Görüş Bildir
Haberler
Evde Baktığınız Çiçekleri ve Bitkilerinizi Zararlı Böceklerden Koruma Yollarını Anlatıyoruz

Evde Baktığınız Çiçekleri ve Bitkilerinizi Zararlı Böceklerden Koruma Yollarını Anlatıyoruz

En bilinen ve sevilen hobilerin başında evde, balkonda ya da bahçede baktığımız süs bitkileri gelir. Herkesin evinde mutlaka en az bir iki saksı süs bitkisi bulunur. Ancak bu bitkilerin bakımları o kadar da kolay değildir. Işık-su dengesi, toprak ve gübre kullanımı derken bizleri birer bitki ustasına dönüştürürler. En büyük problemlerden biri de bitkilerimizde bulunan bit ve böceklerdir. Bu içerikte hem bu süs bitkilerinin düşmanlarını tanıyacağız hem de bu düşmanlardan kurtulmanın yollarını öğreneceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bitkilere zarar veren çeşitli böcek ve bit türleri vardır.

Bitkilere zarar veren çeşitli böcek ve bit türleri vardır.

Süs bitkileriyle uğraşanların en az bir kere karşılaştıkları çeşitli bit ve böcekler, bitkilere çeşitli zararlar vermektedir. Bugün bahsedeceğimiz bitler en sık karşılaştığımız; kırmızı örümcek, çay akarları, unlu bit ve yaprak bitleridir.

Kırmızı örümcek biti

Kırmızı örümcek biti

Kırmızı örümcek bitleri gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Ancak küçük olmaları sizleri yanıltmasın oldukça etkilidirler. Bitkinizi kısa sürede istila edebilirler. Gözle görülmediği için anlaşılması kolay olmamaktadır. Zamanla bitkilerin üzerinde ince ağ şeklinde örülmüş bir örtü  ve yapraklarında benek benek lekeler oluşur.

Çay akarı paraziti

Çay akarı paraziti

Yeşil ve beyazımsı renkleri vardır. Gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Ancak etkileri büyüktür, hızla çoğalırlar. Tüm bitkilerinizi ele geçirebilirler.

Beyaz sinekler

Beyaz sinekler

Beyaz ve küçük güveye benzeyen kanatlı bitlerdir. Beyaz sinekler her türlü ilaca hassas olmalarına rağmen yaprakların aralarına bırakılmış larvaları yüzünden sürekli görülme olasılıkları yüksektir. Bitkilerin yaprak öz suyunu emerler ve böylelikle bitkilere zarar verirler.

Unlu bitler (pamuklu bitler)

Unlu bitler (pamuklu bitler)

Unlu ya da pamuklu bitler olarak bilinen bu bitler gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Bu sebeple hızlı yayılırlar ve yayıldıklarında bitkiler üzerinde beyaz lekeler bırakırlar. Eğer tedavisinde geç kalınırsa bitkinin ölümüne yol açar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaprak bitleri

Yaprak bitleri

En yaygın olarak sarı ve yeşilimsi renklere sahip olan hem hantal hem de kanatlı bitlere rastlanır. Bu yaprak bitlerinden kurtulmak diğer bitlere göre daha kolaydır.

Süs bitkilerinde bulunan zararlılardan kurtulma yöntemleri

Süs bitkilerinde bulunan zararlılardan kurtulma yöntemleri

Yukarıda bahsettiğimiz bu zararlılardan kurtulmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Doğal avcılardan, zirai ilaç kullanımına kadar birçok kurtulma yöntemi sıralayabiliriz.

Doğal avcılar

Doğal avcılar

Doğal döngü içinde bu zararlıları yiyen böcekler bulunmaktadır. Örneğin; uğurböceği ve zarkanat bu böceklerden bazılarıdır. Ancak bazen bu doğal avcıların yetersiz kaldığı ya da doğal avcıların ortamda bulunmadığı durumlar söz konusu olabiliyor.

Ev yapımı ilaçlar

Ev yapımı ilaçlar

Bu konuda çeşitli ilaç tarifleri bulunabilir. Sirkeli, alkollü sular, tütün ve biberden yapılan doğal ilaçlar mevcuttur.

  • Sirke, özellikle elma sirkesi, su ile seyreltilerek Unlu bitlerde, bitkilerin yapraklarını silerek ya da kazıyarak kurtulabilirsiniz. Yaprak bitleri için de etkili bir yöntemdir.

  • Pul biber, Arap sabunu  ve su ile yapacağınız karışımdan süzerek elde ettiğiniz sıvıyı, bitkilere püskürterek bitki bitlerinden özellikle de kırmızı örümcek bitinden kurtulabilirsiniz. 

  • Tütün de bir diğer yöntemdir. 3-4 kaşık tütünü bir litre kaynar suya atarak karıştırın elde ettiğiniz sıvıyı bitkilerin üzerine püskürterek bitlerden kurtulabilirsiniz.

Zirai ilaçlar

Zirai ilaçlar

Her tür bitki zararlısı için kullanılacak çeşitli zirai ilaçlar vardır. Ancak bunları zirai ilaç satan bir marketten öğrenip almanız daha doğru olacaktır. Çünkü bu ilaçların açık havada kullanılması, solunması ve çıplak elle kullanılması oldukça zararlıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artık bitkileriniz emin ellerde :)

Artık bitkileriniz emin ellerde :)

Sizler bitkilerinizi, bitki biti ve böceklerinden nasıl koruyorsunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
7
3
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
börtüböcek

Bir uğur böceği hayatı boyunca güllerin öz suyunu emen 5000 zararlı biti yok eder. Bu yüzden çocuklara uğur böceklerini öldürmemeleri gerektiği ve yerde bul... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Uğur böceği candır :)

KEDİ

kalanchoemde az var ama aloe veramın içine potasyum için çaylı ve muz kabuğunda bekletilmiş su vermiştim,etkisini gördüm mü tartışılır ama içine oturan,sulay... Devamını Gör