Görüş Bildir
Haberler
Genel Kültüre Doyacaksınız! Ülkelerin İsimlerinin Nereden Geldiğini Öğrenince Büyük Bir Aydınlanma Yaşayacaksınız!

etiket Genel Kültüre Doyacaksınız! Ülkelerin İsimlerinin Nereden Geldiğini Öğrenince Büyük Bir Aydınlanma Yaşayacaksınız!

Bender
28.09.2020 - 14:46

Çoğu ülkenin ismini duyduğumuzda özellikleri, görünüşleri hatta tarihleri bile zihnimizde canlanıyor. Ama bu isimlerin de bir hikayesi bir anlamı var. Biz de 21 ülke isminin anlamlarını sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Özbekistan

1. Özbekistan

‘Özbeklerin ülkesi’. Özbek kelimesinin Türk dillerinden türediği ve ‘kendi sahibi’ anlamına geldiği düşünülmektedir.

2. Japonya

2. Japonya

Japonlar ülkelerine 'Nippon' derler. Bu, 'güneşin doğduğu ülke' anlamına gelmektedir. Kelimenin Çincesi 'Japuen' şeklindedir ve dünyaya bu şekliyle yayılır: Japonya.

3. Pakistan

3. Pakistan

'Pakistan' Urdu ve Fars dilinde 'Pak(arı, saf, temiz) ülke' anlamına gelmektedir. İlk olarak 'PAKİSTAN' sözcüğü Choudhary Rahmat Ali tarafından 1934 yılında telaffuz edilmiş ve Birleşik Krallık'ın eski Hindistan sömürgesinin 5 eski eyaletinin harflerinden türetilmiştir. 

P- Pencap

A- Afganya (ülkenin Kuzeybatı bölgesi)

K- Keşmir

İ- İslam veya İndus nehri

S- Sind

TAN - BelucisTAN

4. Maldivler

4. Maldivler

'Maldiv' ismi ise Hintçe’deki 'mahal' (saray) ve 'diva' (ada) kelimelerinden oluşturulmuştur. Bahsedilen 'saray adası', bugünkü başkenti Malé’dir. Eskiden sultanlar burada sarayda otururdu.

5. Kırgızistan

5. Kırgızistan

‘Kırgızların Ülkesi’. Kırgız sözcüğünün etimolojisi biraz bulanık ama daha çok Türk dillerine ait ‘kırk‘ sözcüğünden türediği düşünülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bolivya

6. Bolivya

Adını büyük özgürlük savaşçısı ve bu ülkenin ilk devlet başkanı olan Simón Bolívar’ın adından alır.

7. Cezayir

7. Cezayir

'Cezayir' adının kökeni için kaynaklar farklı şeyler söylüyor. Arapça’da 'yarımada' anlamına gelen 'cezîre' sözcüğünden geldiği düşünenler var. Ayrıca Osmanlı Devleti zamanında suçlular bazen ülkenin en uzak, ücra yerlerine sürgün edilirdi. Bunlardan birisi de Cezayir’di. Cezayir ismi “ceza yeri” sözcüğünün zamanla değişime uğrayıp bu hale geldiği düşünülüyor.

8. Ukrayna

8. Ukrayna

Ukrayna dilinde “sınır toprakları, sınır ülkesi” anlamına gelmektedir. Önceden beri Rusların batıdaki en önemli sınırları bu topraklar üzerinde bulunuyordu. Bu nedenle bu ismi almış olduğu düşünülmektedir.

9. Tacikistan

9. Tacikistan

‘Taciklerin ülkesi’. Tacik sözcüğü eskiden Türkler tarafından ‘Türk olmayanlar’ anlamında kullanılıyordu.

10. Macaristan

10. Macaristan

Macaristan kendisine resmi olarak Magyarorszag (Magyar: Macar; orszag: ülke) yani “Macarların Ülkesi” anlamına gelen ismi kullanmaktadır. Ancak batılı ülkeler Macaristan için “Hunların Devleti” anlamına gelen “Hungary” ismini kullanmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Lübnan

11. Lübnan

İbranîce bir isimdir ve “beyaz dağlar” demektir. Lübnan Dağları eteklerindeki karlar 12 ay boyunca erimediği için bu coğrafyaya ‘Lübnan’ denmiştir.

