Görüş Bildir
Haberler
Hollywood Yapımlarından Sıkılanlara İlaç Gibi Gelecek Kültleşmiş 20 Kuzey Avrupa Filmi

Hollywood Yapımlarından Sıkılanlara İlaç Gibi Gelecek Kültleşmiş 20 Kuzey Avrupa Filmi

R.G.
17.02.2021 - 11:39

Sanatsal sinema dili ve metafor yüklü anlatımıyla Kuzey Avrupa yapımı en iyi 20 filmi sizler için listeledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

20. Blind

20. Blind

2014 Norveç yapımı olan Blind, görme yetisini kaybeden bir kadının, seslere olan hassasiyetinin artmasıyla gerçek ve hayal arasında kaybolmasını anlatıyor. Körlük üzerine kurulu bir varoluş hikayesi olan filmin yönetmenliğini ise Eskil Vogt üstleniyor.

19. Melancholia

19. Melancholia

Danimarkalı yönetmen Lars von Trier'in hem yazıp hem yönettiği Melancholia, depresyon ve melankoliyi sanatla birleştirerek beyazperdede yerini aldı. Justin ve Michael'in düğün gecelerinde, Melancholia adlı gezegenin dünyanın yakınından geçmesini ve insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini anlatan film, baştan sona karamsarlığa sürükleyen bir atmosfere sahip! Kirsten Dust, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgard ve Kiefer Sutherland gibi isimlerin yer aldığı yapım, Kristen Dust'a Cannes Film Festivalinde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü getirdi.

18. Kauwboy

18. Kauwboy

Annesinden uzak ve şiddete eğilimi olan bir baba ile yaşamak durumunda kalan küçük bir çocuğun kalbinize dokunacak hikayesini anlatan Kauwboy, mutlaka izlemeniz gereken Kuzey Avrupa filmleri arasında yerini alıyor. 2012 Hollanda yapımı olan filmin yönetmenliğini Boudewijn Koole üstlenirken, küçük yaştaki başarılı oyunculuğuyla Rick Lens'i başrolde izliyoruz.

17. Reconstruction

17. Reconstruction

2003 Danimarka yapımı olan Reconstruction, metroda gördüğü bir kızın peşinden giden Alex'in ilginç hikayesini anlatıyor. Bu film sizlere klasik romantik filmler gibi gelmesin! Reconstruction ilk dakikasından itibaren sizleri içine çekecek; film bittiğinde ise boğazınızdaki yumru ile kendinizi bunun sadece bir film olduğuna inandırmak isteyeceksiniz.

16. Elling

16. Elling

Soğuk Norveç coğrafyasından kalplerinizi ısıtacak bir öykü! Annesinin ölümü ardından bir psikiyatr kliniğine yatan Elling'in klinikten çıktıktan sonra yeni hayatına adapte olma çabasını anlatan film, sizleri kimi zaman güldürüp kimi zaman hüzünlendirecek! Petter Naess'in yönettiği film muhteşem oyuncuklarıyla da sizleri etkilemeyi başaracak!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

15. A Royal Affair

15. A Royal Affair

Akli dengesi yerinde olmayan bir kral ve onunla evlenen bir İngiliz Prensesi... Bu evlilikten beklediğini bulamayan güzel kraliçe ve kralın doktoru arasında oluşan çekim ise onları yasak aşkın kollarına atacak! Mads Mikkelsen, Alicia Vikander ve Mikkel Boe Folsgaard'ın başrollerinde oynadığı Danimarka yapımı filmin yönetmenliğini Nikolaj Arcel üstleniyor.

14. As It is In Heaven

14. As It is In Heaven

Orkestra şefi olan Dareus, sahnede geçirdiği kalp krizinin ardından doktorunun stresli yaşamdan uzak durmasını söylemesiyle çocukluğunun geçtiği kasabaya dönüş yapar. Dareus'un burada küçük kasaba halkı ile bir koro oluşturmasını anlatan filmde, bu durumdan rahatsız olan bir kesim de var! Yönetmenliğini Kay Pollak'ın yaptığı As It is in Heaven 2005 yılında 'En İyi Yabancı Film' Oscar'ına aday gösterildi.

13. Troubled Water

13. Troubled Water

Bir bebeğin ölümünden sorumlu tutularak hapishaneye giren Jan Thomas'ın, hapishaneden çıktıktan sonra yeni hayatına adaptasyon sürecini ekranlara getiren Troubled Water, Norveç yapımı muhteşem bir film! Kötülüğün insan hayatında ne gibi yaralar açtığını gözler önüne seren filmin yönetmenliğini Erik Poppe üstleniyor.

12. Songs From The Second Floor

12. Songs From The Second Floor

Yönetmen Roy Andersson'un adeta bir şaheser inşa ettiği Songs From The Second Floor kara mizah türündeki en iyi filmlerden biri! İlginç karakterleri ve sıra dışı metaforları ile sizleri derin düşüncelere itecek filmin etkisinden kolay kolay çıkamayacaksınız.

