Görüş Bildir
Haberler
İşçilere İyi Haber

İşçilere İyi Haber

Haberomi
27.10.2014 - 18:37 Son Güncelleme: 27.10.2014 - 18:57

İşçilere İyi Haber

Anayasa Mahkemesinden gelen kararla Sendikalar Yasasının bazı maddeleri değiştirildi ve işçilere yarayan Sendika Tazminatı geri geldi.

Belediyeler başta olmak üzere şehir içi erişimi ile 200 bin banka çalışanına ise ‘grev hakkı’ tanındı. Bundan sonra şehir içi erişiminde ‘grev sebebiyle’ belediye otobüsleri, şehir hatları vapurları çalışmayabilecek; bankalarda ‘bu iş yerinde grev vardır’ pankartı asılabilecek. İşte milyonlarca yurttaşı ve çalışanı ilgilendiren o kararlar…

Anayasa Mahkemesi (AYM), geçtiğimiz hafta CHP’nin müracaatını karara bağladı. CHP, 2012 seneninde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasıyla yasalaşan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasayı’nun kimi kararlarını iptal etti.

Ek Olarak 13 Bin Lira Tazminat

AYM’nin iptali milyonlarca çalışanın yüzünü güldürürken, banka patronları başta olmak üzere KOBİ’leri ve belediye başkanlarını üzdü. Mahkemenin en kritik kararlarından birini 30’un altında işçi çalıştıran iş yerlerine konusunda oldu. Mahkeme, bu iş yerlerinde sendikaya aza olma, sendikal toplantılara katılma gerekçesiyle işten atılan çalışanlara, ‘sendikal tazminat verilemez’ kararını iptal etti. Böylelikle bu iş yerlerinde çalışanlar da ‘sendikal’ gerekçeyle işten atılsalar dahi, mahkeme kararıyla bir senelik fiyat meblağından az olmamak üzere ‘sendikal tazminat’ alabilecekler.

Bu tür iş yerlerinde çalışan takriben 6.5 milyon işçinin, ‘asgari fiyatlı’ gösterildiği göz önüne alındığında, bir işçi sendikal faaliyeti hasebiyle işten atılırsa, mevcut kıdem ve ihbar tazminat hakkına ek olarak, mahkemeye müracaat etmesi halinde bir de ‘sendikal tazminat’ alabilecek. Bu tazminat meblağının 1 senelik fiyatından az olamayacağı kararı dikkate alındığında, asgari fiyatlı bir çalışan tüm haklarına ek olarak, 1071 liralık brüt fiyatın 12 ile çarpılması neticesi, 12 bin 852 liralık da ‘sendikal tazminatı’ alabilecek. Mahkemenin, 1 senelik müddeti daha fazla da artırabileceği göz önüne alındığında sendikal tazminat meblağı daha da yükselebilecek.

TOBB BASTIRMIŞ, TÜRK-İŞ’TE BAŞKAN DEĞİŞMİŞTİ

2012 seneninde Meclis’te kabul edilen 6356 Sayılı Sendikalar Yasası’nın 6.5 milyon işçiye sendika yolunu kapatan maddesi büyük tartışmalara kapı aralamıştı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bastırmasıyla bir gece yarısı tasarıya ilave eden farklıkla alakalı olarak, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş ile beraber TOBB ve TİSK’le ‘saklı bir protokol’ imza atmakla suçlanmıştı. Türk-İş İdare Heyeti bu protokolü gerekçe göstererek Kumlu’ya ‘istifa’ baskısı yapmış ve takriben 1 sene sonra Kumlu, Türk-İş Başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.

200 BİN BANKACIYA GREV HAKKI

AYM’nin aldığı bir diğer karar da bankacılık sektörü çalışanlarına grev yasağını kaldırmak oldu. Böylelikle Sektörde çalışan takriben 200 bin kişiye grev yapma hakkı getirildi. 200 bin çalışanın yüzde 27’sini başka bir deyişle takriben 54 binini kamu bankaları oluşturuyor. Bu karar sonrası grevin olduğu banka şubelerinde ‘bu işyerinde grev vardır’ pankartları görmek olası olabilecek.

BAŞKANLAR ÜZÜLDÜ, ÇALIŞANLAR SEVİNDİ

Mahkemenin kararlarından bir ötekisi de belediye başkanlarını üzerken, şehir içi erişim sektöründe çalışan işçileri sevindirdi. Mahkeme, bankacılık ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacağına ait yasa kararını Anayasa’ya ters buldu. Buna göre şehir içi erişiminde çalışan binlerce işçiye de ‘grev hakkı’ geldi. Böylelikle belediye başkanları ile toplu kontrat masasında anlaşamayan işçiler, ‘grev hakkını’ kullanarak, şehir içi erişimi durdurabilecek. Belediye otobüsleri, şehir hatları vapurları ‘grev sebebiyle’ çalışmayabilecek.

Kaynak: http://haberomi.com/iscilere-iyi-haber/
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0