Görüş Bildir
Haberler
Gece Vardiyası Çalışma Saatleri Kaç Saattir?

Gece Vardiyası Çalışma Saatleri Kaç Saattir?

Elif Ateş
27.12.2021 - 12:10

İş Kanunu'na göre çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süre olarak tanımlanmıştır. Her işyerinin çalışma süreleri belli kurallara göre düzenlenmiştir. Genel olarak haftalık çalışma saati, 45 saat olarak belirlenmiştir. Ancak bu saat durumu, bazı sektörlerde değişiklik gösterebilmektedir. Bazı firmalarda ise vardiyalı çalışma sistemi oluşturulmuştur. Yasalarda bu çalışma sistemi postalar halinde çalışma şekli olarak geçer. Aynı zamanda kişinin sağlık durumunu etkileyebileceği için saat sınırları da koyulmuştur. Peki, gece vardiya çalışma saatleri kaç saattir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gece döneminde çalışma saati, gündüz dönemine nazaran çalışanı oldukça etkiler. Bu nedenle çalışmalar ayrı bir hükme göre düzenlenmiştir. Bu gece çalışmaları, özellikle vardiyalı sistemde görülmektedir. Bazı işyerleri çalışmalarına kesintisiz devam etmek zorunda oldukları için bazıları ise yapılacak işlerin özelliklerine göre vardiya sistemini uygularlar. Ancak her iki durumda da geçerli kurallar vardır. Bu kurallar ise bazı istisnai durumlara göre şekil değiştirebilmektedir. Gece vardiyası çalışma saatleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Gece Vardiyası Çalışma Saatleri Kaç Saattir?

Gece Vardiyası Çalışma Saatleri Kaç Saattir?

Eğer işçisinin çalışma saatlerinin yarısından fazlası, saat 20.00'dan sabah 06.00 aralığına denk geliyorsa bu sisteme gece çalışması adı verilmektedir. Gece çalışma sistemine göre her iş yerinde işçi en fazla 7.5 saat çalışabilir. Buna göre işçinin 7.5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.

Yargıtay'a göre bir çalışma süresinin yarısından fazlası gece saatlerine denk geliyorsa sadece gece dönemine denk gelen çalışma bölümü alınmaz. İşçinin bütün çalışması gece çalışması olarak sayılır. Ayrıca bu süreler gece çalışmasını kurallarına göre uygulanır. Bu gece çalışma vardiyasının kuralları her sektörde geçerli olmayabilir. Sağlık hizmeti, özel güvenlik, turizm gibi sektörlerde 7.5 saatin üzerinde çalıştırılabilir. Bu durumda ise işçinin onayının alınması zorunludur. Olağanüstü ve zorunlu hallerde de işçi daha fazla çalıştırabilir.

Sürekli olarak gece çalışanın kişinin sağlık durumu olumsuz olarak etkileneceği için vardiyalı sistem uygulanır. Gece ve gündüz olarak işletilen yerlerde, kişi bir hafta gece çalıştırılırsa diğer hafta gündüz çalıştırılır. Bu sistem 2 haftalık nöbetleşme şeklinde uygulanır, 2 haftada bir vardiyanın değiştirilmesi zorunludur. İş Kanunu'nun 69. maddesine göre kişi vardiyalı gece çalışmasında en fazla 11 saat çalıştırılır. Eğer işçinin sağlığı bozulursa rapor alınması halinde, işveren gündüz çalıştırma düzenine alabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?