketlerinin web sitelerini veya mobil uygulamalarını kullanmanızı öneririm.

Polonezköy'de Gezilecek Yerler

Polonezköy'de Gezilecek Yerler

Doğanın yeşilini korumayı başardığı, insanın ihtiyaç duyduğu saygıyı gördüğü, İstanbul'un arka bahçesi de denebilecek yerlerden biri olan Polonezköy'e geldiğinizde İstanbul'un kalabalığından, gürültüsünden ve stresinden bir anda kurtulacaksınız. Çamlar ve ağaçlarla çevrili sokaklardan geçiyorsunuz.

Polonezköy Tabiat Parkı

Polonezköy Tabiat Parkı

İstanbul'un kalabalığından ve gürültüsünden kaçmak isteyenler için popüler bir hafta sonu rotası olan Polonezköy Parkı, 1999 yılında tabiat parkı ilan edildi. İstanbul'un en büyük tabiat parkı olarak kabul edilen Polonezköy Tabiat Parkı 3000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

Park oldukça güzel olmasının yanı sıra bitki ve hayvan yaşamı açısından oldukça zengindir. Sincaplar, kızıl geyikler, zürafalar, çakallar, gelincikler, güvercinler, şahinler, şahinler ve daha pek çok şey var. Ayrıca ağaç türleri arasında kızılçam, yaprak döken çam, Avrupa ladin, Macar meşesi, sapsız meşe, ıhlamur, alıç gibi pek çok çeşit bulunmaktadır. Genellikle hafta sonları kalabalık olan tabiat parklarında yapılabilecek güzel aktiviteler arasında bisiklet, piknik, doğa yürüyüşü, kamp ve kahvaltı sayılabilir. Burada organik ürünlerle hazırlanmış bir kahvaltı ile hafta sonunuzu daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Adres: Polonez, 34986 Beykoz/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Bayramda hem İstanbul içinde olsun hem de tabiatla iç içe olsun niyetiyle yola çıkıp Polonezköy girişinde burayı bulduk. Giriş ücretli. Ayrıca mangal ve semaver için de ayrı ayrı ücret ödüyorsunuz ama inanın verdiğiniz paraya değiyor. Çocuklar gerçekten iyi çalışıyor. Tuvaletler dahil heryer ter temiz. Mangalı nasıl yaparım diye düşünmeden hazır ateşi el arabasında getirip mangalın içine boşaltıyorlar. Çok fazla masa ve mangal yeri var. İstediğiniz yerde oturup keyfini çıkarın. Bol bol yürüyüş yapıp temiz hava alın. Şiddetle tavsiye ederim.'

Czestochova Meryem Ana Kilisesi

Czestochova Meryem Ana Kilisesi

Yemyeşil bir bahçe içinde yer alan Czestochova Meryem Ana Kilisesi, Polonezköy bölgesinin ikonik yapılarından biri olarak kabul ediliyor. 1842 yılında Polonezköy'de inşa edilen ilk dini yapı Azize Anna Kilisesi olarak bilinmektedir. İstanbul depremi ardından bu kilise yıkılmıştır. Ardından ise Czestochova Meryem Ana Kilisesi 1914 yılında yeniden inşa edilerek ibadete açılmıştır.

Kilise, doğal güzelliği ile dikkat çekiyor. Günümüzde de müzik performansları, festivaller ve çeşitli etkinlikler için kullanılmaktadır. Polonez köyüne tatile gitmeden önce hazırlayacağınız seyahat listesine Czestochova Meryem Ana Kilisesi'ni de dahil edebilirsiniz.

Adres: Polonez, Beykoz Cd. No:29, 34829 Beykoz/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Yeşilin ortasında sesiz sakin bir kilise'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zofia Rizi Anı Evi

Zofia Rizi Anı Evi

Polonezköy, tarihi yapıları ile öne çıkan bir yer olarak öne çıkıyor. Polonezköy'de inşa edilen en eski yapılardan biri olan Zofia Rizi Anıt Salonu, 1881-1883 yılları arasında Zofia Rizi'nin babası Wincenty Ryzy tarafından yaptırılmıştır. Bu, antik çağlardan beri inşa edilmiş en muhteşem evlerden biridir. Ev, özgünlüğünü kaybetmeden tipik bir Polonya köy evinin özelliklerini taşıyor.

 Şimdi müze olan evde Rizi ve Polonezköy ailelerine ait belge ve fotoğraflar sergileniyor. Tarihi binası ve burada sergilenen eserler ile gezilecek yerlerden biri olmayı başarmıştır.

Adres: Polonez, 34820 Beykoz/İstanbul

Ziyaret saatleri

  • 09:00–12:15

  • 13:00–16:00

  • Pazartesi, Salı, Çarşamba kapalı.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Küçüçük, tatlı, sizi eskiye götürecek bir ev. Ben eski insanların estetik anlayışıyla yaşamayı çok isterdim. Evin kendisi çok güzel olmanın yanında giriş yolu yemyeşil. Hayatı hakkında detaylı bilgi almayı unutmayın. Giriş ücretsiz, ancak ziyaret için öncesinden haber vermelisiniz ki ilgilenen arkadaş kapıyı açsın.'

