Görüş Bildir
Haberler
Grönland: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Grönland Rehberi

Grönland: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Grönland Rehberi

Özge Tepe
06.05.2023 - 22:51

Dünyanın en büyük adası olan Grönland, Danimarka Krallığı'nın bir parçasıdır. İç işlerin çoğundan adanın iç yönetim hükümeti sorumludur. Grönland halkı , geldikleri bölgeye bağlı olarak kendilerini Kalaallit (Batı Grönlandlılar), Inugguit ( Thule bölgesinden) veya Iit (Doğu Grönlandlılar) olarak adlandıran öncelikle Eskimolardır.

Bu içeriğimizde Grönland hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Grönland'ın tarihi, kültürü, nüfusu ve diğer tüm bilgileri:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Grönland Hakkında Genel Bilgiler

Grönland Hakkında Genel Bilgiler

Dünyanın en büyük adası olan Grönland, Danimarka Krallığı'nın bir parçasıdır. İç işlerin çoğundan adanın iç yönetim hükümeti sorumludur. Grönland halkı , geldikleri bölgeye bağlı olarak kendilerini Kalaallit (Batı Grönlandlılar), Inugguit ( Thule bölgesinden) veya Iit (Doğu Grönlandlılar) olarak adlandıran öncelikle Eskimolardır.

Grönland hakkında birkaç önemli bilgi şu şekilde:

  • Başkenti: Nuuk

  • Resmi Dili: Grönlandca

  • Para Birimi: Danimarka Kronu

  • Nüfusu: (2023 tahmini) 56.700

Grönland'ın Tarihi

Grönland'ın Tarihi

Arktik ve Atlantik Okyanusları arasında yer alan Grönland, dünyanın en büyük adasıdır. Grönland'ın %80'den fazlası buzla kaplıdır. Yani tüm yıl boyunca buzları görebilirsiniz.

Grönland ilk önce bir dizi göçebe kabile halkı tarafından yerleştirildi. Önce Saqqaq halkları vardı ve daha sonra Dorset halkları geldi. Dorsetler çoğunlukla balina avcısıydı. MS 10. Yüzyılda Vikingler bölgeye geldi. Adayı Dorsetler ve daha sonra Thule halkları ile paylaştılar. Danimarka, 18. Yüzyılda Grönland'ı sömürgeleştirdi ve 1953'te Danimarka ülkesinin bir parçası oldu.

Bugün Grönland hala Danimarka Kraliyetinin bir parçası, ancak kendi kendini yönetiyor. Danimarka, bölgenin dış ilişkilerini ve savunmasını kontrol ediyor.

Grönland'ın Coğrafyası ve İklimi

Grönland'ın Coğrafyası ve İklimi

Grönland, kuzeyden güneye yaklaşık 2.670 km ve en geniş noktasında doğudan batıya 1.050 kmden fazla uzanır. Adanın üçte ikisi Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alır ve adanın kuzey ucu, Kuzey Kutbu'nun 800 km daha yakınına kadar uzanır.

Grönland, kuzeyde Kanada'nın Ellesmere Adası'ndan sadece 26 km ayrılır. En yakın Avrupa ülkesi İzlanda'dır. Grönland'ın derin girintili çıkıntılı kıyı şeridi  39.330 kmdir. Bu mesafe kabaca Dünya'nın Ekvator'daki çevresine eşittir.

Grönland'ın en önemli fiziksel özelliği, boyut olarak Antarktika'dan sonra ikinci olan devasa buz tabakasıdır. Grönland Buz Levhası ortalama 1500 metre kalınlığa sahiptir.

Uzun, derin fiyortlar, karmaşık sistemler halinde Grönland'ın hem doğu hem de batı kıyılarına kadar uzanır ve ıssız olsa da muhteşem bir manzara sunar. Sahilin birçok yerinde, buz tabakası doğrudan denize cephe alır, büyük parçalar buzulları kırar ve buzdağları olarak suya kayar.

Burada iklim, yalnızca güneybatıdaki Gulf Stream'in hafif etkisiyle değişen Arktik iklimidir. Güneş ışığından aşılmaz kar fırtınalarına kadar hızlı hava değişiklikleri yaygındır ve adanın buzlu iç kısmının üzerindeki kalıcı bir soğuk hava tabakası üzerinde düşük basınçlı hava kütlelerinin doğuya doğru ilerlemesinden kaynaklanır.

Grönland'ın Ekonomisi

Grönland'ın Ekonomisi

Grönland ekonomisi uzun süredir balıkçılığa dayanıyor. Bir zamanlar ekonominin temel dayanağı olan fok avcılığı, 20. yüzyılın başlarında büyük ölçüde azaldı ve yerini balık tutma, konserveleme ve morina, karides ve diğer deniz ürünlerinin dondurulması aldı.

Adanın aşırı avlanma ve dalgalanan fiyatlar sorunlarına duyarlı olan balık endüstrisine bağımlılığı, 20. yüzyılın sonlarında artan bir endişe haline geldi. Grönland bu nedenle ekonomisini çeşitlendirmeye çalıştı ve turizm endüstrisine çok önem verildi. 1990'lardan bu yana, turizmden elde edilen gelir önemli ölçüde arttı. 

Danimarka'dan önemli miktarda mali yardım alan hükümet, ekonomide öncü rol oynamaya devam ediyor. İşgücünün yaklaşık yarısı sanayide çalışıyor.

Grönland'ın Nüfusu

Grönland'ın Nüfusu

Grönlandlılar, bölgelerine bağlı olarak kendilerini Kalaallit (Batı Grönlandlılar), Inugguit ( Thule bölgesinden) veya Iit (Doğu Grönlandlılar) olarak tanımlarlar.

İnsanların onda birinden fazlası Danimarkalıdır ve çoğu Danimarka'da doğmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görnland'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Görnland'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Dil

Adanın resmi dilleri Kalaallisut (Batı Grönlandca) ve Danca'dır. 

Din

Lütercilik, resmi dindir. Nüfusun yaklaşık üçte ikisi bu dine mensuptur. Grönlandlıların yaklaşık üçte biri Hristiyanlık'ı takip ediyor.

Şamanizm de dahil olmak üzere geleneksel inançlar hala küçük bir azınlık tarafından uygulanmaktadır.

Kültürel Hayat

Grönland'daki Danimarka varlığının uyguladığı Batı etkisine ve son zamanlarda uluslararası kitle iletişim araçlarına artan erişime rağmen geleneksel Inuit kültürel etkinlikleri hala önemlidir. Sabuntaşı oymacılığı ve davul dansı gibi halk sanatları, kano yapımı ve yelkencilik popülerliğini koruyor.

Ada, Nuuk'taki Grönland Ulusal Müzesi ve Arşivleri de dahil olmak üzere bir dizi müzeye sahiptir. Yine Nuuk'ta bulunan Katuaq Kültür Merkezi konserlere, sanat sergilerine ve diğer kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Grönland'a Nasıl Gidilir?

Grönland'a Nasıl Gidilir?

Grönland'a dünya üzerinde sadece Kopenhag ve Reykjavik kentlerinden uçuş seferleri düzenleniyor. Türkiye'den bu şehirlere uçakla giderek aktarmalı olarak Grönland'a ulaşabilirsiniz.

Grönland'a gitmek için öncelikle Danimarka vizesine başvurmanız gerekmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fibunacci

Gidilecekler listeme +1