Görüş Bildir
Haberler
Google Kendi Kendine Öğrenen Bilgisayar Programı Yaptı

Google Kendi Kendine Öğrenen Bilgisayar Programı Yaptı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilişim şirketi Google'da çalışan araştırmacılar, ilk kez bir bilgisayar programının çok sayıda karmaşık görevi aynı anda yapmayı 'kendi kendine öğrendiğini' açıkladı.

'Nature' dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Google'ın DeepMind bölümü araştırmacılarının insan beyninden esinlenerek yaptıkları 'Al' adlı bilgisayar programı, 40 klasik Atari oyununun nasıl oynanacağını kendi kendine öğrendi. Program, oyunların yarısında profesyonel oyunculardan daha iyi sonuçlar elde etti.

DeepMind Başkan Yardımcısı Dr. Demis Hassabis, 'Şimdiye kadar kendi kendine öğrenen sistemler, nispeten daha basit problemler için kullanılmıştı. İlk kez programı, insanlar için bile zorlayıcı olan görevleri tamamlaması için kullandık. Şimdi Al'e bir oyun ve yeni bir ekran veriyoruz, birkaç saat oynadıktan sonra ne yapacağını kendi kendine öğreniyor' dedi.

Hassabis, programın 'Space Invaders' oyununda ustalaştığını, 'Pac-Man'de ise henüz zorlandığını söyledi.

Daha önce 1997'de IBM'in 'Deep Blue' adını verdiği satranç oyunu programının dünya şampiyonu Garry Kasparov'u yendiğini anımsatan Hassibis, 'Deep Blue, satrançta ustalaşması için gerekli tüm yönergelere sahipti. Bizim programımıza ise sadece oyunla ilgili en temel bilgi yükleniyor. Sisteme verdiğimiz tek bilgi, ekrandaki ham pikseller ve oyunda yüksek puan alması gerektiği. Geriye kalan her şeyi kendisinin bulması gerekiyor' diye konuştu.

İNSANLARDAN DAHA İYİ PERFORMANS SERGİLİYOR

Boks, tenis ve araba yarışının da aralarında bulunduğu 49 farklı oyun verilen makinenin, bu oyunlardan 29'unda insanlardan daha iyi performans sergilediği kaydedildi.

'Video Pinball', 'Boxing' ve 'Breakout' oyunlarında profesyonel oyuncuları geride bırakan makine, en çok 'Pac-Man', 'Private Eye' ve 'Montezuma's Revenge' oyunlarında zorlandı.

Öğrenen makineler, teknoloji firmalarının son yıllarda en çok yatırım yaptığı alanlardan birini oluşturuyor.

Google, 'DeepMind Teknologies' şirketini geçen yıl yaklaşık 620 milyon dolara satın almıştı.

  • Sputniknews
Kaynak: http://tr.sputniknews.com/bilim/20150...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0