11. Oslo, 31. August

11. Oslo, 31. August

Kuzeyin soğuğunu iliklerinize kadar hissettirecek olan Oslo, 31. August, uyuşturucu ile savaşan bir gencin rehabilitasyon merkezinden verilen 1 günlük iznini ekranlara getiriyor. 2011 yılı Norveç yapımı olan film, yalnızlığın ve varoluşun derinlerine inerek muhteşem bir yapıt olmayı başarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. The Broken Circle Breakdown

10. The Broken Circle Breakdown

Ateist bir adam ve dindar bir kadının sevgi dolu evliliğinden doğan kızlarının hastalığıyla mücadelesini anlatan filmin yönetmenliğini Felix Van Groeningen yapıyor. 2014 yılında 'Yabancı Dilde En İyi Film' Oscar'ını kazanan The Broken Circle Breakdown, müthiş müzikleriyle kulaklarınızın pasını silecek!

9. Lilya 4-ever

9. Lilya 4-ever

İsveç-Danimarka ortak yapımı olan Lilya 4-ever, annesi tarafından terk edilerek teyzesiyle beraber yaşamaya mahkum edilmiş bir genç kızın hikayesini işliyor. Yalnızlık ve yoksullukla boğuşan Lilya'nın yakışıklı bir genç tarafından kandırılarak kendini İsveç'te bulması ve burada hiç beklemediği zorluklarla karşılaşmasını anlatan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Lukas Moodysson yapıyor.

8. Adam's Apple

8. Adam's Apple

Komedi ve dramı ustalıkla bir araya getirip ortaya şahane bir iş çıkaran yönetmen Anders Thomas Jensen, her karakteri ince ince işleyerek bizlere keyifli bir 94 dakika yaşatmayı başarıyor. Bir kilise rahibinin suçlu insanları yeniden hayata kazandırma çabasını anlatan Adam's Apple'nin başrollerinde ise Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Paprika Steen ve Türk oyuncu Ali Kazım bulunuyor.

7. Breaking the Waves

7. Breaking the Waves

Lars von Trier'in yönettiği 1996 yılı Danimarka yapımı Breaking the Waves, başroldeki Emily Watson'a 'En İyi Kadın Oyuncu' Oscar'ını getirdi. Film, eşinin yaşadığı iş kazası sonucunda felç kalmasıyla hayatları altüst olan çiftin, eskisi gibi harika olmayan evlilik ve cinsel hayatlarını farklı bir yol ile tamamlamaya çalışmasını anlatıyor.

6. Evil

6. Evil

Üvey babasından gördüğü şiddetle hayatı zindan olan bir gencin yatılı okula gönderilmesini ve buradaki mücadelesini anlatan Evil, mükemmel bir başkaldırı hikayesi! Güçlü ve güçsüz arasındaki ayrımı sert bir dille ekranlara getiren filmin yönetmenliğini Mikael Hafström üstleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Let the Right One in

5. Let the Right One in

Kuzey Avrupa sinemasının en çarpıcı örneklerinden biri olan Let the Right One in, küçük bir çocuğun bir vampirle olan dostluğunun hikayesini özgün bir biçimde ele alıyor. Anlatımıyla diğer vampir filmlerinden ayrılan yapımın yönetmenliği ise Thomas Alfredson yapıyor.

4. Dogville

4. Dogville

Las von Trier'in yönettiği Dogville, mafyadan kaçan bir kadının küçük bir kasabaya sığınmasını ve bu kasabada yaşadıklarını ekranlara getiriyor. Nicole Kidman, Stellan Skarsgard, Paul Bettany gibi isimlerin yer aldığı film, verdiği mesajlarla da bizlere insanlık dersi veriyor!

3. Dancer in the Dark

3. Dancer in the Dark

Björk, Catherine Deneuve, David Morse gibi isimlerin başrolünde oynadığı Dancer in the Dark'ın yönetmenliğini Lars von Trier üstleniyor. Görme yetisini genetik bir rahatsızlık nedeniyle yavaş yavaş kaybeden bir kadının, oğlunun da bir gün bu hastalığa sahip olacağını bilir. Bu yüzden oğlunu ameliyat ettirebilmek için gerekli olan parayı biriktirme mücadelesini ve yaşadığı talihsiz olayları anlatan film boğazınızı düğüm düğüm edebilir!

2. Festen

2. Festen

Yönetmenliğini Thomas Vinterberg'in yaptığı Festen, bir adamın 60. doğum günü partisinde yaşananları farklı çekim tekniğiyle ekranlara getiriyor. Dogma 95 kurallarına göre çekilmiş başarılı örneklerden biri olan film, müthiş senaryosuyla da sizleri etkisi altına alacak!

1. Jagten

1. Jagten

Başrolünde Mads Mikkelsen'in yer aldığı, yönetmenliğini ise Thomas Vinterberg'in yaptığı Jagten, 2014 yılında 'Yabancı Dilde En İyi Film' kategorisinde Oscar'a aday gösterildi. Bir yalan yüzünden hayatı için savaşmak zorunda kalan bir adamın hikayesini anlatan film, Mads Mikkelsen'in müthiş oyunculuğuyla daha da etkileyici hale geliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
8
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın