Görüş Bildir
Haberler
Gelecek Yıllarda Hayatımıza Daha Çok Dahil Olacağı Düşünülen 15 Teknolojik Gelişme

Gelecek Yıllarda Hayatımıza Daha Çok Dahil Olacağı Düşünülen 15 Teknolojik Gelişme

luna
13.06.2021 - 17:00

Günümüzde bazılarını kullanmaya başladığımız bu teknolojiler acaba gelecekte yaşamamıza nasıl bir etkide bulunacak? 🤔

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Makine öğrenimi ve yapay zeka

1. Makine öğrenimi ve yapay zeka

Günümüzde çok sık duyduğumuz 'yapay zeka' ve 'robot' kavramları hayatlarımızda ufak ufak yerlerini almıştır. Fabrika üretiminin büyük bir alanını oluşturan makineler geliştirilerek bazı ülkelerin hizmet sektörü alanında kullanılan robotları ortaya çıkarmış ve yeni özellikler eklenerek geliştirilmeye devam edilmektedir. Yakın zamanda birçok alanda var olacak robotların hayatımıza nasıl bir etkisi olacağını ilerleyen süreçte gözlemleyebileceğiz gibi duruyor.

2. Giyilebilir elektronikler

2. Giyilebilir elektronikler

Şu anda kullandığımız akıllı saatlerin yerini ileride daha başka giyilebilir cihazlar ile yer değiştireceğini ve bunların kullandığımız akıllı telefonların ötesinde kişiselleştirilmiş sensörler olarak hizmet vermek için gelişeceğini ve böylelikle daha fazla otonom, daha az kas gücüne ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz.

3. 3D baskı

3. 3D baskı

3D baskılar hayatımıza girdiğinden beri daha ucuz üretim gibi özellikleri sayesinde birçok alanda kullanılmaya başlanmış ve günümüzde kullandığımız cihazların yedek parçalarını, insan organlarını, alet ve üretim parçalarını yapmak için kullanılmaktadır. 

İleride de şu an için hayal edemeyeceğimiz cihazları üretmek için bu dijital kontrollü üretimin kullanılabileceğini söyleyebiliriz.

4. 5G

4. 5G

5G ağları hayatımızda iki veya daha çok sunucu arasındaki verilerin iletilmesi sırasındaki geçen süreyi bir hayli azaltması ve daha hızlı bir şekilde işlenmesini sağlamaktadır. 

Bu nedenle kullandığımız internetlerin bir hayli hızlanmasına ve diğer otonom cihaz teknolojilerine erişim ve etkinleşmesi yönünden büyük yarar sağlayabileceğini söyleyebiliriz.

5. Genom düzenleme

5. Genom düzenleme

Dünyanın birçok yerinde yapılan araştırmalar sonucu, CRISPR (prokaryotik organizmaların genomlarında bulunan bir DNA dizileri ailesi) ve Cas9 (CRISPR dizisini tamamlayıcı bir enzim ) ile birlikte bir organizmanın DNA'sını değiştirmek için bir gen düzenleme aracı olarak kullanılabileceğini, böylelikle zararlı DNA parçaları üzerinde oynayarak çeşitli hastalıklara bir çözüm olacağını keşfetmişlerdir. 

Böylelikle günümüzde çok vahim olarak kabul edilen hastalıkların ileride ortadan kalkabileceğini söyleyebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Drone

6. Drone

Her geçen gün başka bir özellik kazandığını gördüğümüz drone'lar; film çekimlerinde, arama kurtarma operasyonlarında, fotoğraf makinelerinin veya kameraların ulaşamadığı bölgelerde fotoğraf çekmek, video kaydına almak ve coğrafi bölgelerin haritasını çıkarmak gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Drone'ları, günün birinde balkonunuzun penceresinden kargo bırakmak için görürseniz şaşırmayın deriz.

7. Sanal asistanlar

7. Sanal asistanlar

Bilgisayarlarımızda, telefonlarımızda ve daha birçok cihazda kullanabileceğimiz sanal asistanlar, devam eden süreçte bizimle etkileşimde bulunarak evlerimizin özelliklerini kontrol edebilir hale gelmiştir. 

İlerleyen zamanlarda da bu özellikleri geliştirilmeye devam eden sanal asistanlarımız, daha birçok kişisel istekleri yerine getirebilecek işlevlere sahip olarak hayatımızın büyük alanında kullanmamızı sağlayacak gibi görünüyor.

