Görüş Bildir
Haberler
Hayatınızı Değiştirmese de Öz Farkındalığınızı Arttırıp Kendinizi Tanımanızı Sağlayacak 19 Etkili Soru

etiket Hayatınızı Değiştirmese de Öz Farkındalığınızı Arttırıp Kendinizi Tanımanızı Sağlayacak 19 Etkili Soru

Eray Kaşıkçı
18.05.2016 - 15:01 Son Güncelleme: 04.08.2021 - 11:18

Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle neredeyse her saniye diğer insanların değer yargılarına göre davranıyoruz. Tepki çekeceğini düşündüğümüz bir şeyi bahsederken defalarca düşünüyor, beğenilmeyeceğini düşündüğümüz bir fotoğrafımızı anında siliyoruz.

Halbuki durumun böyle olması oldukça yanlış, hayatı başkalarının düşüncelerine göre değil, kendi düşüncelerimize göre yaşamayı hatırlamamız gerekiyor. Nihayetinde, insanın en yakın arkadaşı yine kendisi. Ayrıca siz kendinizi sevmezseniz, başkalarının sizi sevmesini hiç beklememeniz gerek.

Kendinizi sevmenizin ve kendinize güvenmenizin yolu da pek tabii ki kendinizi tanımaktan geçiyor. Bir çok insan 'Kendimi tabii ki tanıyorum' diye düşünebilir, nitekim çok basit bir eylem olduğu doğrudur, fakat aynı zamanda bir o kadar da zor. Kendinizi tanımanız için sormanız gereken, herkesin az çok bildiği ama kimsenin kendisine ciddi ciddi sormadığı, psikoloji ve bilimsel temelli 19 tane basit sorudan bahsedeceğiz sizlere. 

Geçin aynanın karşısına, kendinize dürüst bir şekilde bu soruları cevaplayın. Kim bilir, belki birden aydınlanırsınız.

Kaynak: https://medium.com/life-learning/thes...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Neyi yapmada çok iyiyim?

Kendinizi tanımanın ilk yolu hangi konularda iyi olduğunuzu bilmekten geçiyor. Böylece o konulara/işlere daha çok zaman ayırabilir, iyi olduğunuz yönlerinizin üstüne düşebilirsiniz.

2. Neyi yapmada iyi sayılırım?

Bir de çok iyi olmadığınız, ancak biraz uğraşsanız kendinizi geliştirebileceğiniz yönleriniz var tabii. Bunları da iyice bir düşünüp bir kenara not alırsanız, hatta bunlar üzerine minik planlar yaparsanız zaman içerisinde çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.

3. Neyi yapmada oldukça kötüyüm?

Toplum önünde mi konuşamıyorsunuz, bir dersi bir türlü yapamıyor musunuz, başka bir probleminiz mi var? Hepsini not alın, her an gözünüzün önünde bulunsun. Duruma göre ya bu tür şeyleri yapmaktan uzak durursunuz, ya da yapmak zorundaysanız kendinizi geliştirmek için zaman yaratmayı denersiniz.

4. Beni yoran şeyler neler?

Sizi yoran şeyler bir eylem de olabilir, bir kişi de. Bunlardan yapabiliyorsanız uzak durun. Tabii ilk yapmanız gereken bunların tespitini yapabilmek ve yüzleşmek.

5. Hayatımdaki en önemli şey ne?

Bazen hayatınızda birden çok şeye zaman ayırmaya çalışır, ancak hiçbirini tam yapamazsınız. Bu nedenle zamanı efektif kullanmak adına neye öncelik vereceğinizi belirlemelisiniz, sormanız gereken soru basit: Benim için en önemli olanı hangisi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hayatımdaki en önemli insanlar kimler?

Özellikle sosyal çevresi çok geniş bir insansanız, çevrenizdeki bazı insanlardan onlara vakit ayıramadığınıza dair cümleler duyabilirsiniz. Eğer bu durum iyiden iyiye artmaya başladıysa kendinizi karşınıza almalı, kimlerin çok daha önemli olduğunu tartmalı ve o kişilere daha çok zaman ayırmalısınız.

7. Günde kaç saat uykuya ihtiyacım var?

7. Günde kaç saat uykuya ihtiyacım var?

Uyku düzeni günümüzün en büyük problemlerinden biri, ironik olarak da en az umursanan sorunlardan. Bunun yanlış olduğunu söylememize gerek var mı bilmiyoruz ama, bozuk bir uyku düzeni hayatınızı çok olumsuz şekilde etkileyebilir, tahmin ettiğinizden çok daha fazla hem de. Bu nedenle günde kaç saat uykuyla gün içinde bir sorun yaşamadığınızı tespit etmeniz gerek, sonrasında da mümkün mertebe o kadar saat uyumalısınız. Bu süre herkes için değişken olmakla birlikte genelde 6-9 saat arasında değişiyor.

8. Neler beni streslendiriyor?

8. Neler beni streslendiriyor?

Bu soruyu da yine neler/kimler olarak sorabilirsiniz. Sizi strese sokan işlerden ya uzak durmayı denemeli, ya da o konuda çözüm yollarına başvurmalısınız. Stres, hayat kalitenizi oldukça düşürebilecek bir durum; dolayısıyla bu soru üzerinde geniş bir şekilde düşünüp doğru tespitleri yapmanız önemli.

