Görüş Bildir
Haberler
Gençlerimiz Kültür Sanattan Uzak: Yüzde 81'i Tiyatro veya Konsere Gitmiyor, Yüzde 55'i Kitap Almıyor

Gençlerimiz Kültür Sanattan Uzak: Yüzde 81'i Tiyatro veya Konsere Gitmiyor, Yüzde 55'i Kitap Almıyor

Emre Ordu
17.05.2017 - 22:28 Son Güncelleme: 18.05.2017 - 19:31

Habitat Derneği’nin hazırladığı “Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu”na göre, her üç gençten biri yaşamından memnun değilken gelecekten de umudu yok. Ayrıca rapordan çıkan sonuçlar gençlerimizin kültür sanattan ne kadar uzak olduğunu da ortaya koydu. Buna göre, gençlerin yüzde 81’i tiyatroya ya da konsere, yüzde 43’ü ise sinemaya gitmiyor. Kitap satın almayanların oranı ise yüzde 55...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Habitat Derneği araştırmasını 16 ilde 18-29 yaş dilimindeki 1209 gençle yüz yüze görüşerek hazırladı. 

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre; yaşam memnuniyetlerine bakıldığında kadınların yüzde 10’u erkeklerin yüzde 14’ü ‘hiç memnun değilim; kadınların ve erkeklerin yüzde 16’sı ‘pek memnun değilim’ yanıtını verdi. Gelecekten umutlu olduğunu belirten kadınların oranı yüzde 68 iken erkeklerin oranı yüzde 65’te kaldı. Gençler arasında gelecekten en fazla umutlu olanlar yüzde 77 ile öğrenciler olurken, yüzde 50’lik oranla en umutsuz kesim iş arayanlar.

Gençler arasında en umutlu olanlar öğrenciler

Gençler arasında en umutlu olanlar öğrenciler

Gençler arasında gelecekten en fazla umutlu olanlar yüzde 77 ile öğrenciler olurken, yüzde 50’lik oranla en umutsuz kesim iş arayanlar.

Yaklaşık 3'te birinin aylık geliri 600 lira ve altında

Yaklaşık 3'te birinin aylık geliri 600 lira ve altında

Gençlerin yüzde 30’unun aylık kişisel geliri 600 TL ve altındayken, gelirleri 601-1500 TL olanların oranı yüzde 33. Yüzde 22’lik bir genç kesimi 1500-2 bin 400 TL arasında gelire sahip. Ortalama bir ayda eline geçen gelir 2 bin 400 TL ve üzerinde olanların oranıysa yüzde 11.

Eğitim düzeyi arttıkça 'memnuniyet' oranı yükseliyor

Eğitim düzeyi arttıkça 'memnuniyet' oranı yükseliyor

Araştırmaya katılanların yüzde 32’si eğitimine devam ediyor. Eğitimine devam edenlerin yüzde 18’i lise, yüzde 17’si 2 yıllık üniversite, yüzde 35’i 4 yıllık üniversite, yüzde 8’i yükseklisans/doktora, yüzde 17,8’i açıköğretim kademesinde. Genel olarak yüzde 74 olan memnuniyet oranı, yüksek lisans/doktora öğrencilerinde yüzde 88’e, dört yıllık üniversite öğrencilerinde yüzde 77’e ve lise öğrencilerinde yüzde 76’ya yükseliyor. En düşük oranlara ise açık öğretim ve 2 yıllık üniversite öğrencilerinde rastlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her iki gençten biri sigara ve tütün ürünleri kullanıyor

Her iki gençten biri sigara ve tütün ürünleri kullanıyor

Erkeklerin yüzde 13’ü, kadınların ise yüzde 15’i psikolojik destek alması gereken zamanlar olduğunu söyledi. Gençlerin yüzde 91’i her gün düzenli olarak kahvaltı ederken, yüzde 93’ü meyve yiyor. Her 4 gençten üçü haftada en az bir kere gazlı içecek tüketirken, yüzde 64’ü fast-food tüketiyor. Her iki gençten biri sigara ve benzeri tütün ürünleri kullanırken, alkollü içecek tükettiklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 12.

Sadece yüzde 3'ü aktif siyasette yer alıyor

Sadece yüzde 3'ü aktif siyasette yer alıyor

Genel ve yerel seçimlerde oy kullanan gençlerin oranı yüzde 78,2 iken gençlerin aktif siyasette yer alma oranı sadece yüzde 3,9. Gönüllü faaliyetlere katılım oranı yüzde 5 seviyesinde.

Tiyatro veya konsere gitmiyorlar

Tiyatro veya konsere gitmiyorlar

Gençlerin yüzde 81’i tiyatroya ya da konsere, yüzde 43’ü ise sinemaya gitmiyor. Kitap satın almayanların oranı yüzde 55 olurken, yaklaşık yüzde 66’sı müzik veya film de satın almıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
107
35
25
20
13
9
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

bunda maddi imkan ve kültürel yapının etkili olduğunu düşünüyorum sinemaya gidebiliyorum evet ama tiyatro konser gibi etkinlikler hep geç saatte yapılıyor. E... Devamını Gör

Platon

Çünkü tiyatro ve kitap fiyatları aşırı pahalı. Devlet önce bu gibi kültürel piyasadan KDV yi kaldırsın o zaman konuşalım. Peki bu hükümet bunu yapar mı? Asla... Devamını Gör

Büşra Mescioğlu

Entelektüel Adam Belki oy değişmeyebilir ama farkındalık seviyesinin yükseleceğinden eminim. Her kitap okuyan da aydın olacak diye bir kaide yok elbette zihn... Devamını Gör

kartacali

aylık geliri 600 tl olan cocuk nasıl sinamaya tiyatroya gidecek? yada nasıl kitap alıp okuyacak?? bunu sormak yerine gelmiş neden bunları yapmıyor demek absü... Devamını Gör

Murat Koca

Ücretsiz tiyatrolar var. Fiyatı 3-5 lira olan devlet tiyatroları var. Kitap okumak için kütüphaneler var. Bunların hiçbirisi bahane değil.