8. Grafen

8. Grafen

Karbon atomlarının iki boyutlu bal peteği düzeni olan grafen, elektriği çok küçük bir alanlarda ve çok hızlı bir şekilde iletmesi, kuantum mekaniği için yapılan araştırmalarda kullanılabilmesi, şeffaflık ve esneklik özellikleri sayesinde teknolojide çok önemli gelişmelere yol açmış ve önümüzdeki günlerde geliştirilecek cihazlar için kullanılmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

9. Mars'ta yaşam

9. Mars'ta yaşam

Yıllardır yapılan araştırma ve çalışmalar, uzaya gönderilen roketler ile birlikte marsta bulmaya çalıştığımız yaşam için denemeler sürmektedir. Koloniler kurarak uzaya seyahat ve uzayda yaşam için çalışmalar da bu aralar gündemde varlığını sürdüren konular olmaktadır. ,

İlerleyen süreçte, yapılan teknolojik gelişmelerle birlikte uzaya seyahat mümkün kılınabilir gibi görünüyor.

10. Elektrikli arabalar

10. Elektrikli arabalar

Çalışması için fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmayan ve şarj etmek için herhangi bir elektrik prizine takılması yeterli olan bu elektrikli arabalar gün geçtikçe yollarda daha fazla görünür olmuştur. 

Bazı insanlar için özellikleri hala garipsense de bünyesine her gün yeni özellikler ekleyerek yenilenen ve popülerleşen bu teknolojiyi yakında çoğu yolda görebilecek gibiyiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sürücüsüz arabalar

11. Sürücüsüz arabalar

Elektrikli arabalar bir yana gelecek yıllarda, yapılan açıklamalara göre bazı firmalar şuan hala test aşamasında olan sürücüsüz araba teknolojilerini yola çıkarmak için denemeler ve hazırlıklar yaptığını söylemektedir. 

Ne kadar güvenilir veya kullanılır bilinmez ama bu gibi arabalar gelecek yıllarda yollarda kullanılması planlanan teknolojiler arasında.

12. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ve Higgs-Boson parçacığı

12. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ve Higgs-Boson parçacığı

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC: Large Hadron Collider) dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık çarpıştırıcısı olan bu makine, bilim insanlarının fizikteki teoriler üzerine deneyler yapılmasını sağlamaktadır. Maddeyi yüksek sıcaklıklarda ve yoğunluklarda incelemek için tasarlanan bu cihazın en önemli bulgusu “Higgs-Boson” parçacığı olmuştur. 

LHC ile yapılan deneyler sonucu incelenen atom altı parçacıklar gibi maddeler, ileride enerji için yapılan yenilik ve gelişmelerin temelini oluşturacak gibi görünmektedir.

13. Dijital paralar

13. Dijital paralar

Banka hesabımızdaki kağıt paraların temsili olarak düşünebileceğimiz kripto paralar, elektronik olarak saklanan ve transfer edilebilen sanal paralardır. Günümüz hayat şartlarının getirilerinden biri olan ticaretin dijitale kayması ve kredi kartlarının artması durumu hayatımıza giren kripto paraların popülerleşmesini sağlamış ve fiziksel paraların dijital alana kaymasına neden olmuştur. 

Gelecek zamanlarda bu paraların ileri versiyonlarını görme fikri çok da uzak durmamaktadır.

14. Akıllı çipler

14. Akıllı çipler

Bazı ülkelerde yaşlı veya engelli insanların vücudunun dışına uygulanan çipler sayesinde kaybolma gibi durumlarda bu kişilere yardım sağlanmaktadır. Bu gibi durumların dışında ileride evlerimizin kilidi, ödeme yolumuz, toplu taşımalara binmek için biletimiz, hatta sağlık verilerimizi elde edebileceğimiz ve belki vücut dışına belki de vücut içine yerleştirilebilen çipler sayesinde insanlığın başka bir evreye taşınabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

15. Topraksız tarım

15. Topraksız tarım

Gittikçe artan dünya nüfusu ve bu artışa yetmeyen doğal kaynaklarımızdan dolayı topraksız tarım çokta uzak görünmemekte. Ayrıca sağladığı avantajlar açısından bakacak olursak toprak tarımına elverişli olmayan bölgeler için besin takviyesi sağlanabilir, daha fazla üretim yaparak besin ihtiyacımızın yeterli seviyede alınmasını sağlayabiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.
img.onedio.com

Q senin yerine bankacılık işlemlerini takip eder, tek bir onayınla işlemleri halleder. Önemli konularda bildirim göndererek seni uyarır. 

Q her zaman yanında.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Onur Arıkoğlu

Sonunda kaliteli bir içerik