9. Beni rahatlatan şeyler neler?

9. Beni rahatlatan şeyler neler?

Genelde hobilerinizi kapsayan bir soru bu da. Neleri yaparken keyif alıyorsunuz, huzur buluyorsunuz ya da sorunlarınızı bir süreliğine de olsa unutuyorsunuz? Bu tip şeylerin hepsini not ederek onları yapmaya daha çok vakit ayırmanız sizin açınızdan çok güzel sonuçlar doğuracaktır.

10. Benim için başarının tanımı nedir?

10. Benim için başarının tanımı nedir?

Sizce başarı nedir? Bir işte çok çok iyi olmak mı, üç dört işte iyi olmak mı? Dersi AA ile geçmek mi, yalnızca DD alıp geçmek mi? Bu tip konuların tespitini yapmalı, sizin için neyin başarı olacağını iyice anlamalısınız. Bu şekilde ne kendinize çok yükleme yaparsınız, ne de hedeflerinizi çok düşürmüş olursunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Nasıl bir çalışanım?

11. Nasıl bir çalışanım?

Kendinizi iş arkadaşlarınızın ve patronunuzun gözünden görmenizi gerektiren bir soru bu da. Efektif çalışıyor musunuz, sizden beklenilenleri karşılıyor musunuz, işveren olsanız kendinizi işe alır mıydınız? Bu tip soruları da kapsayan bir konu özetle, dolayısıyla en önemli sorulardan biri diyebiliriz.

12. Neler beni üzüyor?

Sizi üzen, moralinizi düşüren, keyfinizi bozan ve mutluluğunuzu kaçıran her şey üzerinde detaylı bir şekilde düşünmeli ve bu konularda neler yapabileceğinize odaklanmalısınız.

13. Beni mutlu eden şeyler neler?

13. Beni mutlu eden şeyler neler?

Neleri yaparak mutlu olursunuz? Tatile giderseniz mi, çok sevdiğiniz bir oyunu oynarsanız mı, spesifik bir kişiyle zaman geçirirseniz mi, yoksa bisiklete binerseniz mi? Bunun tespitini yaptıktan sonra ilk olarak o işe nasıl daha fazla vakit ayıracağınızı planlamanız gerekiyor.

14. Beni sinirlendiren şeyler neler?

14. Beni sinirlendiren şeyler neler?
www.modny73.com

Sizi öfkelendiren, durduk yere agresifleştiren şeyleri de not etmelisiniz bir köşeye. Böylece o tip durumlarla karşı karşıya kaldığınızda sakin kalmanızı sağlayacak çözümler üretebilir, ya da elinizdeyse bu tip durumlarla hiç karşı karşıya kalmamanızı sağlayabilirsiniz. Ne kadar az sinir, o kadar huzurlu hayat.

15. Nasıl bir insan olmak istiyorum?

15. Nasıl bir insan olmak istiyorum?

Herkes tarafından sevilen biri mi, sevilmese de saygı duyulan biri mi? Geniş çevresi olan biri mi, az ama öz bir çevreye sahip biri mi? Kendinizi en iyi siz tanırsınız, dolayısıyla nasıl bir insan olacağınızı başkalarından değil, kendi iç sesinizden öğrenin. Unutmayın, nasıl biri olursanız olun, her zaman sizi o halinizle sevecek insanlar olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Nasıl bir arkadaş olmak istiyorum?

16. Nasıl bir arkadaş olmak istiyorum?

Gerektiğinde kendinden taviz veren bir arkadaş mı, yoksa belli sınırları olan bir arkadaş mı olacaksınız? Bunun kararını da iyice düşünüp taşınıp vermeniz gerekiyor. Yine de burada alacağınız karar çok genel-geçer olmak zorunda değil; farklı arkadaşlarınıza karşı farklı farklı şekillerde davranabilirsiniz.

17. Kendim hakkında neler düşünüyorum?

17. Kendim hakkında neler düşünüyorum?

Olumsuz yönlerim neler, olumlu yönlerim neler, genel olarak iyi biri miyim, hatalarım neler, doğrularım neler, ilgi çekici miyim, ilgi çekici olmak umrumda mı, umrumdaysa nasıl daha ilgi çekici olabilirim? Bu tarz birçok soruyu kapsayan, üzerinde belki de en çok durmanız gereken sorulardan biri bu da.

18. Hayatta önemli gördüğüm değerler neler?

18. Hayatta önemli gördüğüm değerler neler?

Dürüstlük, saygı, ahlak? Sizin için en önemli değerlerin neler olduğunu saptamalı, gerek bu değerli benimsemeli, gerekse de size yakın olacak insanlarda bu değerleri aramalısınız.

19. Beni korkutan şeyler neler?

19. Beni korkutan şeyler neler?

Son olarak da sizi içten içe geren, tedirgin olmanıza neden olan, paranoyaklık yaratan şeyleri dikkatlice tespit etmeli ve en kısa sürede bu tip şeylerden nasıl uzak durabileceğinizi öğrenmelisiniz. Uzak durma şansınız yoksa da bir şekilde bu korkularınızın üzerine gitmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
396
77
47
25
18
18
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?