Görüş Bildir
Haberler
Hakkari'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Hakkari'de Ne Yenir?

Hakkari'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Hakkari'de Ne Yenir?

Elif Ateş
23.11.2021 - 09:53

Hakkari, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin en doğusunda yer alan bir şehirdir. Doğusunda İran, güneyinde Irak, batısında Şırnak, kuzeyinde ise Van illeri bulunur.  Zap Vadisi'nin eteklerine kurulan Hakkari'de irili ufaklı pek çok dağ bulunmaktadır. En dağlık yörelerden biri olan bu şehrin %88'i dağlarla kaplıdır. Özellikle 4.150 metre yükseklikte bulunan Cilo Dağı, Hakkari'nin en önemli dağlarından biridir. Hakkari; Anadolu, İran ve Mezopotamya üçgeninde yer almasından dolayı, konumu itibari ile birçok topluluğun da ilgisini çekmiştir. Peki, Hakkari'de gezilecek yerler nerelerdir? Hakkari'de ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hakkari tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Hurri ve Urartu Krallıklarının sınırları içinde bulunan şehre, daha sonraları Pers İmparatorluğu egemen olmuştur. Her ne kadar Bizanslılar bu bölgeyi ele geçirmek istese hiçbir zaman tam anlamıyla egemen olamamışlardır. 640  yılında İslam ordularının fethettiği bölge, Arapların hakimiyetine geçmiştir. Selçuklu Devleti, Anadolu da fetihlere başladığı zaman bu bölge Abbasi halifesine bağlıydı. Daha sonra 1054 yılında Selçuklular Hakkari'de egemen oldular. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise bölge Osmanlı topraklarına bağlanmıştır. Zengin bir tarihi bulunan Hakkari'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Hakkari'de Gezilecek Yerler Nelerdir?

Hakkari'de Gezilecek Yerler Nelerdir?
  • Zap Vadisi: Bölgede Akdeniz iklimine benzer iklimi sebebiyle oldukça önemli bir yerdir. Vadide üzüm, cennet hurması, ceviz, dut, erik, nara gibi birçok meyve yetişmektedir.

  • Cennet Cehennem Vadileri: Hakkari'nin nadir doğal güzelliklerinden biri olan bu yer, yüzlerce yıllık buzullarla ve çeşitli çiçekleri ile görenleri kendine hayran bırakır. 

  • Seyithan Gölü: Bu göl, Cilo Dağı'nın en zirvesinde yer alır. Bölge halkı yaz aylarında buraya göç eder ve kış aylarına kadar burada yaşar. Ayrıca dağcılık ve kayak sporu yapmak isteyenler içinde ideal yerlerden biridir.

  • Berçelan Yaylası: Dört mevsimin bir arada yaşandığı yerlerden biri olması sebebiyle oldukça özeldir. Yaylanın alt kısımlarında yaz ayları yaşanırken, üst kısımlarında karlarla kaplı tabiatı görmek mümkündür. Dağcılık, kamp, yürüyüş olanaklara imkan sağlar.

  • Merka Bütan Kayak Merkezi: Hakkari'nin kış turizmine katkı sağladığı önemli yerlerden biridir. Bütan Yaylasında  olan bu kayak merkezi, İl Özel İdaresi ve DAKKA tarafından yaptırılmıştır.

Hakkari'de Ne Yenir?

Hakkari'de Ne Yenir?
  • Parmak Kebabı: Bu kebap ismini parmak şeklinde kesilen sebzelerden alır. Patlıcan ve kuşbaşı etin önde olduğu yemekte domates, biber, patates gibi malzemeler kullanılır. 

  • Tandır Ekmeği: Doğu Anadolu Bölgesi'nin geleneksel tatlarından biri olan tandır ekmeği, odun ateşinde pişirilmesi ile bilinir. Aynı zamanda uzun süre tazeliğini koruyabilmektedir.

  • Yüksekova Kebabı: Hakkari'nin meşhur yemeklerinden biridir. Diğer kebaplar gibi içerisinde kıyma, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar bulunur. Ancak bu yörede yapılan kebabın içine kuyruk yağı da koyulur.

  • Jajik: Özellikle yaz mevsimlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan jajik, cacığın otlu halidir. Yoğurdun içine bol sarımsak, salatalık ve  yöreye ait otlar koyulur. Meze ya da aperatif olarak tüketilir.

  • Corti Aşi: Hakkari'de lahanaların küçük küçük doğranmış haline corti denir. Bu yemek aşurelik buğday, corti, sarımsak, acı biber turşusu ve kemikli etlerden yapılır.

  • Doleme: Bölgede bal kabağı ile yapılan oldukça farklı yemektir. Kırık pirinç ve kıyma ile yapılan köfteler büyük büyük doğranan kabakların içine koyularak pişirilir. Hakkari'ye gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
20
8
7
7
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın