Görüş Bildir
Haberler
Huysuz, Zeki ve Komik: Aykırı Yönetmen Woody Allen'ın 19 Favori Filmi

Huysuz, Zeki ve Komik: Aykırı Yönetmen Woody Allen'ın 19 Favori Filmi

Gökhan A.
24.01.2017 - 17:02

Sinemaya ilgili olanlar ünlü yönetmenlerin hangi filmlerden ilham aldıklarını ve favori filmlerini her zaman merak etmişlerdir. Bu yüzden içeriklerimizde ünlü yönetmenlerin favori filmlerini size zaman zaman ulaştırıyoruz.  Şimdi sıra geldi seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok olan ünlü ABD'li film yönetmeni Woody Allen'a. Filmlerinde ele aldığı kadın-erkek ilişkilerini ve karakterleri yazdığı zekice diyaloglar ve referanslarla başarılı bir şekilde işleyen yönetmenin etkilendiği yönetmen ve filmler hangileriymiş bir görelim. 

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Yüz (1958) | IMDb 7.8

19. Yüz (1958)   | IMDb  7.8
ap2-p.alchetron.com

Ansiktet

http://www.imdb.com/title/tt0051365

Jenny Isaksson ve kocası uyumlu bir çift ve kariyerlerinde başarılı olan iki psikiyatristtir. Jenny'nin ailesini ziyarete gidişine dek hayatlarında her şey normal akışında devam etmektedir. Bu andan itibaren Jenny tuhaf ve rahatsız edici sanrılar görmeye başlar. Geçmişte yaşadıkları birer hayalet gibi peşine takılır ve bir noktadan sonra aklını yitirecek noktaya gelir...

18. Sekiz Buçuk (1963) | IMDb 8.0

18. Sekiz Buçuk (1963)    | IMDb 8.0



http://www.imdb.com/title/tt0056801

Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanması tarzı bir handikapla karşılaşan ünlü bir İtalyan yönetmendir. Yeni projesi biyografik öğeler de barındıran bir bilimkurgu filmidir. Ancak yönetmen bir anda vuku bulan bu durum nedeniyle sanata ve filmine duyduğu tüm ilgisini ve heyecanını kaybetmiş durumdadır. İşi üzerinde yoğunlaşmaya ve bir şekilde bitirmeye çalışan Guido, zamanla bir grup flashback ve rüyalarla anıları ve fantezileri arasında gidip, gerçeklik hissini kaybetmeye başlar.

17. Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği (1972) | IMDb 8.0

17. Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği (1972)  | IMDb   8.0

Le charme discret de la bourgeoisie

http://www.imdb.com/title/tt0068361

Burjuvazinin Gizli Çekiciliği, sosyeteden altı kişinin yemek yeme planlarının aksilikler yüzünden sürekli suya düşmesi gibi son derece basit bir konudan yola çıkarak sadece komedinin değil, gerçeküstücü akımın da en güzel ve eğlenceli örneklerinden birini sergiliyor. Terörist eylemler, cinsel kaçamaklar ve tutuklanmalar arasında sürekli aksayan yemek, sinema tarihinin en çarpıcı rüya sahnelerinden birine de malzeme oluyor.

16. Kaldırım Çocukları (1946) | IMDb 8.0

16. Kaldırım Çocukları (1946)  | IMDb  8.0

Sciuscià 

http://www.imdb.com/title/tt0038913

De Sica'nın filmi, fakirlik ve işsizlik dolu kaos dünyasına atılan iki genç çocuğun belalı yaşam öyküsünü anlatır. Giuseppe (Rinaldo Smordoni) ve Pasquale (Franco Interlenghi) , Amerikan subaylarının ayakkabılarını cilaladıkları sokaklarda çalışırlar...

