Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Her Kadının Yaşadığı Vajinal Akıntılar Farklı Türlerine Göre Ne Anlama Geliyor?

Her Kadının Yaşadığı Vajinal Akıntılar Farklı Türlerine Göre Ne Anlama Geliyor?

Fulin
10.08.2018 - 12:45

Vajina, kendi florasına, kendi pH dengesine sahip bir bölge. Kendi temizliğini kendi yapan vajina, dengesini korumak için çeşitli salgılara sahip ve biz bunlara akıntı diyoruz. Akıntılar çoğunlukla normal olduğu gibi bazen büyük sorunlara da işaret edebiliyorlar. Vajinal akıntıların türlerine göre nasıl sınıflandırıldıklarına bakıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vajinal akıntılar çoğunlukla normal ve hormon kaynaklı.

Vajinal akıntılar çoğunlukla normal ve hormon kaynaklı.

Vajina kendi florasını ve temizliğini korumak için bu akıntıları salgılıyor. Akıntının cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak gibi faydaları da var elbette. Ancak her akıntı herkeste aynı şekilde değil. Pek çok farklı vajinal akıntı türünden en bilinenleri ve anlamları şöyle;

Beyaz ve kaygan.

Bu vajinanın normal akıntısı. Pürüzsüz, kokusuz oldukça ve herhangi bir rahatsızlık hissettirmiyorsa hiçbir sorun yok demektir. Hormon seviyelerine göre dönem dönem artış veya azalma gösterebilir.

Beyaz ve katı.

Herkesin akıntı yapısı farklı. Kimi kadınlar akıntı yüzünden sürekli ped değiştirirken, bazı kadınlar akıntıyı hissetmez bile. Doktorlara göre akıntının biraz daha katı veya sıvı olması eğer sizin için sıra dışı değilse normal. Ancak bir anda akıntınız kalınlaştıysa bunun sebebi yeterince su içmemek veya üşütmek olabilir.

Şeffaf ve akışkan.

En sık rastlanan bu akıntının sebebi libidonun artması. Islanmak olarak tabir edilen bu akıntı uyarılma sonucu salgılanıyor ve vajinayı cinsel birleşme için hazırlıyor.

Griye dönük beyaz.

Vajina asidik bir pH değerine sahiptir ve asidik ortam bu enfeksiyona açık organı korur. Normalde vajina pH derecesi 3.8-4.2 arasındadır. Bu oranın bozulma ve mantar enfeksiyonunun başlama durumunda akıntı incelip grileşebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sarı, yeşil veya kahverengi, kötü kokulu akıntı.

En korkulan akıntı türlerinden biri. Aslında reglin son günlerinde böyle bir akıntıyla karşılaşmanız tamamen normal, çünkü vajina biten regl döneminin ardından kendini temizliyor. Ancak normalde böyle bir akıntıyla karşı karşıyaysanız ve akıntıya kaşıntı, yanma gibi rahatsız edici durumlar eklendiyse muhtemelen akıntının sebebi enfeksiyon. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunda bu tür akıntılar görülüt.

Balık kokulu akıntı.

Balık kokulu akıntı.

Pek çok kadın hayatının bir döneminde vajinasından gelen balık kokusunu hissetmiştir. Bu durumun sebebi bakteriyel vajinozis hastalığı. Bir şekilde akıntının atılamaması durumunda bakteriler vajina içinde çoğalarak bu rahatsızlığa sebep oluyor. Çok ciddi bir sorun olmasa da, sıkça yaşanıyorsa bir jinekoloğa görünmek gerekiyor.

Lor peynirimsi akıntı.

Benzetme için özür dileriz ama bu akıntı türünün tanımı bu. Kadınların kabusu olan bu kaşıntılı ve ağrılı akıntı mantar enfeksiyonunun en güçlü belirtisi. Bu akıntıyla karşılaşınca bir an önce doktora gidip doğru tedaviye başlamalısınız.

Kanlı akıntı.

Eğer reglin hemen öncesi veya hemen sonrası karşılaştıysanız normal olan bu akıntı, normal durumlarda cinsel yolla bulaşan bir hastalığın habercisi olabilir. Ya da cinsel ilişki veya temizlik sırasında vajinanıza zarar vermiş olabilirsiniz.

Kötü kokulu, ağrılı akıntı.

Çok kötü kokulu bir akıntıya karın ağrıları eşlik ediyorsa PID (pelvik inflamatuar hastalık) şüphesi olabilir. Tüm üreme organlarını kapsayan enfeksiyonlar için kullanılan PID, oldukça yaygın bir rahatsızlık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Köpük kıvamında akıntı.

Yine enfeksiyon habercisi olan bu tür akıntılar, trichomonas vajinalis adlı hastalıktan kaynaklı olabilir ve tedavi edilmezse ileride daha ciddi hastalıklara karşı vücudu savunmasız hale getirebilir.

Kremsi, yoğun akıntı.

Bu akıntı hamileliğin güçlü bir belirtisi. Ancak çoğu kez normal akıntıyla karıştırılarak gereksiz bir heyecana yol açıyor. Hamilelikteki akıntının daha krema kıvamında ve yoğun olduğunu söylemek mümkün.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
326
74
58
36
35
27
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

bazılarını yaşadım miğde bulandırıcı öyle durumlarda kızlar eczanelerde satılan kremler var canesten gibi mantar kaşıntısına cok iyi geliyor tavsiye ederim h... Devamını Gör

Mine Kömür

sağlıkcı olduğum için hepsini biliyorum

Berker Ekmekçi

bravo.bilmen de gerekir zaten.

Bende vanija dudaklarımın etrafında parmağımla alınca kolayca şekil alıyo kısaca oyun hamuru gibi ama biraz daha yumuşak beyaz