Görüş Bildir
Haberler
Eski Haberleşme Borçları Tek Tuşla Görülebilecek

Eski Haberleşme Borçları Tek Tuşla Görülebilecek

ATKN
12.03.2015 - 11:31
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin, abonelerin elektronik haberleşme sektöründeki işletmecilere borç bilgilerini e-Devlet üzerinden tek tuşla öğrenebileceğini belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, abonelerin elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan işletmecilere ait borç veya alacak bilgilerini e-Devlet üzerinden tek tuşla öğrenebilme imkanına kavuştuğunu belirterek, 'Böylece vatandaşlarımızın geçmişteki borçları nedeniyle mağdur olmalarının önüne geçilmiş olacak' dedi.

Bakan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından kabul edilen 'Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar'ın yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Bilgin, e-Devlet üzerinden her borç için ayrı sorgulama yapmak gerekirken, yeni düzenleme ile abonelerin tek bir işlemle bütün borç bilgilerini öğrenebileceğini bildirdi.

Mobil telefon aboneleri başta olmak üzere elektronik haberleşme sektöründeki abonelere, üç ayrı yöntemden tercih ettikleriyle borç ya da alacak bilgilerini kolayca öğrenebilme imkanı getirildiğini belirten Bilgin, birinci yöntemde vatandaşların, işletmecilerin bayileri aracılığıyla sadece kimlik bilgilerini kullanarak güncel ya da eski telefon veya abone numaralarını, abone oldukları hizmet numaralarını hatırlamasalar bile fatura edilen borç ve alacak bilgilerini, ücretsiz ve kolayca öğrenebileceğini kaydetti.

Bu yöntemde bayilerden borç ve alacak bilgilerinin sorgulanması sonrasında tüketicinin talebi üzerine durumunu gösteren bir belge verileceğini de anlatan Bilgin, 'Tüketicinin borcunun bulunmadığı hallerde istisnalar belirtilerek 'borçsuzdur belgesi' düzenlenecek ve bu belgelerden ücret alınmayacak. İkinci yöntemde ise vatandaşlarımız işletmecilerin internet siteleri üzerinden fatura edilmiş borç ve alacak bilgilerini rahatça öğrenebilme imkanına kavuşacak' diye konuştu.

BTK’nın 'Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar' kararı kapsamında tüketiciler için büyük bir kolaylık sağlayan üçüncü bir yöntemin getirildiğine dikkati çeken Bilgin, toplam 200 bin ve daha fazla abonesi olan işletmecilere, abonelerine e-Devlet kapısı üzerinden belirlenen standartlar kullanılarak, yasal takipte olanlar dahil tüm borç ve alacak bilgilerini öğrenebilme imkanı sağlama yükümlüğünün getirildiğini kaydetti.

Söz konusu karar doğrultusunda vatandaşların e-Devlet üzerinden 200 binin üzerinde abonesi olan işletmecilerdeki borç veya alacak bilgilerini, toplu olarak sorgulayabileceğini anlatan Bilgin, 'Aboneler, tek bir tuşla elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan tüm işletmecilere ait borç veya alacak bilgilerini öğrenebilme imkanına kavuşmuşlardır. Borç ve alacak bilgilerini tek tuşla öğrenebilecek olan vatandaşlarımızın geçmişteki borçları nedeniyle mağdur olmalarını önüne geçilmiş olacak' ifadelerini kullandı.

1 Ocak ile 2 Mart tarihleri arasında uygulamanın test sürecinin tamamlandığını ifade eden Bilgin, 2 Mart'tan itibaren uygulamanın hayata geçirildiğini açıkladı.

Bilgin, vatandaşların cep telefonu, sabit telefon, internet, kablo TV ve uydu hizmetlerine ilişkin abonelik borçları ve alacak bilgilerini https://www.turkiye.gov.tr/btk-mobil-sabit-internet-kablo-tv-uydu-isletmecilerinden-borc-ve-alacak-sorgulama internet adresinden sorgulayabileceklerini kaydetti.

Arife Yıldız Ünal, AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0