Görüş Bildir
Haberler
Stalingrad Nerede? Stalingrad Bugün Haritada Nerede?

Stalingrad Nerede? Stalingrad Bugün Haritada Nerede?

Elif Ateş
10.12.2021 - 11:36

Dünya tarihinde önemli bir yeri olan Stalingrad, II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiş bir şehirdir. Savaşın en kanlı muharebeleri burada yapılmıştır. Nazi ve Kızıl Ordu arasında yapılan bu çatışma, yaklaşık olarak 1 yıl kadar sürmüştür. Bu şehirde gerçekleşen muharebe, diğerlerinden oldukça farklı sonuçlanmıştır. Askerler savaş sırasında sadece çatışarak değil, dondurucu soğuktan ve hastalıktan hayatını kaybetmiştir. Peki, Stalingrad şehri nerededir? Stalingrad bugün haritada nerede? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bulunduğu ülkede kahraman şehir unvanını alan Stalingrad, 1942 yılında Alman birliklerinin yoğun saldırısına maruz kaldı. O döneme kadar kırılamayan Sovyet direnişi, Alman Nazi ordularının bölgenin yarısını işgal etmesi ile kırıldı. 1 ay kadar süren bu çatışma, Sovyetlerin Volga Nehri'ne kadar çekilmesine neden oldu. Moskova Muharebesi'nden gelen diğer Kızıl Ordu birlikleri ve  Sovyet hava kuvvetleri bu bölgeye doğru harekete geçti. Gelen Kızıl ordu askerleri, Alman Nazi askerlerini sıkıştırdı ve bölgeye erzak, silah gibi yardımların ulaşmasını engelledi. Binlerce Alman askeri açlık, soğuk hava koşullarından hayatını kaybetti. Bazıları ise Hitlere itiraz edip teslim oldu. Almanya, Doğu Cephesindeki askeri birliklerinin dörtte birini bu şehirde kaybetti. Ayrıca bu yenilgiden sonra bir daha eski gücünü toplayamadı. Dünyada en kanlı savaşın yaşandığı yerlerden biri olan Stalingrad şehrinin, haritadaki yeri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Stalingrad Nerede? Stalingrad Bugün Haritada Nerede?

Stalingrad Nerede? Stalingrad Bugün Haritada Nerede?

Stalingrad, günümüzde Rusya'daki Volgograd Oblastı'nın merkez şehrinin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dönemindeki ismidir. Rusya Federasyonu'nun güneydoğusunda yer alır. Bu şehir, İdil Nehri'nin kıyısına kurulmuştur. Don ve Volga Nehri'nin birbirine yaklaştığı yerde bulunur. Şehir, 1961 yılına kadar Stalingrad ismi ile anılmıştır. Volga- Don Kanalı'nın tüm kontrolleri bu şehirden sağlanır.

Bölge içinde sanayileşme oranının en yüksek olduğu şehirdir. Çevredeki tarım ürünleri Volgograd'ta işlenir. Bu nedenle Rusya'nın ekonomisine büyük katkı sağlar. Aynı zamanda Rusya'da ulaşım ağının en geliştiği yerdir. Şehrin şu anki nüfusu ortalama 1.011. 417'dir. Kilometre başına ise 1.900 kişi düşmektedir.

Eski adı Stalingrad olan Volgograd şehrinin tarihi ise oldukça eskidir. 1559 yılında sadece bir kale olarak kurulan şehir, 1774 yılında ise II. Katerine devrine denk gelen Pugaçev İsyanını yaşamıştır. 1875 yılında ise Fransızlar tarafından demir sanayisi kurulmuş ve bu tarihlerden itibaren sanayileşmeye başlamıştır. 1918 yılında ise Rusya'da iç savaş başlamış ve şehir oldukça etkilenmiştir. Rusya'nın askeri birlikleri tarafından saldırıya uğrayan kent, Stalin komutasındaki Kızıl Ordu tarafından savunulmaya çalışılmıştır. Daha sonra Beyaz Ordu şehri işgal etmiş, bir yıl sonra da Kızıl Ordu şehre girmiş ve ismi Stalingrad olarak değiştirilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın