Görüş Bildir
Haberler
İmdat! Marslılar Geliyor! Mars Üzerinden Uzaylı Paranoyasını Anlatan 11 Film

İmdat! Marslılar Geliyor! Mars Üzerinden Uzaylı Paranoyasını Anlatan 11 Film

Mars, hakkında en fazla film çekilmiş, roman yazılmış gezegen. Bunun bir sebebi Mars'ın dünyaya en yakın ve en yaşanabilir gezegen olması. Ancak diğer sebep çok daha ilginç. Soğuk savaş döneminde giderek şiddetlenen anti-komünizm propagandası, Rusya-Amerika arasındaki 'yıldız savaşları', uzay programları gibi şeyler Mars hakkında hem çok şey yazılıp, çizilip çekilmesine hem de Mars'ın ve Marslıların kötü gösterilmesine sebep olmuş. Çünkü Mars=Rusya, Marslı=Rus algısı yaratılmaya çalışılmış. Sonra bu durum bilimsel gelişmelerin ışığında başka türlü şeylere evrilmiş. Bakalım bu filmler neler demiş:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aelita-Mars Kraliçesi (1924)

1. Aelita-Mars Kraliçesi (1924)

Bir asker, polis muhbiri ve mucitin Mars'a yaptıkları ilk seyahati anlatan 1924 yılı Rus filmi. Aelita bir kraliçedir ve roket yapan mucit Los'a aşık olur. Film Tolstoy'un aynı adlı eserinden uyarlanmıştır. İlk Mars filmi örneklerinden. 

http://www.imdb.com/title/tt0014646/

2. Oswald and the Lucky Rabbit-Mars (1930)

2. Oswald and the Lucky Rabbit-Mars (1930)

Mars, 1930'larda bir cadının süpürgesinin peşine takılıp gidebileceğiniz, üzerinde yaşayanların şarkı söyleyip dans ettiği bir gezegen. Disney'in ilk dönem çalışmalarından biri olan bu 1930 yılı kısa animasyon, Mickey Mouse'un bildiğimiz Mickey Mouse gibi görünmediği, sonradan tanıyıp seveceğimiz kimi Disney karakterlerinin başka formlarda karşımıza çıktığı bir tuhaf dünya. Şarkıları pek tatlı.

http://youtu.be/T5fA_9_rbDQ

3. The Angry Red Planet (1954)

3. The Angry Red Planet (1954)

Mars artık kızgın kızıl gezegen olmuş, kızıllığı özel olarak vurgulanmaya başlanmış, yaratıklar, insan yiyen bitkiler, uluslar arası bilimsel gelişme yarışının öznesi olmaya başlamıştır. Epic diye adlandıracağımız bu film B sınıfı filmleri sevenler için biçilmiş kaftan adeta. 

 http://youtu.be/Dv_gn-aWrj4

http://www.imdb.com/title/tt0052564/

4. The Day Mars Invaded Earth (1963)

4. The Day Mars Invaded Earth (1963)

Tam bir paranoya film. Yer değiştiren bedenler, bedenleri ele geçiren uzaylılar, bilim adamları, siyah beyazın nostaljisi derken Mars düşmanımız, uzaylılar kötü olmuştur bile. Meraklısı pek sevecektir. 

http://youtu.be/SHBCFeFgdeo

5. Lobster Man From Mars (1989)

5. Lobster Man From Mars (1989)

Başrolünde Tony Curtis'in olduğu, B sınıfı filmlerin parodisini yapan ve B sınıfı film gibi çekilmiş bir B sınıfı film. Gayet eğlenceli, zaten afişi ve fragmanı da bunu kanıtlar nitelikte. İlk gösterimini de Sundance Film Festivalinde yaptığını ekleyelim. 

http://www.imdb.com/title/tt0097768/

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Total Recall (1990)

6. Total Recall (1990)

Arnold var, Philip K. Dick uyarlaması, patlayan şeyler, üç memeli uzaylı kadın, robot teknolojisi, hafızanızın silinmesi, kendini arayan kahraman teması derken tam bir kült bilim kurgu. Mars'ta geçen bölümleri var. Mars artık çok da düşman değil ama yine de bizi yaşatmak yerine öldürüyor. Daha çok bilim daha az paranoya dönemi başlamış durumda. 

http://www.imdb.com/title/tt0100802/

http://youtu.be/WFMLGEHdIjE

7. Mars Attacks! (1996)

7. Mars Attacks! (1996)

Büyük oyuncu kadrosuyla olsun, mizahıyla olsun, yaptığı Mars ve uzaylı paranoyası parodisiyle olsun çok özel ve unutulmaz bir film. Marslılar tam da karikatürleştirildikleri gibi resmedilmiş, hem fiziksel özellikleri hem de düşmanlıklarıyla. Kahkahaya doymak için birebir bir bilim kurgu-komedi filmi. 

 http://youtu.be/rMdC45S79uQ

8. Species 2 (1998)

8. Species 2 (1998)

Başrolde çok güzel bir kadının oynadığı, böcek gibi primal korkularımızı dürtükleyen canavar formlarına sahip uzaylıların yer aldığı, bilim kurgunun korkuya göz kırpan örneklerinden. Bir serinin ikinci filmi. İlk fimi ve bu filmin devamı olan üçüncü filmi de izleyebilirsiniz. 

http://www.imdb.com/title/tt0120841/

9. Red Planet (2000)

9. Red Planet (2000)

2000'lerin gelişiyle birlikte büyük bütçeli, çok baş rollü bilim kurguların bir sürü örneğini görür olmuştuk. Kızıl Gezegen de böyle bir film. Mars'a bir görev için giden bir grup bilim insanının orada başlarına bir işler gelmesi ve durumdan, haliyle de ölümden kaçışlarını anlatan, fena olmayan film. 

http://www.imdb.com/title/tt0199753/

10. War of the Worlds (2005)

10. War of the Worlds (2005)

H.G. Wells'in muazzam romanı Dünyalar Savaşı'nın uyarlaması olan bu büyük bütçeli Tom Cruise filmi türünün iyi örneklerinden biri olmakla birlikte, romanın ve de haliyle filmin sunduğu dünya ve ortaya attığı sorular açısından da çok önemli. Düşman uzaylılar bu kez çok önceden dünyamıza yerleşmiş, biz habersizce yaşarken varlıklarını sessizce sürdürmüşlerdir. Finalde yaşanan o büyük dünyalar savaşı hakikaten çok güzel bir görsellik sunuyor seyirciye. 

http://www.imdb.com/title/tt0407304/

http://youtu.be/MJYnHA2OzfA

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Martian (2015)

11. The Martian (2015)

Bu hafta tüm dünyayla birlikte ülkemizde de vizyona giren, NASA reklamı ya da PR çalışması yapmakla suçlanan, Mars'ta su bulundu haberinin hemen vizyondan bir hafta önce dünyaya servis edilmesi yüzünden komplo teorisi söylentilerini ayyuka çıkaran, Matt Damon, Ridley Scott, büyük stüdyo ortaklığıyla hem çok izlenecek hem de çok tartışma çıkaracak bir film bu. Filmde artık Marslılar, düşmanlar falan değil; insanlığın türünü devam ettirmek için kolonileşmek zorunda olduğu gerçeği, bunu ne şekilde yapacağı, insanın var olma ve hayatta kalma mücadelesi var. Çok neşeli ve umut dolu bir bilim kurgu, şiddetle tavsiye ederiz, izleyiniz. 

Filmin eleştiri yazısını Filmloverss'dan okuyabilirsiniz.

http://www.imdb.com/title/tt3659388/

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
1
0