15. Hatırlıyorum (1973) | IMDb 8.0

15. Hatırlıyorum (1973)  | IMDb   8.0

Amarcord

http://www.imdb.com/title/tt0071129

İklim değişip bahar geldiğinde köyde bir festival düzenlenir ve yeni yaşamı kutlamak için sembolik bir şenlik ateşi yakılır. Meydandaki bu buluşma, film boyunca gerçekleşecek birçok buluşmanın ilkidir. Her bir araya geldiklerinde, topluluğun renkli üyeleri kendilerini bütünüyle ortaya koyup tuhaf kişiliklerinden övünç duyarlar. Fesat hâkim olur her yerde. Filme yayılan kaotik hava filmde açık bir olay örgüsü görülmesini zorlaştırır. Amarcord gerçeküstü birkaç sekansa bölünür ve bunlardan birkaçı rengârenk köy ortamında oradan oraya dolaşıp duran Titta adlı genç bir adamın çevresinde gelişir. Siyaset ve aile ilişkileri grotesk bir uyumsuzluk ortamında birbirine karışır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Kanlı Taht (1957) | IMDb 8.1

14. Kanlı Taht (1957)    | IMDb 8.1

Kumonosu-jô

http://www.imdb.com/title/tt0050613

Yerel bir yöneticinin emrinde çalışan generaller Miki ve Washizu lordlarının düşmanlarını öldürüp başarılı olduklarında eve dönmek için yola çıkarlar. Güzargahlarındaki Cobweb ormanından geçerken doğaüstü güçlere sahip bir ruhla karşılaşan ikili, bu kadının gelecekleri hakkında söylediklerini dinlerler. Ruh Wahsizu'nun ileride önemli bir mevkide olacağını ancak Miki'nin soyundan geleceklerin daha da önemli insanlar olacaklarını söyler. Evlerine dönen adamlar olayların şaşkınlığını üzerinden atamazlar. Kahinin söylediklerini karısına anlatan Washizu karısının kışkırtmalarıyla tehlikeli bir plan yapıp kendisine anlatılan geleceğin daha da fazlasını elde etmeye çalışacaktır.

13. Harp Esirleri (1937) | IMDb 8.1

13. Harp Esirleri (1937)    | IMDb 8.1

La Grande Illusion 

http://www.imdb.com/title/tt0028950

Birinci Dünya Savaşı'nda, aristokrat sınıftan gelen Komutan De Boeldieu ile işçi sınıfından gelme Teğmen Marechal, keşif gezisine çıkarlar. Ancak görevlerini başarı ile tamamlayamadan, Alman askerleri tarafından esir alınırlar. Alman Komutan von Rauffenstein da, tıpkı Boeldieu gibi aristokrat bir aileden gelmedir ve esirlerinin kendisi ile birlikte yemek yiyebileceklerini duyurur. Yemek sırasında Boeldieu ile Rauffenstein, aralarındaki ortaklıkları görmeye başlarlar, bunların hepsi de sınıf temellidir. Ancak bu ortaklık, onların esir kampına gönderilmesini engellemez. Komutan ve teğmen, kampta diğer askerler ile arkadaş olur ve onların kaçış planlarına katılırlar. Esir kampından tünel kazarak kaçmayı deneyeceklerdir.

12. Sonsuz Sokaklar (1954) | IMDb 8.1

12. Sonsuz Sokaklar (1954)   | IMDb  8.1
static1.1.sqspcdn.com

La Strada

http://www.imdb.com/title/tt0047528

Gelsomnia, yoksul ailesi tarafından para karşılığında, gezici bir sirk göstericisi olan huysuz Zampano'ya verilir. Birlikte yolculuğa çıkan bu iki farklı karakter, dünyayı bambaşka gözlerden görmektedir. Hassas Gelsomnia iyi niyetli, dost canlısı ve neşeli mi neşeli bir melek karakterine sahipken; Zampano hayatı para, seks ve yemek olarak görmektedir. Çok geçmeden Zampano'ya vurulan sevimli Gelsomnia, bu aşk yüzünden parçalarına ayrılacak, ancak asla umudunu yitiremeyecektir. Uyguladığı fiziksel ve ruhsal şiddetlerle Gelsomnia'nın ruhunu günbegün yıpratan Zampano ise acı bir kaderle karşılaşacak, pişmanlığın en acı hallerini tadacaktır.