Polonezköy Kültür Evi

Polonezköy Kültür Evi

Polonezköy Meydanı'nda yer alan Polonezköy Kültür Evi, Polonezköy Kütüphanesi ve Polart Galerisi olarak işlev görüyor. Sosyal ve kültürel faaliyetler için bir odak noktasıdır. Polonya kültürü hakkında bilgi alabileceğiniz pek çok kaynak barındırmakta, ayrıca resim sergileri düzenlenmekte ve çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Adres: Polonez, 34820 Beykoz/İstanbul

Ücretlendirme

Ücretsiz

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Her taraf yemyeşil, doğa harikası bir yer.'

Polonezköy Açık Hava Ağaç Oyma Heykel Sergisi

Polonezköy Açık Hava Ağaç Oyma Heykel Sergisi

Polonezköy'de Kültür Evi'nin tam karşısında bulunan Polonezköy açık hava ahşap sergisi köyde gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmelidir. Ahşabın oymalı sanatla birleşimi, benzersiz ve güzel bir görüntü oluşturdu.

Yemyeşil bir alanda doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz Dış Mekan Ahşap Oyma Sergisi Polonezköy, ağaçlara verilen çeşitli çizimlerle dikkat çekiyor.

Polonezköy Zoo Doğal Yaşam Parkı

Polonezköy Zoo Doğal Yaşam Parkı

Polonezköy Hayvanat Bahçesi - Doğal Yaşam Parkı, 75. Polonezköy Yıl Caddesi yakınında, birçok güzel hayvana ev sahipliği yapıyor. Toplu taşıma araçları ile de ulaşabileceğiniz popüler bir doğal yaşam alanı içerisinde yer alan hayvanat bahçesinde birçok kuş, memeli ve sürüngen türü bulunmaktadır. Polonezköy Country Club olarak da bilinir. Polonezköy gezi rehberi kapsamında değerlendirebileceğiniz tesiste güzel vakit geçirebilirsiniz.

İnternet sitesi: www.polonezkoyzoo.com/

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'2022 Mart ayı sonlarına doğru, havanın güzel olduğu bir günde ailecek ziyaret ettik. Güncel giriş fiyatlarını gideceğiniz zaman sormakta fayda var. 12 yaş altına ve 70 yaş üstüne biz gittiğimizde %50 indirim vardı. Erişkin kişi giriş ücreti 90 TL idi. Otoparkları var ve araba için ek ücret ödemedik. Ancak fiyat uygulamalarının değişiklik gösterebileceğini akılda tutmak lazım. Daha önce görmemiş olabileceğiniz türde hayvanlar var. Bazıları özgür olarak dolaşıyorlar ve siz gezerken yanınıza gelebiliyor, endişeye mahal yok. Bazı alanlarda yanlarına da girebiliyorsunuz. Çocuklar çok eğlendi. Oldukça büyük bir alana yayılmış bir park, bir gün ayırmak lazım. İçeride kendi restoranları var, kendin pişir kendin ye mangal tarzı veya hazır olarak yiyecek almak mümkün. Fiyatlar mekana göre kanaatimce pahalı, ancak neresi ucuz ki artık. Dışarıdan içeri yiyecek almıyorlar. Böyle bir yerin işletme maliyeti elbette yüksektir, bir şey diyemem. Ancak bütçeyi ayarlayıp gelmekte fayda var. Izgara tarzı etler 300 gr civarı paketlenmiş olarak hazırlanmış, ancak etleri paketlemek tadını değiştirmiş, biz kuzu şişleri pek beğenmedik bu nedenle. Personel genel olarak iyi ve ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. İstanbul merkezine en yakın konumdaki büyük ve gidilebilir hayvanat bahçesi ve park alanı. Bir de yürümek gerekeceğini düşünerek uygun ayakkabı giymekte fayda var.'

Arıcılık Müzesi ve Cam Sanat Merkezi

Arıcılık Müzesi ve Cam Sanat Merkezi

Köy meydanında görebileceğiniz Arıcılık Müzesi, bölgedeki en eski dükkanlardan biridir. Kendi arılarının ürettiği balların satıldığı bir dükkan olan müzede polen, arı sütü ve propolis gibi ürünler de görülebiliyor.

Köy meydanında bulunan Polonezköy Cam Sanatları Merkezi, atölyelerin ve birbirinden güzel ürünlerin üretiminin devam ettiği bir sanat merkezidir. Polonezköy'de yapılabilecek aktiviteler arasında buradaki atölyelere katılabilir ve yöre halkının geçim kaynağı olan cam boncuklardan yapılan ürünleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Polonezköy'den Günübirlik Gezilecek Yerler

Polonezköy

Polonezköy'e sabahın erken saatlerinde gelip güne lezzetli bir Polonezköy kahvaltısıyla başlayabilir ve turunuzu Anadolu Hisarı ile tamamlayabilirsiniz. 

  • Çamlıca Tepesi

  • Anadolu Hisarı

  • Emaar Akvaryum

  • Yuşa Hazretleri Tepesi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
3
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın