Görüş Bildir
Haberler
Fotoğrafıyla Gündem Olmuştu: Kağıt Toplayıcılığı Yapan Suriyeli Halime Artık Okullu

Fotoğrafıyla Gündem Olmuştu: Kağıt Toplayıcılığı Yapan Suriyeli Halime Artık Okullu

Emre Ordu
26.09.2018 - 19:34 Son Güncelleme: 27.09.2018 - 08:55

11 yaşındaki Suriyeli Halime Cuma, Arnavutköy'de atık kağıt toplama arabasının içinde elinde boyama kitabı ve kalemle görüntülenerek Türkiye'nin gündemine oturdu. Babasına yardım etmek için okul yerine işe giden Halime için Milli Eğitim Bakanlığı devreye girdi ve küçük kız okula başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Babası ile çöpten karton toplarken kağıt toplama aracının üzerinde eline aldığı boyama kitabını karaladığı sırada çekilen video ile tanınan Halime için Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Aileye ulaşan yetkililer küçük Halime'yi Şeyh Şamil İlkokulu birinci sınıfa yazdırdı. 

Sınıf arkadaşları ile tanışan Halime'nin tüm okul ihtiyaçlarını Arnavutköy Belediyesi üstlendi. Yeni kitaplara kavuşan 11 yaşındaki Halime, “Okula başlamaktan ve kitaplara daha yakın olmaktan dolayı mutluyum' dedi.

"Yarın kendi hayatını kurtarır, sonra bizi de kurtarır"

"Yarın kendi hayatını kurtarır, sonra bizi de kurtarır"

Kızının okula başlamış olmasından dolayı mutlu olduğunu belirten baba Abdülrezzak Cuma da, “Çocuklarımın okula gitmesini daha önce de istemiştim. Onlar okula gidemediği için üzülüyordum. Ama bugün kaydı yapıldı, çok mutluyum. En azından yarın kendi hayatını kurtarır sonra bizi de kurtarır. Önceleri çocuklarım okula gitmek istemedi. Sonra ben onları 'Siz okula gitmezseniz beni hapse atarlar' dedim. Şimdi Halime okullu oldu, sırada 10 yaşındaki diğer kardeşi var. Çocuğum okula kaydolduğu için çok mutluyum. İnşallah diğerini de okula kaydettireceğim' şeklinde konuştu.

"Babama yardım etmek istediğim için işe gidiyorum"

"Babama yardım etmek istediğim için işe gidiyorum"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Halime videosunun paylaşılıp gündeme gelmesinin ardından, evde tek çalışan kişinin babası olduğunu ve ailesine destek olmak için okula gitmediğini söylemişti.

Halime, “Okumayı, okula gitmeyi çok isterim ancak şu durumda gidemem. Babam yanında olmam için zorlamıyor beni. Ben severek gidiyorum.  Çünkü babama yardım etmek istiyorum. Babamı, annemi ve kardeşlerimi çok seviyorum. Evimizde babamdan başka çalışan yok. O yüzden babam hepimizi aynı anda okula gönderemiyor. Ben de evde oturmaktan dolayı çok sıkılıyorum ve babama yardım etmeye çalışıyorum' ifadelerini kullanmıştı.

Aile Bakanlığı da devreye girdi

Aile Bakanlığı da devreye girdi

Suriyeli Halime için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: 

'Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un talimatlarıyla, İstanbul İl Müdürlüğü ekiplerimiz, söz konusu çocuğumuza ve ailesine ulaşmış, aile ve çocuğumuzla ikamet adresinde görüşmüştür. Ailede, 7 çocuk olduğu, 4 aylık bebeklerinin kimliğinin olmadığı, 2007 doğumlu olan kız çocuğumuzun da kimlikte 2017 doğumlu olarak kayıt edildiği ve bu nedenle okul kaydının olmadığı tespit edilmiştir. Aileye, çocuklarımızın kimlik alma ve hatalı bilgi güncelleme işlemleri için rehberlik edilecektir. Eğitim çağında olan çocuklarımızın da okul kaydının yapılması sağlanacaktır. Ayrıca, aileye sosyal ve ekonomik destek sağlanması için gerekli işlemler başlatılmıştır. Ailenin ve çocuklarının bundan sonraki süreci de İl Müdürlüğümüz tarafından takip edilecektir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
141
72
63
18
6
6
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
red-factor

Irkçılık yapmıyorum ya da yapıyorum ulan! Suriye'lilere yardım edin anasını satayım. Ne çocuk işçiler var lan okumayan. Hem de kendi vatandaşın! Onlar için k... Devamını Gör

Amaz0n

bu çocuklara lafım yok ama biz kendi ülkemizde yabancı olduk 2 ci sınıf insan muamelesi görüyoruz imkanım olsa bir dakika durmam burda

FT_LaXus

aptal herif önce kendi hayatını sonra bizi kurtarır diyorsun ama hala çocuk yapmaya devam ediyorsun 7 aylık bebek dahil 7 çocuk o kız okulu bitirene kadar bi... Devamını Gör