11. Oyunun Kuralı (1939) | IMDb 8.1

11. Oyunun Kuralı (1939)  | IMDb  8.1

La règle du jeu

http://www.imdb.com/title/tt0031885

İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, bir kont bir hafta sonu av partisi düzenler. Ne var ki av partisi efendilerle hizmetçiler arasında bir köşe kapmacaya dönüşür. Beaumarchais’nin Figaro’nun Düğünü adlı yapıtını andıran “dramatik fantezi” Oyunun Kuralı efendilerle hizmetçilerin ahlaksızlıkta ve zalimlikte birbirleriyle yarıştıkları, acımasız ve umutsuz bir ahlak tablosu çizer.

10. Persona (1966) | IMDb | IMDb 8.1

10. Persona (1966) | IMDb   | IMDb  8.1

Persona 

http://www.imdb.com/title/tt0060827

Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. 400 Darbe (1959) | IMDb 8.1

9. 400 Darbe (1959)  | IMDb   8.1

Les quatre cents coups

http://www.imdb.com/title/tt0053198

1950'lerin başlarında Paris'te yaşayan 12 yaşındaki Antoine, ailesiyle yaşadığı problemler ve okuldaki öğretmeni tarafından sıkça aşağılanması yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilmektedir. Ödevini yapmadığı için arkadaşıyla birlikte okuldan kaçtıkları bir gün sokakta annesini başka bir adamla gören Antoine, şoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasının mazereti olarak annesinin öldüğü yalanını söyler. Anne ve baba sağlam bir şekilde okula geldikleri an ise gerçekler ortaya çıkar ve Antoine bir süreliğine uzaklaştırma cezası alır. Şimdi de ailesinden korktuğu için eve gitmeye korkan Antoine, yakın arkadaşıyla birlikte deniz kenarına kaçmaya karar verirler. Amaç babasının daktilosunu çalıp satarak para kazanmaktır. Ancak işler yine beklendiği gibi gitmez...

8. Yaban Çilekleri (1957) | IMDb 8.2

8. Yaban Çilekleri (1957)  | IMDb  8.2

Smultronstället

http://www.imdb.com/title/tt0050986

Huysuz ve inatçı profesör Isak Borg hayatta bir başına kalan, yıllarını bakteri bilimine veren 78 yaşında bir fizikçidir. Mezun olduğu Lund Üniversitesi’nden alacağı onur nişanesi için Stokholm’den Lund şehrine doğru yola çıkan profesör, bu yolculuk esnasında türlü kabuslar görecektir. Ölüme adım adım yaklaştığını hisseden adamın kabuslarında sorunlu geçmişi karşısına çıkacaktır.

7. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972) | IMDb 8.2

7. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972)   | IMDb  8.2

Viskningar och rop

http://www.imdb.com/title/tt0069467

Kanser teşhisi konulan ve yaşayacak çok fazla günü kalmayan Agnes, hayatının son günlerini kız kardeşleriyle birlikte geçirecektir. Ölüm döşeğindeki kardeşlerini yalnız bırakmamak ve ona yardımcı olmak için onunla birlikte yaşayacak olan Maria ve Karin, hesaplananın aksine bir atmosfere neden olurlar. Bir araya gelen üç kız kardeş, son zamanların değerini bilmek yerine bu fırsatı hırsları ve kıskançlıklarıyla zedelemektedir. Çaresiz kalan Agnes ise bu süreçte kendi yaşantısının muhasebesine başlar ve anılarıyla yüzleşmeyi seçer.

6. Yedinci Mühür (1957) | IMDb 8.2

6. Yedinci Mühür (1957)  | IMDb   8.2

Det sjunde inseglet

http://www.imdb.com/title/tt0050976

Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak Ölüm'ü satranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır.

