Görüş Bildir
Haberler
İskandinav Yarımadası Nerededir?

İskandinav Yarımadası Nerededir?

Elif Ateş
08.02.2022 - 10:15

Üç tarafı denizler ile çevrili kara parçaları yarımada olarak adlandırılır. Yarımadaların anakaraya bağlı olan kısımlarına kıstak denilir. Dünya üzerinde birçok kıtada büyüklü küçüklü yarımada bulunmaktadır. Aynı zamanda yarımadalar içinde en büyük olanı Arabistan Yarımadası'dır. İskandinav Yarımadası ise bulunduğu bölgedeki en geniş yüz ölçümüne sahip yarımada olarak bilinir. Peki İskandinav Yarımadası nerededir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İskandinav Yarımadası'nda pek çok ülke ve bunlara bağlı adalar bulunur. Dünya'nın en mutlu ülkelerinin bulunduğu topraklar olan bu yarımada, birçok etnik grubun yaşadığı yer olarak bilinir. Yarımadada bulunan en büyük etnik grubu Kuzey Cermenler oluşturmaktadır. Arkasından Finler, Grönland İnuitleri, Sami halkı gelmektedir. Bölgede ortak İskandinav kültürü bulunsa da her ülkede farklı diller konuşulmaktadır. Ancak bu diller arasında da benzer özellikler bulunur. İskandinav Yarımadası hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İskandinav Yarımadası Nerededir?

İskandinav Yarımadası Nerededir?

İskandinav Yarımadası, Kuzey Avrupa'da yer alan bir yarımadadır. Doğusunda İsveç, batısında ise Norveç bulunur. Yarımadanın uzunluğu,1850 km, yüzölçümü ise 777.000 kilometre karedir. Kuzey Avrupa ülkelerinin oluşturduğu coğrafyaya ise İskandinavya adı verilmektedir. Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Grönland, Norveç, Aland Adaları, İsveç İskandinavya ülkelerini oluşturur. İskandinav Yarımadası'nda bulunan üç büyük şehir Stokholm, Göteberg, Oslo'dur. Aynı zamanda yarımadanın batı kıyıları oldukça girintilidir.

İskandinav ülkelerinin ortak bir dil söz konusu değildir. Danimarka'da Danca, Norveç'te Norveççe, İsveç'te İsveççe ve İzlanda'da İzlandaca dilleri konuşulur. Avrupa Kıtası'nın en zengin ülkelerinden biri Norveç'tir. Ancak Avrupa Birliği üyesi değildir. İskandinav Yarımadası'nda yaşayan toplam insan sayısının yaklaşık olarak 22.800.000 olduğu tahmin edilmektedir. Aynı yarımadayı paylaşan Norveç, İzlanda, İsveç ve Danimarka'nın Orta Çağ döneminde aynı kültüre ve dine sahip oldukları bilinir.

Norveç, İsveç ve Danimarka 1000 yıl boyunca Hristiyanlığı benimsemiş ortak bir halktı. Ancak daha sonra, ayrı krallıklar oluşturmuşlardır. Finlandiya, 1200'lü yıllarda İsveç'in bir parçası haline geldi. Aynı şekilde İzlanda, İskoçya, Faroe Adaları, İrlanda'da Norveç'in bir parçası oldular. İskandinavya ülkeleri 16.yy'da Katolik Kilisesi'ne karşı yapılan Protestan reformunu destekledi. Fakat Finlandiya'nın bir kısmı Ortodoks mezhebini izledi.

İskandinav ülkeleri 14.yy'da bir krallık altında toplandı. Bu krallığa ise Kalmar Birliği denilmektedir. Danimarka bu birlikte öncü olsa da İsveç daha sonra, kendi bağımsızlığını ilan etti. Norveç ise Danimarka'nın egemenliği altında kaldı. Bir süre sonra da Danimarka, Norveç'i İsveç'e verdi. Diğer yerler ise Danimarka'nın bir toprağı olarak kaldı.19.yy'da Norveç ve İsveç birleşti, Finlandiya ise Rusya'nın bir toprağı oldu. I. Dünya Savaşı ve Rusya devrimi ile birlikte Finlandiya tarihte ilk kez bağımsızlığını kazandı. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı ile birlikte, İzlanda'da Danimarka'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Böylelikle İskandinavya üye ülkeleri ortaya çıktı.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın