Görüş Bildir
Haberler
İngiltere'de Tarihi Barış Yemeği

İngiltere'de Tarihi Barış Yemeği

adem kara
10.04.2014 - 15:05 Son Güncelleme: 10.04.2014 - 16:38
resources3.news.com.au
İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiltere'de Tarihi Barış Yemeği

Kraliçe 2. Elizabeth, 2005'te son bulan Kuzey İrlanda çatışmasından sonra ilk kez İrlanda heyetini ağırladı. Yemeğe eski IRA Komutanı da katıldı.

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth, Windsor Şatosu'nda ilk kez bir resmi ziyaret için İrlanda Devlet Başkanı ve heyetini ağırladı. İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins ve heyeti, Windsor Şatosu'nda verilen yemeğe gelişleri sırasında İrlanda Milli Marşı'yla karşılandılar. Yemek Kuzey İrlanda'da savaşan tarafları ilk kez İngiltere'de düzenlenen resmi bir yemekte buluşturdu. Resepsiyona IRA'nın eski komutanı de smokinli katıldı.

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins ve eski bir İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) Belfast Komutanı olan Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Londra'daki Windsor Kalesi'nde Kraliçe Elizabeth'in düzenlediği resmi bir yemeğe katılarak iki millet arasında devam eden barış süreci açısından önemli bir adım attı.

Higgins'in İrlanda Devlet Başkanı sıfatıyla, ülkesinin bağımsızlığını kazanmasından yaklaşık 100 sene sonra Londra'ya yaptığı ziyaret, başkent sokaklarının IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) bombalarıyla sarsıldığı günlerin artık tamamen geride kaldığının sembolü oldu.

İNGİLTERE'YE RESMİ GEZİ DÜZENLEYEN İLK İRLANDA LİDERİ

İngiltere'ye resmi bir gezi düzenleyen ilk İrlanda lideri olan Higgins'i Londra'daki İrlanda Büyükelçiliğinde Prens Charles ve eşi Camilla karşıladı. McGuinnes, kraliyet arabası ile Windsor Kalesi'ne götürüldü. Higgins ve eşi kaleye girdiği sırada Kraliyet Birlikleri resmi bir karşılama töreni de düzenledi ve top atışları yapıldı. Ancak İrlandalı liderlerin yanı sıra Başbakan David Cameron ve Daniel Day Lewis ile Judi Dench gibi ünlü sanatçıların da katıldığı görkemli yemeğe Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı McGuiness'e yöneltilen bir protesto gösterisi damgasını vurdu.

'SMOKİNLİ TERÖRİST'

McGuiness limuzinle Windsor Kalesi'ne ulaştığında, kapıda beklemekte olan protestocu Victor Barker, davetlilere 'Smokinli bir terörist hâlâ teröristtir. McGuinness doğruyu söylemenin vakti geldi' yazılı bir pankart açtı.

Protestosunu takım elbiseyle gerçekleştiren Barker, McGuiness'in kaleye girmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında 12 yaşındaki oğlunu 1998 yılında İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) Omagh'da yaptığı bombalı saldırıda kaybettiğini söyledi ve 'Bir teröristin Kraliçe'nin yemek masasında işi yoktur. Ben buradayım çünkü insanların McGuiness'in geçmişini hatırlaması ve tarihi baştan yazmaktan vazgeçmesi gerektiğine inanıyorum' dedi. McGuiness'in Windsor Sarayı'na davet edilmesi bazı kesimlerden tepki çekse de, uzmanlar Kraliçe ile İrlandalı liderlerin bu şekilde bir araya gelmesinin barış sürecinde 'önemli ve tarihi bir adım' olduğunu söyledi.

TARİHİ ESPRİ

Kraliçe, Windsor Şatosu'nda verdiği yemekte İrlandalı konuklarına seslenirken 'İrlanda ve İngiltere'nin daha iyi komşular haline gelmesi memnuniyet verici' ifadelerini kullandı. Kraliçenin, nadir sayılabilecek bir espri de yaparak '2012 Londra Olimpiyatları sırasında helikopterden atlamak için beni alan kişi de İrlanda kökenli yönetmen Danny Boyle'dı' demesi herkesi güldürdü. Britanya Kraliçesi konuşmasında İngiltere ve İrlanda'nın birbirlerinin bağımsızlığına saygı duyarak yapacakları işbirliğinin her iki tarafın da yararına olacağını vurguladı.

KRALİÇE: 'YÜZYILLAR BOYUNCA ÖZGÜR İRLANDA DEVLETİ'NİN YANINDA OLACAĞIZ'

Kraliçe 'Ailem ve hükümetim adına şunu bilmenizi istiyorum. Yüzyıllar boyunca Özgür İrlanda Devleti'nin yanında olmaya devam edeceğiz' dedi. İngiltere'nin Windsor Şatosu tarihi bir barış yemeğine sahne oldu. Kraliçe 2'nci Elizabeth, 2005'teki anlaşmayla son bulan Kuzey İrlanda çatışmasının ardından ilk kez İrlanda heyetini ağırladı. Yemeğe eski IRA Komutanı McGuinness de katıldı. Tarihi ziyafet 'barışın başarısı' olarak yorumlandı

53 METRELİK MASA 48 SAATTE KURULDU

Windsor Şatosu'ndaki tarihi yemeğin istatistikleri de İngiliz basınında geniş yer buldu. Kraliçe 2'nci Elizabeth'in İrlanda Devlet Başkanı Higgins onuruna verdiği yemekten yola çıkan İngiliz Daily Mail Gazetesi, Kraliçe'nin daveti için yapılan hazırlıkları okurlarıyla paylaştı. Kraliçe, 53.4 metre boyundaki masada 200 kişiyi ağırladı. Masanın kurulması tam iki gün sürdü. Yemek için Kraliçe'nin yaşadığı Buckingham Sarayı'nın mutfağıyla koordineli çalışıldı.

'KİMSENİN AKLINA GELMEZ'

BBC, Windsor Şatosu'ndan canlı yayın yaparken 'Yıllar önce böyle bir ziyafet olacağı kimsenin aklına gelmezdi' yorumu yaptı.

İLK ADIM 2011'DE ATILDI

Kraliçe 2'nci Elizabeth ilk kez 2011 yılında İrlanda Cumhuriyeti'ne resmi bir gezi düzenlemişti.

2012'de de Belfast'a resmi bir ziyarette bulunan Kraliçe, buradaki bir toplum merkezinde, Avam Kamarası'nda yer almayı 'Kraliçe'ye bağlılık yemini etmek istemediği için reddeden' McGuiness'in elini sıkarak İrlandalılar ve Kraliyet arasında barışın ilk adımını atmıştı.

35 yıl önce Kraliçe'nin kuzeni ve ikiz torunları, IRA saldırısında ölmüştü.

Kaynak: haberler.com

Kaynak: http://www.haberler.com/ingiltere-de-...

Yemeğe  IRA'nın eski komutanı de smokinli katıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0