Görüş Bildir
Haberler
İnternet Aleminin Gördüğü En Sinir Bozucu Görsele Bakarken Gözleriniz Kanayacak!

İnternet Aleminin Gördüğü En Sinir Bozucu Görsele Bakarken Gözleriniz Kanayacak!

Ezgi Varlı
28.02.2018 - 14:52

Birkaç gündür birçok sosyal medya kullanıcısı bu mükemmel derecede iyi ayarlanmış gif'i izliyor. Çok zekice tasarlanmış olan bu gif, aynı zamanda dünyanın en rahatsız edici gif'i haline nasıl geldi görelim bakalım.

Kaynak: http://www.iflscience.com/editors-blo...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın en rahatsız edici gif'i.

Bu gif bir sahil şeridine yavaşça yaklaşan bir kameranın görüntüsünü gösteriyor. Bize hiç bitmeyecekmiş gibi gelse de aslında sadece 2 saniyelik bir gif. Yani bu sahil şeridi paradoksu hepimizi aldattı. Ama nasıl?

Sahil şeridi paradoksu:

Sahil şeridi paradoksu:

Paradoks bize sahilin belirli bir uzunluğu olmadığını gösteriyor. Bir kıyı şeridinin uzunluğunun ölçümü, spesifik olarak onu ölçmek için kullanılan şekillere bağlıdır. Bu paradoksun standart bir örneği İngiliz sahil şeridinde de  bulunuyor. 100 km'lik bir alanda asıl sahil şeridi 2800 km'dir. Fakat ölçüm yaptığımız bölgeyi yarıya yani 50 km'ye indirirsek asıl kıyı şeridi 600 km daha uzar ve 3400 km'ye ulaşır.

Peki bunlar ne anlama geliyor?

Kıyı şeridini sanki sekizgen veya kareymiş gibi ölçmeye çalıştığımız için hep yanlış sonuçlar elde ediyoruz. Halbuki bir kıyı şeridinin karmaşık geometrik şekillerin ölçümüne özel geometrik eğrilerle hesaplanması gerekiyor. Aynı zamanda kullandığınız ölçüm birimine göre de bu uzunluklarda büyük değişimler gözlemlenebilir.

Fraktal:

Fraktal:

Karmaşık geometride fraktal ifadesini ilk kullanan kişi Benoit Mandelbrot'tur ve onun sayesinde sahil şeridi paradoksu ortaya çıkmıştır.

"Yaklaşıyor mu, yaklaşmıyor mu?"

Birçok farklı yapıya sahip fraktallar yani karmaşık geometrik şekiller vardır. Ama bu gif'te yer alan fraktalın özelliği kendine benzerlik özelliğidir. Bu tür fraktallarda desenler tüm ölçeklerde aynıdır, yani resmin neresini büyütürseniz büyütün hep aynı görselle karşılacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz de kendi rahatsız edici gif'inizi yaratabilirsiniz.

Karmaşık geometriler doğal şekilleri taklit etmekte çok başarılı olsalar bile insanlar kendine benzeme özelliği olan fraktalları çoğunlukla algılayamazlar. Yani bu da aşırı derecede irite edici bir gif yapmak gereken tek şeyin bu özellikte bir görsele yaklaşmak olduğunun bir kanıtı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
167
48
30
18
15
15
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Bu kadarcık mı?

The Devil Within

Gidip aynaya bakabilirsin diyecektim de kıyamadım (^_^)