Görüş Bildir
Haberler
Fırındaki Taze Kokuları Bir Kaç Adımda Ayağınıza Taşıyacak 12 Çıtır Çıtır Ekmek Tarifi

Fırındaki Taze Kokuları Bir Kaç Adımda Ayağınıza Taşıyacak 12 Çıtır Çıtır Ekmek Tarifi

İnsanın kendi ekmeğini yapması kadar güzeli var mı bu hayatta?

Hem de tek ihtiyacımız olan un, su ve biraz maya ise.

Gelin alnımızın hakkıyla, elimizin bereketiyle ekmek yapmayı öğrenelim!

1. Çavdar ekmeği ile giriş yapalım, ne de olsa sağlıklı beslenmeye meyilliyiz.

1. Çavdar ekmeği ile giriş yapalım, ne de olsa sağlıklı beslenmeye meyilliyiz.

Çavdar Ekmeği Tarifi:

  • 1,5 SB beyaz un

  • 2 SB çavdar unu

  • 1,5 TK instant kuru maya

  • 1 TK tuz

  • 2 YK pekmez

  • 1 SB su, oda sıcaklığında

  • 1/2 SB süt, oda sıcaklığında

  • 2 TK tereyağı, yumuşak

Elle yapıyorsanız unları , tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü pekmezi ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü, pekmezi, tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanması için bırakın. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 2-3 dakika yoğurun ve 2 düzgün beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 45 dakika daha kabarması için bekletin. Ekmeklerin üzerine hafifçe un serpip keskin bir bıçakla 3-4 verev çizik atın. Önceden ısıtılmış 210° C fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

2. Küçükken sizi de en çok mutlu eden şeylerden biri bu ekmek değil miydi?

2. Küçükken sizi de en çok mutlu eden şeylerden biri bu ekmek değil miydi?

Çiçek Ekmek Tarifi:

  • 2¾ SB beyaz un

  • 1 TK instant kuru maya

  • 1 YK bal

  • ¾ TK tuz

  • ¼ SB süt

  • ¾ SB su

  • 20 gr tereyağı 

Üzeri için:

  • 1 yumurta, çırpılmış

  • 1 tutam çörekotu

Elle yapıyorsanız unu, tuzu, balı ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını, suyu ve sütü karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, balı ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki tereyağını, suyu ve sütü karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Hamuru, 1 tanesi biraz daha büyük diğer 8 tanesi eşit, toplam 9 parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. İyice yağlanmış 20 cm çapındaki yuvarlak bir kek kalıbına büyük parça ortada diğerleri kenarlarda olmak suretiyle (çiçek şeklinde) hafifçe birbirlerine değer şekilde yerleştirin.  45 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.  Mayalanan ekmeğin üzerine iyice çırpılmış yumurtayı yumuşak hareketlerle sürüp çörekotu ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

3. Bu ekmeğin mayasını bir kez tutturdunuz mu, bir daha hep yapmak isteyeceksiniz, geri dönüşü yok!

3. Bu ekmeğin mayasını bir kez tutturdunuz mu, bir daha hep yapmak isteyeceksiniz, geri dönüşü yok!

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi:

  • 1,5 SB beyaz un

  • 1 SB ekşi maya

  • 1/2 SB çavdar unu

  • 2 YK yulaf unu

  • 2 ÇK mısır unu 

  • 1 TK tuz

  • 1/2 SB su

Eğer ekşi mayanız buzdolabından çıktıysa, yarım saat bekletip oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Eğer, üstünde sıvı birikmişse iyice karıştırın. Ekşi mayayı geniş bir kaba alın ve ½ bardak unu ilave ederek temiz bir tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üstünü streçfilm ile kaplayıp 2 saat oda sıcaklığında bekletin. Bu süre sonunda mayanız hafifçe kabarıp yüzeyinde küçük kabarcıklar oluşacaktır. Eğer elle yapıyorsanız ekşimayayı, geri kalan unları, suyu ve tuzu geniş bir kapta karıştırıp 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşacık ve biraz da yapışkan bir kıvamda olacaktır. Bu aşamada, gerekirse 2-3 kaşık su ilave edebilirsiniz. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra ekşimayayı, geri kalan unları, suyu ve tuzu mikser kabına alın. 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşacık ve biraz da yapışkan bir kıvamda olacaktır. Bu aşamada, gerekirse 2-3 kaşık su ilave edebilirsiniz. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 4-5 saat oda sıcaklığında bekletin. Hamurun hacmi bu süre sonunda 2 katına çıkmış olmalıdır.  Hamuru unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, fazla yoğurmadan yuvarlayarak büyük bir beze haline getirin. Unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha ikinci mayalama için bekletin.  Ekmeği fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar su ilave edip fırının arka köşesine uygun bir yere yerleştirin. Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla birbirine paralel, derince üç çizik atın. Üzerine un serpip önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

4. İnce ve uzun, ekmeklerin en asili, Fransız baget ekmeği!

4. İnce ve uzun, ekmeklerin en asili, Fransız baget ekmeği!

Baget Ekmek Tarifi:

  • 4 SB beyaz un

  • 1¼ TK instant kuru maya

  • 2 SB poolish, fransız ön mayası

  • 1 TK tuz

  • 1 SB su

Elle yapıyorsanız unu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve poolishi karışıma ilave edip hamurunuzu 7 dakika yoğurun. Sonraki 3 dakika da, hamuru mutfak tezgahına çarparak yoğurun.Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve dokunduğu yere hafifçe yapışan,pürüzsüz bir kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını takıp unu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ve poolishi karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Bundan sonraki 2 dakika,  mikserin hızını artırıp hamuru bu ayarda yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve dokunduğu yere hafifçe yapışan, pürüzsüz bir kıvamda olacaktır. Hamuru, sıvıyağ ile yağlanmış ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Fırını 250 dereceye ayarlayın ve fırın taşınızı veya iki tepsiyi üstüste koyarak fırının içinde orta kata yerleştirin. Bu sürede taşın veya tepsilerin iyiceısınarak istenen dereceye gelmesi sağlanır.  Hamuru, unlanmış tezgaha yavaşça alıp bıçak ile 3 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı nazik hareketlerle iki tarafa uzatarak resimdeki gibi zarf şeklindekapatın. Zarf şeklindeki hamuru resimdeki gibi iki elinizle rulo yapar gibi hamurun kenarından 2-3 parmak içeriye doğru kapatın. Elinizin ayasıyla bu kapatma çizgisine bastırarak hamuru kapatın. Hamuru tekrar kıvırıp rulo yapın ve fazla bastırmadan, 30-35 cm kadar uzatın. Bunu yaparken gerektikçe iki elinizle nazikçe çekistirebilirsiniz. Ruloları, pişirme kağıdı serilmiş tezgaha 10'ar cm aralıklı olarak yanyana koyun. Ekmeklerin üzerini nemli mutfak havlusuyla örtüp 30 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.  Fırına buhar vermek için: Ekmeği fırına vermeden 5 dakika önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar su ilave edip fırının arka köşesine uygun bir yere yerleştirin. Ekmeklerin üzerine keskin bir bıçakla nazik hareketlerle 3 uzun verev çizik atın.  Ekmekleri, 250 derece fırındaki taşın veya tepsilerin üzerine  pişirme kağıdı ile birlikte atın. İlk 5 dakikada 3 kere fırının içine  4-5 kez su püskürtün. Bu işlemi hızlıca yapmalısınız. Zira, fırın kapağının her açılışında önemli bir ısı kaybı olur. 20 dakika, veya üstü iyice kızarana kadar pişirin.

5. Dünümüz, bugünümüz, yarınımız, canımız beyaz ekmeğimiz.

5. Dünümüz, bugünümüz, yarınımız, canımız beyaz ekmeğimiz.

Beyaz Ekmek Tarifi:

  • 3 SB beyaz un

  • 250 gr eski hamur

  • ¾ TK tuz

  • 1 SB + 4 YK su, ılık

Elle yapıyorsanız unu ve tuzu bir kapta karıştırın. Suyu ve eski hamurukarışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Eski mayanın hamura iyice karışması için yoğurma süresi 5 dakika daha uzatılabilir. Hamurunuz yumuşak ama biraz yapışık olabilir. Dinlendikçe biraz daha kolay çalışılacak bir kıvama gelir. Mikser ile yapıyorsanız mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu ve tuzu mikser kabına alın. Suyu ve eski hamuru karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Eski mayanın hamura iyice karışmasıiçin yoğurma süresi 5 dakika daha uzatılabilir. Hamurunuz yumuşak ama biraz yapışık olabilir. Dinlendikçe biraz daha kolay çalışılacak bir kıvama gelir. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 4-5 saat evin en sıcak yerindebekletin. Hamurunuzun hacmi bu sürede 2 katına çıkmalı. Hamuru mutfak tezgahı üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 10dakika daha yoğurun. Hamuru düzgün bir beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisineyerleştirin ve 2 saat daha kabarması için bekletin. Mayalanmış ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla derince bir kare çizin veya 3 derince çizik atın. Ekmeği fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba yarım (½) bardak kaynar su ilave edip fırının tabanına arka köşeye yerleştirin. Üzerine un serpip önceden ısıtılmış 225 derece fırında yaklaşık 10 dakika pişirip ısıyı 200 dereceye düşürüp 20-25 dakika daha pişirin

