Görüş Bildir
Haberler
Hüsamettin Oğuz Yazio: Yeni Başlayanlar İçin 6 Adımda Masal Nasıl Yazılır?

etiket Hüsamettin Oğuz Yazio: Yeni Başlayanlar İçin 6 Adımda Masal Nasıl Yazılır?

Hüsamettin Oğuz
18.01.2021 - 12:17 Son Güncelleme: 12.03.2021 - 12:45

Kaç peri masalı listeleyebilirsin? Beş, on, belki otuz?  

Çağlar boyunca, dünyanın dört bir yanından hikâye anlatıcıları, aktarıcıları yüzlerce masal yarattı. Oradaki masalların tam sayısını kimse bilmiyor. Çoğu peri masalının kökeninin 16. yüzyılda olduğunu öğrenince şaşırabilirsiniz. Aslında, Külkedisi'nin ilk hikâyesi M.Ö. 7. yüzyılda bile anlatıldı ve Mısır kralı ile evlenen bir köle kız hakkındaydı. Hint edebiyatının ürünü olan “Kelile ve Dimne MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı düşünülen Hintli Beydeba tarafından kaleme alınmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün bile masallar hayatımızın büyük bir parçası.

Bugün bile masallar hayatımızın büyük bir parçası.

Masallar dünyadaki en sevdiğim hikâyelerdir, kısa ve tatlıdırlar, heyecan veren akışı vardır her birinin. Çoğu peri masalı eskidir, gerçekten de çok eskidir, buna rağmen kadim masallar popülerliğini hep korumuştur.  

Her zaman bir masal yazmak istediniz, ama nereden başlayacağınızı hiç bilmediniz mi? O halde okumaya devam edin, size nasıl bir masal yazılacağını anlatacağım. Sadece bu kolay adımları izleyin ve yazmaya başlayın.

1. Adım: Masallarınızın ahlaki değerine karar verin

Okuyucunuzun bir hikâyeyi okumayı bitirdiğinde öğrendiği önemli bir ders: Ahlak. Örneğin, Külkedisi'nin ahlakı, size nasıl davranırsa davransın herkese şefkat göstermektir. Prensi yenen ve sonsuza dek mutlu yaşamasına yardımcı olan şey onun nezaketidir. Ahlakın diğer harika örneklerini Dede Korkut hikayelerinde bulabilirsiniz.

2. Adım: Kahramanınızı yaratın

2. Adım: Kahramanınızı yaratın

Kahramanınız veya kadın kahramanınız için bazı ortak özellikler, nazik, alçakgönüllü, masum ve iyi kalpli olabilir. Okuyucunuz ilişki kurabilmeli ve kendinden bir şeyler hissedebilmelidir. Bu nedenle, ana karakterinizi hikâye boyunca değişebilecek normal, sıradan bir insan yapmak iyi bir fikirdir.

3. Adım: Kötü adamınızı yaratın

Kötü adam olmadan bir peri masalı oldukça sıkıcı olurdu. Kahramanlarınızın yeteneklerini test etmek ve onlara biraz acı vermek için kötü bir karakter yaratın. Örneğin, kahramanınızın hedeflerine ulaşmasını engelleyebilir veya bir şekilde onlara zarar verebilirler. Bazı yaygın kötüler arasında Büyük Kötü Kurt, Külkedisi'nin üvey annesi veya kötü kraliçe sayılabilir.

4. Adım: Büyülü öğeyi düşünün

4. Adım: Büyülü öğeyi düşünün

Sihir, herhangi bir peri masalının en iyi olayıdır. Kahramanlarınıza rehberlik eden ve mutlu sonlara ulaşmalarına yardımcı olan harikulade unsurdur. Büyülü karakterinizi yaratırken, 'Ya eğer' tekniğini kullanın. Ya çaydanlık konuşabilseydi? Ya kedinin sihirli güçleri varsa? Bu, kutunun dışında düşünmenize ve peri masalınız için gerçekten büyülü öğeler yaratmanıza yardımcı olacak yararlı bir tekniktir. Ve herhangi bir gündelik nesnenin bir peri masalında sihirli güçlere sahip olabileceğini unutmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Adım: Ayarı tanımlayın

Farklı ayarlar peri masalınızda farklı ruh halleri yaratabilir. Örneğin ormandaki küçük ve hoş bir kır evi, rahat ve sıcak bir his yaratmak için mükemmel bir yerdir. Kasvetli bir kale karanlık, gotik bir peri masalının sahnesini oluşturabilir. Masallardaki diğer ortak ortam örnekleri arasında büyülü bir orman, şato veya kraliyet sarayını da hayal edebilirsiniz. Ortamınızı seçerken, peri masalınızın dönemini de seçebilirsiniz. Yaygın peri masalları 18. veya 19. yüzyılda geçiyordu, peki ya peri masalınız gelecekte geçerse?

6. Adım: Mutlu bir son yazın

6. Adım: Mutlu bir son yazın

Masalınızın en önemli kısmı mutlu sondur. Tüm peri masalları mutlu sonlarla biter, peki sizinki nedir? Peri masalındaki çatışmanın nasıl çözüldüğünü veya kötülüğün nasıl yenildiğini düşünün?

Peri masalları yazmak için bonus ipuçları:

Hâlâ bir peri masalı yazmakta zorlanıyor musunuz? İşte yazmanıza yardımcı olacak bazı bonus ipuçları. 

İlham almak için kaybolduğunuzda, Dede Korkut, Eflatun Cem Güney, Şahmaran Masalını, Andersen ve Grimm Kardeşler’in masallarını okumayı ve ardından bu masalları kendi tarzınıza göre yeniden anlatmayı deneyin. Masal yazarken iyi bir masal anlatıcısı da olabilirsiniz… 

Basit tutun, tüm yaş gruplarının anlayabileceği ve okuyabileceği bir dil kullanın, karmaşık ve uzun cümleler kullanmaktan kaçının. 

'Bir zamanlar' ve 'Sonsuza dek mutlu' gibi kelimeleri ekleyin. 

Olacak şeyler üç ya da yedi kez olur; bu yaygın bir peri masalı geleneğidir. Bu “şeyler” de karakterler, olaylar veya yerlerle ilgili olabilir.  

Kahramanınızı bir maceraya veya yolculuğa gönderin ve yolda davranışları ve kişilikleriyle ilgili değişiklikleri onlara gösterin. Mesela Keloğlan masalı… 

Yaygın peri masalları, “iyiye karşı kötü hikâyesini” takip eder. 

Kötüler veya kötü karakterler, yaptıkları için cezalandırılır ve kahraman bir şekilde ödüllendirilir. 

Kahramanlarınızın karşılaştığı meydan okuma veya engelin, büyülü bir karakter veya bazı özel yetenekler olmadan aşılması imkânsız olmalıdır. Örneğin, sadece gerçek aşk canavarın lanetini kırabilir. 

Eğlenin, hayal gücünüzü harekete geçirin, kendinizi iyi hissedeceksiniz.

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
9
6
2
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın