Görüş Bildir
Haberler
İlk Bakışta Klavyede Tuşlara Rastgele Basılmış Gibi Gözükse de Temelinde Müthiş Bir Mantık Barındıran 16 MBTI Kişilik Tipi

İlk Bakışta Klavyede Tuşlara Rastgele Basılmış Gibi Gözükse de Temelinde Müthiş Bir Mantık Barındıran 16 MBTI Kişilik Tipi

ISTJ, ESTJ, INTJ... Yok yok, bunlar klavyede rastgele basılan tuşlar değil, MBTI kişilik tiplerinin tek kelimelik karşılıkları. Eğer 'Bu neymiş yahu?' diyorsan seni içeriğe alalım. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nedir bu MBTI Kişilik Tipleri?

Nedir bu MBTI Kişilik Tipleri?

Öncelikle MBTI'nin temeli Carl Gustav Jung'a dayanır. Jung özellikle rüyalar konusunda fazlasıyla tanınan bir isim. Fakat bu kişilik tiplerini geliştirip bir forma sokan ise anne kız olan Katherine Cook Briggs ve Isabel Briggs Myers'tir. Sistem, dört harften oluşan tanımlarla insanları on altı kişilik tipine ayırır ve kendi içinde oldukça tutarlıdır.

Kişiliğinizi ortam fark etmeksizin bulup gözler önüne serer.

Kişiliğinizi ortam fark etmeksizin bulup gözler önüne serer.

Jung, başlangıçta kişilik tiplerini içedönük ve dışadönük olarak iki ana kavrama ayırmıştır. Ardından ikinci ayrımda sezgi ve duyu kavramları yer alır. Üçüncüsü; duygu ve düşüncedir. Son olarak dördüncü ayrım ise yargılayıcı ve algılayıcı tanımları arasındadır.

Tüm kavramlar bellidir ve baş harfleri birleştirilerek kişilik tipiniz ortaya çıkar.

Tüm kavramlar bellidir ve baş harfleri birleştirilerek kişilik tipiniz ortaya çıkar.

Bahsedilen tanımların İngilizce baş harfleri kişilik tiplerine göre birleştirilir ve ortaya kişilik tipinizin adı çıkar. Tam 16 tane olan bu tiplerin isimleri şöyledir: ISTJ, ESTJ, INTJ, ENTJ, ISFJ, ESFJ, INFJ, ENFJ, ENFP, INFP, ESFP, ISFP, ISTP, ESTP, INTP ve ENTP.

Şimdi gelelim bu kişilik tiplerinin detaylarına.

1. ISTJ

ISTJ kişilik tipine sahip olan kişiler geleneklerine bağlı, azimli, çalışkan, her anlamda sadık ve güvenilir kişilerdir. Bu kişilik tipi için aynı zamanda 'Lojistikçi Kişilik Tipi' tabiri de kullanılır.

2. ESTJ

2. ESTJ

ESTJ, yönetici kişilik tipine sahip insanlar; yönetme ve önderlik etme konusunda yeteneklidirler. Gerçekçi ve düzenli yapıları bu özelliklerine katkı sağlar. Dürüstlük ve onur onlar için her şey demektir ve bu kişiler prensiplerine bağlıdırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. INTJ

3. INTJ

Mimar kişilik tipi olarak da bilinen INTJ'ler; zeki, azimli, meraklı ve bilgiye açlardır. Bildikleri konularda rakip tanımazlar. Ayrıca toplumda sadece %2 oranında görülen bu tip kişilik, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.

4. ENTJ

4. ENTJ

Buyurucu kişilik tipi diye de adlandırılan bu kişilik tipindekiler, doğuştan lider özellikleri gösterir. Meydan okumaktan adeta keyif alırlar. Hırslı yapıları sayesinde ellerinden hiçbir iş veya kimse kaçamaz. Adeta bu dünyaya kazanmak ve yönetmek için gelmiş gibiler.

5. ISFJ

5. ISFJ

Savunmacı kişilik tipine sahip bu kişiler için söz konusu sevdikleriyse adeta kendilerini öne atarlar. Dünya durur, yer yerinden oynar. Normalde sessiz, sakin dururken savunma esnasında içlerinden 10 kaplan birden çıkar. Alışıldık yollardan sevgilerini belli etmeseler de bu durumlar sayesinde etrafındaki insanları ne kadar çok sevdiği anlaşılır.

6. ESFJ

6. ESFJ

Yardımsever, popüler ve herkes tarafından ilgi gören bu kişiler, bulundukları ortama ışık gibi doğarlar. Enerjileri pırıl pırıl, gözleri çakmak çakmak ve çok cana yakındırlar. Kavgadan da hiç hoşlanmazlar. ESFJ, sosyal ortamların aranan kişilik tiplerinden biridir.

7. INFJ

Savunucu kişilik tipine sahip olan bu kişiler için, yanlışa yanlış demek çok önemlidir. Adalet için canlarını verirler. Etik kurallar onlar için herkesin uyması gereken kurallardır ve uymayanları da uyarırlar. Hayalperestlik özelliği de bulunan bu tiplerin azimli yanlarıyla onların bu dünyada iz bırakmalarını sağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. ENFJ

Doğuştan karizmatik liderlerdir. Adeta dünyayı değiştirmek için gelmişlerdir. İnsanlara yardım ederler ve hayatlarını değiştirirler. Oldukça nadir görünen bir kişilik tipi olan ENFJ, önder kişilik tipi olarak da geçer.

9. INFP

Arabulucu özelliğiyle bilinen bu kişiler, aslında biraz utangaç yapıya da sahip. Fakat ortada bir anlaşmazlık varsa içleri rahat etmez ve küsleri barıştırıp sorunları çözmek için kolları sıvarlar. Huzur ortamını sağlarlar. Dışarıdan çok arkadaşa sahiplermiş gibi görünseler de dostları bir elin parmağını geçmez.

10. ENFP

'Özgürlüüüüük' diye bağırırlar bu kişilik tipine sahip olanlar. Özgür oldukları kadar keyif vericidirler de girdikleri ortamı enerjileriyle büyülerler, insan onların yanında sıkılmaz keyifle dolar. Ayrıca hayal güçleri de pek gelişmiştir ve yaratıcılardır.

11. ISFP

Maceracı kişilik tipine sahip olan bu kişiler, doğuştan sanatçıdır. Farklı bakış açılarına sahip olan bu insanlar kaşif yanlarıyla da sürekli yeni şeyler deneyimler ve dünyayı bir çeşit lunapark olarak görürler. Riski severler, yeni deneyimlere bayılırlar lakin damarlarına basılmamasına özellikle dikkat edilmeli.

12. ESFP

Eğlendirici kişilik tipine sahip olan bu insanlar ise ortamların göz bebekleridir adeta. Etraflarına neşe saçarlar. Aynı zamanda oldukça cömerttirler. Duyarlı ve paylaşımcı taraflarıyla da herkesin sevgisini rahatlıkla kazanırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. ISTP

Becerikli olan bu kişiler sorun çözme işinde oldukça iyidir. Deneme ve yanılma yöntemiyle haşır neşirdirler ve fikir bulma konusunda da başarılıdırlar. İnsanlarla araları pek iyi olmasa da pratiklikleri yadsınamayacak dereceye ulaşır.

14. ESTP

Girişimci kişilik tipi olarak da bilinen ESTP kişileri, insanları eğlendirmek ve kalabalık ortamları etkileri altına almak için doğmuşlardır. Onlar kurallara değil kurallar onlara uyar ve etraflarını da etkilemekte üstlerine yoktur. Sohbetleri keyifli, sezgileri de kuvvetli olur bu kişilerin.

15. INTP

Bu kişiler için mantık her şeydir. Akıllarını kullanarak her daim yaratıcı olmayı başarırlar. Araştırırlar, öğrenirler ve bu özellikleriyle de gurur duyarlar. Her insanın akıl danışmak için bir INTP kişilik tipine sahip arkadaşı olması gerek!

16. ENTP

Tartışmacı olan bu insanların dilleri sivri, sözleri oktur. Korkusuzca akıllarından geçeni söyler tozu dumana katar. Çekinmez, ne lafını esirger ne de başka bir şeyini. Bunun yanında orijinal fikirlere sahiptirler fakat teoride kaldığı için insanlar tarafından pek tutulmazlar. Ama onlara hava hoştur tabii.

Peki sen bu kişilik tiplerinden hangisisin? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
21
16
10
9
8
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın