Görüş Bildir
Haberler
EYT Nedir, Ne Zaman Çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yasa mı Geliyor? Kimler EYT'li Sayılacak?

EYT Nedir, Ne Zaman Çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yasa mı Geliyor? Kimler EYT'li Sayılacak?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yanına bir de yaş şartı getirildi. Buna tabi olan EYT’liler kendileri ile ilgili düzenlemenin ne zaman çıkacağını merak ediyorlar Konunun Çalışma Bakanlığı’nda başlayacağı öne sürüldü. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte yaşa takılanlar için yasa mı geliyor? Kimler EYT'li sayılacak? İşte merak edilen detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar; emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) olarak anılıyor. EYT'liler hükümetten bir yaptırım talebinde olsalar da cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda konuyla ilgili vatandaşları üzen bir açıklama yapmıştı. Seçimin yaklaşmasıyla, bu konuyu yeniden gündemine alan hükümet, bir yaptırım uygulayacak mı? EYT kimlere çıkacak? Detaylar haberimizde...

EYT Nedir?

EYT Nedir?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

Kimler EYT'li Sayılıyor?

Kimler EYT'li Sayılıyor?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

EYT Yasası Çıkacak mı?

EYT Yasası Çıkacak mı?

Ancak seçim sürecinin yaklaşması ve muhalefetin de açıklamalarıyla harekete geçen hükümet bu konu üzerinde duracak gibi görünüyor. Nitekim Akp Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir televizyon programındaki açıklamalarıyla EYT'nin yeniden gündemde olduğu iddialarını doğruladı:

Şimdi ben ciddi bir artış olacağını zannediyorum. Bunun yanı sıra insanların beklentisi olan her ne varsa EYT de dahil olmak üzere, o anki ekonomi şartlarını göz önünde bulundurarak bu konuda da birtakım çalışmalar yapılıp, ilgili kurullara sonra da sayın cumhurbaşkanına arz edilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın