Görüş Bildir
Haberler
İmamoğlu'na Hapis Cezası Verildi: Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

İmamoğlu'na Hapis Cezası Verildi: Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak kararı sonrası belediye başkanlığı ve olası cumhurbaşkanlığı adaylığı durumu merak konusu oldu. Hukukçular önümüzdeki süreci anlattı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasını da kararına ekledi. Peki mahkemenin kararı ne anlama geliyor? Cumhurbaşkanı adayları arasında gösterilen İmamoğlu için süreç bundan sonra nasıl ilerleyecek?

Avukat Kazan: "İstinafta 3 günde onaylanabilir"

Avukat Kazan: "İstinafta 3 günde onaylanabilir"

İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından ve Türkiye'nin önde gelen hukukçularından Turgut Kazan, bundan sonraki süreci şöyle değerlendirdi:

“Bu ifade özgürlüğü kapsamında bir tartışmadır. O yüzden ‘ifade özgürlüğü mü, hakaret mi’ tartışması istinaftan sonra Yargıtay’a gider. İfade özgürlüğü kapsamında bir tartışma olduğu için, Cumhuriyet gazetesi davası sırasında kanun değişikliği yapıldı ve istinaftan sonra Yargıtay yolu açıldı.  Ama Yargıtay'a gidecek diye ‘altı ayda bitmez’ demiş olmayayım… Türkiye'de yargı kalmadığı için istinaf da istinaf değil, Yargıtay da Yargıtay değil. O nedenle oralarda ne yapılacağını bilmiyorum.'

“Bu planlı bir iş, belli ki siyaset yasağı için amaçlandı. Sonuçta hem İstanbul Belediyesi ele geçirilecek, hem de İmamoğlu için siyaset yasağı gelecek' diyen Kazan, şöyle devam etti:

'Bakın istinafta 3 günde onaylanabilir, ‘3 günde onaylanacak’ demiyorum. Onaylanabilir. ‘Neden 3 günde onaylandı…’ diye bir itiraz yapamazsınız, tartışamazsınız bile. Erdoğan, 'Kardeşim davalar uzun sürüyor diye eleştiriyordunuz, bakın kısa sürdü' diye konuşur. '

Prof. Sözüer: "Karar kesinleşinceye kadar hiçbir yasak söz konusu olamaz"

Prof. Sözüer: "Karar kesinleşinceye kadar hiçbir yasak söz konusu olamaz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer ise 'Bir kere bu karar kesinleşinceye kadar hiçbir yasak söz konusu olamaz. Hiç mahkum olmamış gibi davranılır. Yasaklar ancak kesinleştikten sonra gündeme gelecektir. Ne zaman kesinleşecek bunu tahmin etmek mümkün değil' dedi. 

Mahkemenin kararına itiraz için öncelikli olarak istinaf yolu olduğunu belirten Sözüer, 'İstinafa girecek. Sonra temyiz yolu var. Aslında hakaret suçu temyize tabi bir suç değil. Fakat bu hakaret suçunun daha ağır ceza verilmesini gerektiren nitelikli bir hal olduğu için burada istisna var. Bu suç bakımından temyize gitmek söz konusu. Bu da sürecin daha da süreceğini gösterir' ifadelerini kullandı.

'Asıl mesele burada, hiçbir şekilde hızlı hareket etmeyen yargı İmamoğlu söz konusu olunca hızlı hareket ettiği zaman asıl sorunu o doğuruyor' diyen Sözüer 'Kurallar her ceza davası için aynı uygulanmalı. Ama belli bir kişi söz konusu olduğu zaman, her şey hızlıca hareket edildiği zaman, bu da zaten yargılanmanın adil yürütülmediğine ilişkin kuşkuyu güçlendirir' değerlendirmesinde bulundu.

İmamoğlu'nun avukatı Polat: "Ne şekilde talimat gittiğini bilmiyoruz"

İmamoğlu'nun avukatı Polat: "Ne şekilde talimat gittiğini bilmiyoruz"

İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat 'Karar kesinleşmeden hiçbir sorun doğurmaz' dedi. İstinaf süreçleri olduğunu anlatan Polat 'Normal koşullarda iki ila iki buçuk yıl sürmesi lazım en az… Ama onlara ne şekilde talimat gitti, gitmedi bilmiyoruz' yorumunu yaptı.

Demirtaş hatırlatması

Ayrıca istinaf ve Yargıtay süreçlerinin uzun zaman alacağı değerlendirmelerine karşı, HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP'li eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e verilen hapis cezalarının 3 ayda kesinleştiği hatırlatılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
126
74
10
8
7
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Yargı kararlarına zerre güvenim kalmamıştır.

demet s.

Bundan sonra cumhurbaşkanı olacak...bu coğrafya mağduru hep çok sevmiştir...ak parti kış uykusunda

RACON X RACON

Sürtük kelimesi mi agir Ahmak mi?? Terazi ye koyun Sürtük cikar.Üstelik Sürtük Miting alaninda alenen TV lerde canli söylenmistir. Imamoglu Soylunun söyledig... Devamını Gör

Osman Aydın

Recebinko kendi ipini çekti 😁