5. Unutulmuşlar (1950) | IMDb 8.3

5. Unutulmuşlar (1950)   | IMDb 8.3

Los olvidados

http://www.imdb.com/title/tt0042804

Dünyanın unutulmuş şehirlerinden Meksika'da geçen film, dönemin Meksika'sını son derece dokunaklı bir şekilde peliküle yansıtıyor. Meksika'nın en yoksul mahallerinden birinde yaşayan bir grup çocuk, doğdukları gün suçla tanışmaktadır. Her biri yaşamak için çalmak ya da çeşitli irili ufaklı suçlara yönelmek zorundadır. Ailelerinin durumları ise çocuklarından farklı değildir. Bu gençlerden biri olan El Jaibo, hapisten kaçar ve dışarıdaki hayata kaldığı yerden devam eder. Jaibo suça başvurmaya devam ederken çevresindekilerin hayatını da onarılması mümkün olamayan hasarlar verecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Bisiklet Hırsızları (1948) | IMDb 8.3

4. Bisiklet Hırsızları (1948)  | IMDb  8.3

Ladri di biciclette

http://www.imdb.com/title/tt0040522

Savaş sonrası yaşanan iki senelik işsizlik döneminin ardından nihayet iş bulabilen Antonio mutluluktan havalara uçmaktadır. İşi için kendisine lazım olan bisikleti almak için yataklarını satmaları gerekmiştir; ancak Antonio en sonunda para kazanabileceği için mutludur. Yeni işinin ilk gününde bisikleti çalınan Antonio neye uğradığını şaşırır. Yaşadığı ailevi ve dünyevi problemleri çözebilmesi için acilen bisikletine yeniden kavuşması gerekmektedir.

3. Rasomon: Sarı Irkın Şehveti (1950) | IMDb 8.3

3. Rasomon: Sarı Irkın Şehveti (1950)   | IMDb  8.3

Rashômon 

http://www.imdb.com/title/tt0042876

Ormanda tesadüf eseri bir adamın kanlar içerisindeki cesedi fark edilir. Adamın, olayın başka bir faili olan karısı da tecavüze uğramıştır. Bu olayın şahidi olan yalnızca üç kişi vardır... Bunlardan biri bir gezgindir, diğeri bir oduncudur, sonuncusu ise bir hayduttur. Artık geriye her birinin hikayesini ayrı ayrı dinlemek kalmıştır. Ancak tüm bu hikayeler birbiriyle çelişmekte ve olaya dair bulanık olmayan bilgiler verememektedirler. Aralarından birisi kesin olarak gerçeği anlatmamaktadır; ancak bu hangisidir?

2. Yurttaş Kane (1941) | IMDb 8.4

2. Yurttaş Kane (1941)   | IMDb  8.4

Citizen Kane

http://www.imdb.com/title/tt0033467

Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar.

1. Zafer Yolları (1957) | IMDb 8.5

1. Zafer Yolları (1957)   | IMDb  8.5

Paths of Glory

http://www.imdb.com/title/tt0050825

Birinci Dünya Savaşı kaos ortamanın içerisinde Fransız generali Broulard, General Mireau’ya Almanların yönetimindeki Ant tepesinin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesi emrini verir.. General Mireau, askerlerinin hayatını tehlikeye atan bir ölüm yürüyüşü niteliğindeki bu görevi şahsi çıkarları uğruna kabul eder. Görev süresince hiçbir şey beklendiği gibi gitmez ve birliğin başarısızlığa uğrayacağı kesinleşir. Bu noktadan sonra Mireau’nun mevki ve rütbe için tehlikeye attığı bu askerler üzerinden oynadığı kirli oyunlar ve insanlık dışı eylemler, savaşın kaotik ortamı içerisinde insan hayatının ucuzluğunu ortaya koyar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
26
17
12
5
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Burak K.

Kardeşim usta yönetmen bu recep ivedik sevecek hali yok. ne hemen eksiliyonuz

Aaa

Adam kendi üvey kızına defalarca tecavüz etmiş biri. Bu gerçeğin arkasındaki sanata ulaşamıyorum.

Pasif Kullanıcı

hepsini izledim, lol

Rolshun

Kardes mezar rahat mi fosillestin herhalde