12. Avusturya

12. Avusturya

Ülke kendisine “Österreich” ismini vermektedir. Almanca’da “öster” sözcüğü “doğu” anlamına gelmektedir. “Reich” sözcüğü ise yine Almanca’da “krallık, devlet” anlamlarına gelmektedir. Yani Avusturya ismi “doğu krallığı” anlamına gelmektedir.

13. Yemen

13. Yemen

İsminin kökeni, Arapça’daki ‘yemin‘ sözcüğüdür. Bu sözcük Arapça’da iki ayrı anlamda kullanılır; ‘mutlu’ ve ‘hukuk’.

14. İngiltere

14. İngiltere

İngiliz toplumunun kökeni Anglo’lara dayanmaktadır. Sözcük etimolojik olarak Anglo + terra (toprak) olarak türetilmiştir. Yani İngiltere ismi Anglo Toprakları anlamına gelmektedir.

15. Bahreyn

15. Bahreyn

Bahr sözcüğü Arapça’da deniz anlamına gelir. -eyn sözcüğü ise iki anlamına gelir. Yani Bahreyn ismi “iki deniz” anlamına gelmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. İran

16. İran

'İran', isim olarak 'Aryan' isminden gelmedir. 'Aryan' (Arîyan), yani 'Arî ırktan olan', 'Hind – Avrupa dil ailesinden gelen milletler' anlamındadır.

17. Fransa

17. Fransa

Fransa’nın ismi de aynı bölgede daha önce yaşamış olan ve Fransızların atası olarak bilinen Frank’lardan gelmektedir.

18. Katar

18. Katar

'Katar' isminin kökeni, Arapça’da 'çıkartmak, uzaklaştırmak, değerlendirmek' gibi anlamlara gelen 'kat' sözcüğüdür.

19. Norveç

19. Norveç

Ülkenin ismi “Kuzey ülkesi” anlamına gelmektedir. Diğer bir kaynağa göre Norveçliler ülkelerine 'Norge' derler. Bu sözcük, denizcilerin parolasıydı. 'Norge', bu dilde 'Kuzeye! Daha kuzeye! Daima kuzeye!' anlamlarını taşımaktadır.

20. Azerbaycan

20. Azerbaycan

Farça'da 'Āzar' ateş, baycan veya orijinal olarak bilinen haliyle 'Pāyegān' muhafız/koruyucu anlamındadır. Āzar Pāyegān bir bütün olarak düşünüldüğünde 'Ateş Muhafızları' anlamına gelmektedir. İsmin kökeni Zerdüştlük dönemi Perslerine (İran) dayanır. Müslümanların Pers'i fethetmesinden sonra birçok Farsça sözcük Arapça yazılmaya başlandı ve orijinal telaffuz şeklini kaybetti; örneğin 'G / P / ZH / CH' sesleri Arapça'da herhangi bir karşılık bulamadı. Böylece 'Āzar Pāyegān', Azerbaycan olarak bilinir hale geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Türkiye

21. Türkiye

'Türk' ya da 'Türük' sözcüklerinin tarihte bilinen ilk kullanımına Orta Asya'da Göktürkler tarafından Göktürk alfabesi kullanılarak sekizinci yüzyılda dikilen Orhun Yazıtları'nda rastlandı. Sözcüğün günümüzdeki halinin orijinali ilk kez 12. yüzyılda İtalyanlar tarafından Orta Çağ Latincesi kullanılarak Turchia veya Turcmenia şekillerinde oluşturuldu. Bunların yanı sıra Orta Çağ'ın Alman seyyahları bölgeyi Turkei veya Tirkenland şeklinde, Fransızlar ise Turquie şeklinde andı.

Sözcüğün Yunanca soydaşı Tourkia, Bizans imparatoru ve bilgini VII. Konstantin Porfirogennetos tarafından De Administrando Imperio kitabında kullanıldı. Ancak imparator buradaki 'Türk' kullanımlarıyla Macarları kastetti. Benzer şekilde Bizans kaynakları, Karadeniz ile Hazar Denizi'nin kuzeyinde ömür süren bir Türk devleti olan Hazar Kağanlığı için de Tourkia (Türklerin ülkesi) sözcüğünü kullandı. Osmanlı İmparatorluğu ise kendi çağdaşı olan diğer ülkeler tarafından zaman zaman Türkiye veya Türk İmparatorluğu şeklinde anıldı.

Kaynak

1 2 3 4 5

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
219
50
13
8
8
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?