Görüş Bildir
Haberler
Gözler Kamaşsın: Sadece Birkaç Saniye Bakmanız Yeterli, Tüm Problemlerinizin Çözümü Moire Tekniği!

Gözler Kamaşsın: Sadece Birkaç Saniye Bakmanız Yeterli, Tüm Problemlerinizin Çözümü Moire Tekniği!

idil kaba
04.08.2019 - 15:07

Göz yanılsamasına hazır olun! Fizik dünyasının eğlenceli hali moiré desenleri ile sizleri bambaşka bir serüvene çıkarıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikteki bilgiler Exploratorium sitesinden derlenmiştir.

Peki bu bilimin göz alıcı yansıması moiré desenleri nedir?

Moiré deseni, fizikte, bir düz veya eğri çizgilerin bir kümesi başka bir kümenin üzerine getirildiğinde ortaya çıkan geometrik tasarımlar olarak tanımlanmaktadır.  Eşit genişlikte paralel siyah ve beyaz çubuklardan yapılmış bir ızgara tasarımı aynı ızgara üzerinde üst üste binerse, geçiş açısı yaklaşık 45° arasında değiştiği için moiré saçakları ortaya çıkar.

Moiré desenleri sayesinde; optik, dalga hareketi, stres analizi, kristalografi, matematik ve algı psikolojisindeki problemler çözülüyor.

Moiré etkisi, kullanılan orijinal grafik desenine, yoğunluğuna, karmaşıklığına, aydınlığa ve elementlerin düzenine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Hareket etkisi ayrıca asetat tabakasını nasıl hareket ettirdiğinize de bağlıdır.

Fizik alanı dışında, grafik tasarımı alanlarında da karşımıza çıkan moiré desenleri oldukça etkili ürün tasarımları yaratmanıza olanak tanıyan bir teknik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sinema alanında da moiré desenleri Ombro tekniği ile harmanlanarak bir döneme damgasını vuran bir teknik olmuştur.

1997 civarında 'Kinegrams' adlı optik, kinetik bir medya örneği haline geldi. Erken optik prensiplere dayanan kinetik teknik sayesinde, gündelik nesneleri küçük film makinelerine dönüştürmek mümkün… Bu optik uygulamalar, basit hareketli sahneler ve üzerine ince siyah desenli basılmış kaplamalar ile klasik sinema oyuncaklarına rakip olmuştur.

Göz kamaştırıcı moiré desenlerinin daha fazlasını merak edenler için...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
91
29
19
13
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mavibalik

E hani nerde problemlerimizin çözümü ? Başlık ne alaka :D

Apocalypse

Aaa kyk borcum silinmiş, teşekkürler moire tekniği 👍

vay-bee

ölüden g... bekliyoruz bizde Gözler Kamaşsın: Sadece Birkaç Saniye Bakmanız Yeterli Tüm Problemlerinizin Çözümü Moire Tekniği