6. İtalyanlara boş yere hamur işlerinde bu işlerin ustası dememişler

6. İtalyanlara boş yere hamur işlerinde bu işlerin ustası dememişler

Ciabatta Ekmeği Tarifi:

  • 2 SB un

  • ¾ TK instant kuru maya

  • ½ TK tuz

  • 3 YK süt, oda sıcaklığında

  • ¾ SB su

  • 1 YK tereyağı, oda sıcaklığında

  • 1 YK zeytinyağı

Tepsi için:

 Elle yapıyorsanız unu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü, tereyağını ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz çok yumuşak ve biraz da cıvık olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü, tereyağını ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz çok yumuşak ve biraz da cıvık olacaktır. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 2-3 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru tekrar yoğurmadan kaşık veya spatul kullanarakbol mısır unuyla iyice kaplanmış fırın tepsisine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 2 cm kalınlığında uzun bir dikdörtgen şeklinde yayın. 45 dakika daha kabarması için bekletin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer ekmeğin üstü erken kızarırsa aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam edin.

7. Elinizde ne kadar tahıl varsa toplayıp getirin!

7. Elinizde ne kadar tahıl varsa toplayıp getirin!

Bol Tahıllı Ekmek Tarifi:

  • 1½ SB beyaz un

  • 1 SB tam buğday unu

  • 1 SB çavdar unu

  • ¼ SB mısır unu 

  • 1½ YK instant kuru maya

  • 1 TK tuz

  • 2 YK pekmez

  • 1½ SB su, oda sıcaklığında

  • 1 YK tereyağı, yumuşak

Elle yapıyorsanız unları , tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, pekmezi ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, pekmezi, tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 2-3 dakika yoğurun ve iyice yağlanmış 12cm x 21cm x 8cm ebatlarında bir ekmek kalıbına yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin.  Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 50 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

8. Biraz değişiklik yapmaya ne dersiniz?

8. Biraz değişiklik yapmaya ne dersiniz?

Domatesli Ekmek Tarifi:

  • 3 SB beyaz un

  • 1 TK instant kuru maya

  • 1 TK tuz

  • 1 SB su

  • 2 YK sızma zeytinyağı

  • 1/2 SB kurutulmuş domates

Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 6–7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Kurutulmuş domatesi 15 dakika kadar sıcak suda yumuşatıp iyice kurulayın. Keskin bir bıçak ile ince ince doğrayın. Yoğurmuş olduğunuz hamura kurutulmuş domatesi ekleyerek iyice karışması için 2–3 dakika daha yoğurun.  Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın. Bu sürede hamurunuzun hacmi iki katına çıkacaktır. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve kendi etrafında çevirerek sarın.  İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin. Ilık bir yerde 1 saat kadar kabarması için bekletin. Üzerine un serpip önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

9. Bize güveniyorsanız bizi dinleyin, bu ekmek diğer ekmeklere benzemiyor!

9. Bize güveniyorsanız bizi dinleyin, bu ekmek diğer ekmeklere benzemiyor!

Foccacia Ekmeği Tarifi:

  • 3 SB beyaz un

  • 1 TK instant kuru maya

  • ¾ TK tuz

  • 1 SB su

  • 3 YK süt

  • 3-4 YK sızma zeytinyağı

Üzerine sürmek için:

  • 1 YK sızma zeytinyağı

1 TK kuru fesleğen

1 tutam deniz tuzu 

Elle yapıyorsanız unu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat bekletin. Bu sürede hamurunuzun hacmi 2 katına çıkmalıdır. Hamuru  iyice unlanmış bir tepsi  üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 1 cm kalınlığında yuvarlak veya oval şekilde yayın. 30 dakika kabarması için ılık bir yerde bekletin.  

Parmaklarınızla bastırarak ekmek üzerinde derince çukurlar oluşturun veüzerinde 1 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirin. Kurutulmuş fesleğen ve deniztuzu ile süsleyin. Önceden 230 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer üstü erken kızarırsa aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam edin.

10. Yumuşacık ekmeğin içine çıtır çıtır ceviz koymak nasıl kötü bir fikir olabilirdi ki zaten?

10. Yumuşacık ekmeğin içine çıtır çıtır ceviz koymak nasıl kötü bir fikir olabilirdi ki zaten?

Cevizli Ekmek Tarifi:

  • 1 SB beyaz un

  • 2 SB tam buğday unu

  • 1 TK instant kuru maya

  • 1½ TK tuz

  • 1¼ SB su, oda sıcaklığında

  • 1 YK tereyağı, yumuşak

  • 1 YK zeytinyağı

  • ¾ SB çok iri kıyılmış ceviz

Elle yapıyorsanız beyaz unu ve tam buğday ununu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, tereyağını ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Mikser ile yapıyorsanız, hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra beyaz unu ve tam buğday ununu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alin. Oda sıcaklığındaki suyu, tereyağını ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın. Cevizi ekleyip malzemelerin iyice karışması için 2-3 dakika daha yoğurun.  Hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak  haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin. Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla bir artı çizin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

11. Hamburger köftelerinizi hazırlayın, hamburger ekmeklerinizin olmasına çok az bir vakit kaldı!

11. Hamburger köftelerinizi hazırlayın, hamburger ekmeklerinizin olmasına çok az bir vakit kaldı!

Hamburger Ekmeği Tarifi:

  • 2,5 SB beyaz un

  • Yarım TK tuz

  • 1 TK şeker

  • 1 TK instant kuru maya

  • Yarım yumurta sarısı

  • 1 YK tereyağı, yumuşak

  • 1 SB su

Üzeri için:

  • 1 YK susam

Elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki yumurta sarısını, yağ ve suyu karışıma ilave edip 7 dakika kadar yoğurun. Eğer gerekirse bu aşamada 1-2 kaşık su ilave edilebilir. Hamurunuz yumuşacık ve biraz ele yapışır kıvamda olacaktır. Mayalandıktan sonra şekil verilecek kıvama gelir.  Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri  ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki yumurta sarısını, yağ ve suyu karışıma ilave edip 4-5 dakika kadar yoğurun. Eğer gerekirse bu aşamada 1-2 kaşık su ilave edilebilir.Hamurunuz yumuşacık ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Mayalandıktan sonra şekil verilecek kıvama gelir.  Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Hamuru 8 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı, sıvıyağ ile yağlanmış  mutfak tezgahı üzerinde el ayanızla yuvarlayarak düzgün bezeler haline getirin. Herbir parçayı daha önce yaptığınız gibi yağlı tezgah üzerinde bir kere daha yuvarlayıp düzgün bezeler elde edin. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerine parmaklarınızla hafifçe bastırın. Bezelerin üzerine fırçayla bolca su sürüp üstlerine nemli bez serip 45 dakika ılık  bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın. Mayalanan ekmeklerin üstüne fırçayla su sürüp azıcık susam serpin. Önceden ısıtılmış 180° C fırında yaklaşık 10 dakika, ya da üstü hafifçe kızarana kadar pişirin.

12. Hafif tatlı bir ekmek yapmadan sizi bırakmayalım dedik!

12. Hafif tatlı bir ekmek yapmadan sizi bırakmayalım dedik!

Bitter Çikolatalı Ekmek Tarifi:

  • 2 SB beyaz un

  • ¾ TK instant kuru maya

  • ¾ TK tuz

  • 3 YK şeker

  • 2 YK kakao

  • ½ SB su

  • ¼ SB süt

  • 50 gr tereyağı, eritilmiş

  • 80 gr bitter çikolata

Elle yapıyorsanız unu, kakaoyu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki sütü, suyu ve eritilmiş tereyağını ilave ederek hamurunuzu 4-5 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşakça ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, kakaoyu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki sütü, suyu ve eritilmiş tereyağını ilave ederek hamurunuzu iyice karışana kadar 2–3 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar veya 2-3 saat mayalanması için bekletin. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika yoğurun ve küçük küçük doğranmış çikolatayı ilave edip düzgün bir beze haline getirin.  Bezeyi yağlanmış 17- 18 cm çapındaki yuvarlak bir fırın kalıbına yerleştirin ve ılık bir yerde 1 saat mayalanmaya bırakın. (Fırın kabıkullanmak istemezseniz hamuru düzgün bir beze yaparak iyice unlanmışfırın tepsisine de yerleştirebilirsiniz. Ancak pişme süresi 10-15 dakika kısaltılmalı.) Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 45 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.  Fırından çıktıktan sonra bir nihalenin üstüne alıp 10 dakika sonra ekmeği çıkarın. Ekmeği bir soğutma teline alıp 30 dakika beklettikten sonra servis edin.

Onedio Yemek içeriklerini Facebook'ta takip etmeyi unutmayın!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
28
4
4
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Xoxo

Hiçbiri şöyle sıcacık, yumuşak bir Ramazan pidesinin yerini tutmaz ama ineğin saman yediği gibi yiyoruz işte. Bu arada bırakın şu beyaz ekmekleri.

yalnizbulut

Ekmek yemeyin, ekmek şekerdir içindeki gluten çok zararlı bir maddedir.