Görüş Bildir
Haberler
Hacı Bektaş-ı Veli Kimdir? Kısaca Hacı Bektaş-ı Veli'nin Hayatı ve Ölümü...

Hacı Bektaş-ı Veli Kimdir? Kısaca Hacı Bektaş-ı Veli'nin Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
04.08.2021 - 08:48

Hacı Bektaş Veli, Anadolu'daki Rum abdallarının (Abdalan-ı Rum) piri olarak bilinir. Yeniçeri ocağının kuruluşunda onun fikirlerinin büyük etkisi vardır. Bir yandan murşitlik (doğru yolu gösteren kılavuz) görevini sürdürürken diğer yandan düşmanınızın bile insan olduğunu unutmayın' düşüncesini benimsemiştir. İşte kısaca Hacı Bektaş-ı Veli'nin hayatı ve ölümü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asıl adı Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata olan Hacı Bektaş-ı Veli, şair, mutasavvıf ve İslam filozofudur. Hacı Bektaş Veli'nin Alevi-Bektaşi anlayışı, Anadolu’nun yanı sıra Balkanlar, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna, Kosova, Makedonya, Budapeşte ve Azerbaycan gibi bir çok yerde kabul görmüş ve benimsenmiştir. Peki, Hacı Bektaş-ı Veli kimdir? İşte Hacı Bektaş-ı Veli'nin hayatına dair merak edilenler; nerede doğdu, nasıl öldü...

HACI BEKTAŞ-I VELİ KİMDİR?

HACI BEKTAŞ-I VELİ KİMDİR?

HAYATI 

Hacı Bektaş-I Veli'nin doğumu, ölümü, kim tarafından eğitildiği, Anadolu'ya tam olarak hangi tarihte geldiğine dair kesin bilgiler bulunmasa da güvenilir tarihi kaynaklara göre,  1209 yılında İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde bulunan Nişabur şehrinde doğmuştur. Asıl adı Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata'dır, takma adı ise Pir Hünkar'dır. Annesi Hatem Hatun, babası Seyyid İbrahim Sani’dir. 

Hacı Bektaş-ı Veli, hayatının büyük bir kısmını Sulucakarahöyük’te geçirmiştir. Eğitimi Lokman Perende'de başlamıştır ve Hoca Ahmed Yesevî öğretilerini takip etmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli, Ahmet Yesevî’nin ya da onun halifesi Lokman Perende’nin müridi, Mevlâna ile Yunus Emre’nin çağdaşıdır.

Hacı Bektaş-ı Veli'nin Haydarilik tarikatının bir mensubu olarak Anadolu’ya geldiği tahmin edilmektedir. Ayrıca Sulucakarahöyük’teki toplumun içinde bir Türkmen şeyhi olarak yol göstericilik görevini sürdürdüğü bilinmektedir.Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu’daki Müslüman ve gayrimüslim topluluklar arasında bir yakınlaşma ortamının doğmasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Anadolu’da dinsel, ekonomik, askeri ve toplumsal bir kuruluş olan ve kendisinin de bağlı olduğu Ahilik ile büyük hizmetler yapmıştır. Sultan Orhan zamanında oluşturulan 'Yeniçeri Ordusu'nun piri, üstadı ve manevi koruyucusu olarak bilinmektedir.

ESERLERİ

Velâyet-nâme-i Hacı Bektâş-ı Velî

Makalat - (Arapça)

Kitâbu'l-Fevâid

Şerh-i Besmele

Şathiyye

Makâlât-ı Gaybiyye ve Kelimât-ı Ayniyye

ÖLÜMÜ

Hacı Bektaş-ı Veli, 1271 yılında Sulucakarahöyük'te öldüğü bilinmektedir. Türbesi, Nevşehir İli’ne bağlı Hacıbektaş İlçesi’nde bulunmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
26
13
12
10
9
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zeynep Kara

BENCE BİRAZ MADDE HALİNDE YAPILABİLİRDİ