Görüş Bildir
Haberler
İngiltere'nin Yeni Başbakanı Theresa May

İngiltere'nin Yeni Başbakanı Theresa May

Onedio Medya
11.07.2016 - 15:52 Son Güncelleme: 11.07.2016 - 23:35

İngiltere'de Muhafazakâr Parti'deki liderlik yarışında Theresa May'in tek aday olarak kalmasından sonra, Başbakan Cameron görevi Çarşamba günü bırakacağını ve koltuğu May'e devredeceğini duyurdu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakâr Parti'deki liderlik yarışında İçişleri Bakanı Theresa May'in tek aday olarak kalmasının ardından Başbakan David Cameron, görevi Çarşamba günü bırakacağını ve koltuğu May'e devredeceğini açıkladı.

Londra'daki Downing Sokağı'ndaki Başbakanlık Ofisi'nin önünde gazetecilerin karşısına geçen Cameron, Salı günü son Bakanlar Kurulu toplantısını yaptıktan sonra parlamentoda 30 dakikalığına soruları yanıtlayacağını ifade etti. 'Sonrasında da (Buckingham Sarayı'na) gidip, istifamı vermeyi planlıyorum' diyen Cameron, 'Böylece Çarşamba akşamına kadar arkamdaki binada (Başbakanlık Ofisi) yeni bir başbakanımız olacak' ifadelerini kullandı.

Muhafazakar Parti'de seçimi yürüten komitenin başındaki Graham Brady de, Leadsom’ın adaylıktan çekilmesinin ardından parti kurulunun toplandığını ve May'in bugün itibarıyla Muhafazakar Parti Başkanı olarak onaylandığını duyurdu.

Theresa May

İngiltere'de geçen ayki Brexit referandumundan 'AB'den ayrılma' kararının çıkması partilerdeki lider kadrosunu da derinden sarsmıştı.

Andrea Leadsom çekilince Theresa May tek aday olarak kalmıştı

Andrea Leadsom çekilince Theresa May tek aday olarak kalmıştı

Andrea Leadsom

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cameron'ın Muhafazakâr Parti liderliğini ve başbakanlığı bırakacağını açıklamasının ardından iktidar partisinde başlayan liderlik yarışında aday sayısı bugün bire düşmüştü.

Enerji Bakan Yardımcısı Andrea Leadsom, bugün başkent Londra'da yaptığı açıklamada, liderlik yarışından çekildiğini söyleyerek May'in ülkenin AB'den çıkışını sağlayacak ideal lider olduğunu dile getirdi. Leadsom, May'e başarılar diledi.

Enerji Bakanı Yardımcısı Andrea Leadsom'ın, hafta sonu Sunday Times gazetesine verdiği demeçte rakibi May'in anne olmamasının kendisini başbakanlık için daha uygun kıldığını söylemesi tepkiye neden olmuştu. Leadsom, May'den özür dilemiş, May ise rakibinin özrünü kabul ettiğini söylemişti.

'İngiltere'nin yeni bir vizyona ihtiyacı var'

'İngiltere'nin yeni bir vizyona ihtiyacı var'

Theresa May, İngiltere'nin yeni başbakanı olacağının kesinleşmesinin ardından İngiliz Parlamentosu önünde açıklama yaptı. 

'Muhafazakar Parti tarafından liderleri olarak seçilmekten onur duydum.' diyen May, liderlik yarışından çekilen diğer kadın aday Andrea Leadsom'a gösterdiği olgunluktan, David Cameron'a da yaptığı liderlikten dolayı şükranlarını sunduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) ile en iyi anlaşmaya varmak ve mevcut siyasi ile ekonomik belirsizlik sürecinden çıkmak için İngiltere'de güçlü bir lidere ihtiyaç olduğunu belirten May, 'Brexit, Brexit demektir. Bundan başarı elde edeceğiz. Ülkenin yeniden birleşmeye ihtiyacı var. Ayrıca ülkemizin geleceği için güçlü, pozitif ve yeni bir vizyona ihtiyaç var. Sadece ayrıcalıklı azınlık için değil, herkese fayda sağlayacak bir vizyona ihtiyaç var. İnsanların kendi hayatlarını daha fazla kontrol edebilmelerini sağlayacağız. Böylece daha iyi bir Britanya inşa edeceğiz.' diye konuştu.

Theresa May kimdir?

Theresa May kimdir?

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderini, dolayısıyla ülkenin yeni başbakanını belirlemek için son yapılan oylamada, İçişleri Bakanı Theresa May, 329 milletvekilinden 199'unun desteğini almıştı.

Referandumdan önceki kampanya sürecinde ülkesinin AB'de kalmasına destek veren 59 yaşındaki İçişleri Bakanı Theresa May, başbakanlık için favori aday olarak görülüyordu. Muhafazakar Parti'nin tecrübeli siyasetçileri arasında yer alan May, Margaret Thatcher'ın ülkenin tek kadın başbakanı unvanını da elinden alacak.

Disiplini ve sert mizacı dolayısıyla Thatcher'a benzetilen May'le ilgili İngiliz basını 'yeni Demir Leydi' değerlendirmesinde bulunuyor. Bir papazın kızı olan May, Oxford Üniversitesi mezunu. 2010'dan bu yana İçişleri Bakanlığı yapan ve en uzun süre bu görevde bulunan siyasetçiler arasında yer alan May, 1997'de milletvekili seçildi.

1977-1983 yıllarında İngiltere Merkez Bankasında çalışan May, siyasete 1986'da Merton Belediyesinde, belediye meclis üyeliğiyle başladı. 1992'de yapılan genel seçim ile 1994'te yapılan ara seçimde milletvekili seçilemeyen May, 1997'deki genel seçimle Muhafazakar Parti'nin Maidenhead milletvekili olarak İngiliz Parlamentosuna girdi.

1999'da ana muhalefette bulunan Muhafazakar Parti'nin gölge kabinesinde Eğitim Bakanlığı yapan May, 2002'de ise Muhafazakar Parti'nin ilk kadın başkanı seçildi. Son 6 yıldır yürüttüğü İçişleri Bakanlığı görevi süresince, özellikle göç konusuyla ilgili katı kararlar alan May, hükümetin yıllık göçün 100 binin altına indirilmesi hedefine ulaşamamakla da eleştirilmişti.

May, referandum öncesinde ülkesinin AB'de kalmasından yana tavır alsa da kampanya sürecinde bu yöndeki görüşünü çok fazla dillendirmeyerek arka planda durdu.

May, referandumun ardından yaptığı açıklamada,  AB'den çıkış müzakerelerini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin bu yıl sonundan önce yürürlüğe sokulmaması gerektiğini de kaydetmişti.

Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
79
16
9
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Belphegor

Almanya-Merkel,Dingiltere-Theresa May,ABD-Hillary Clinton.Bunlara bir de Türkiye-Meral Akşener eklense çohoş olmaz mıydı?Tabi ki olmazdı,bu kadar çomarla bu ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

tayyip gider meral gelir meral gider kılıçdar gelir. farketmiyor bu halk aynı kaldıktan sonra

Therewasauser

Kadın liderler görmek isterdim bizim ülkede de

psyhedelichead

ah be canım ben de isterdim ama kadının yeri bile yokken bu ülkede bu isteğimiz imkansız..

Berk

Şaka maka dünya kadınların etkisine girmeye başladı. Bakalım eskilerden bi farkları olacak mı, olmayacak mı? Benim ilk dikkat ettiğim nokta ise eğitim durumu... Devamını Gör