Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi'ni Açıkladı: 'Adaletin Küçüldüğü Yerde Zulüm Büyüyor Demektir'

etiket Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi'ni Açıkladı: 'Adaletin Küçüldüğü Yerde Zulüm Büyüyor Demektir'

FreiGeist
30.05.2019 - 16:24 Son Güncelleme: 30.05.2019 - 17:03

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Önümüzdeki dönemde adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz. Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar atıyoruz' dedi. Erdoğan, 'Adaletin küçüldüğü yerde zulüm büyüyor demektir. Bunun için adaleti, insan haklarını, özgürlükleri geliştirmek için atılan her adım bizim için değerlidir, kıymetlidir, önemlidir. Yeni nesillere bırakacağımız en büyük miras da işte bu anlayış olacaktır' ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda konuştu. 🎥

Erdoğan, konuşmasına, toplantının ülkeye, millete, adalet teşkilatına ve yargının tüm taraflarına hayırlı olması temennisiyle başladı. 

Kanuni Sultan Süleyman'ın, 'Kılıcın yapamadığını adalet yapar' sözünü hatırlatan Erdoğan, 'Adaletin küçüldüğü yerde zulüm büyüyor demektir. Bunun için adaleti, insan haklarını, özgürlükleri geliştirmek için atılan her adım bizim için değerlidir, kıymetlidir, önemlidir. Yeni nesillere bırakacağımız en büyük miras da işte bu anlayış olacaktır' dedi.

Erdoğan, konuşmasında, "Yargı Reformu Stratejisi'nde 2 temel perspektif, 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet bulunuyor" dedi ve strateji ile amaçlananları şöyle sıraladı 👇

Erdoğan, konuşmasında, "Yargı Reformu Stratejisi'nde 2 temel perspektif, 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet bulunuyor" dedi ve strateji ile amaçlananları şöyle sıraladı 👇
  • Hak ve özgürlüklerin korunması

  • Yargı bağımsızlığının ve şeffaflığının geliştirilmesi

  • İnsan kaynaklarının nitelik ve niceliğinin artırılması

  • Performans ve verimliliğin artırılması

  • Savunma hakkının etkin kullanımının sağlanması

  • Adalete erişimin kolaylaştırılması ve adalet hizmetlerinden memnuniyetin artırılması

  • Ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması

  • Hukuk yargılaması ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılması

  • Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması

"Adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz"

"Adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz"

Belgedeki perspektif, amaç, hedef ve faaliyetleri ana hatlarıyla aktarmak istediğini belirten Erdoğan, belgenin iki temel anlayış, iki temel perspektif üzerine oturduğunu söyledi.

Bunlardan birincisinin hak ve özgürlükler olduğunu ifade eden Erdoğan, bu perspektifin özünde demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin daha da geliştirilmesi hedefi bulunduğunu dile getirdi.

Belgede ikinci temel perspektifin adalet sisteminin işleyişi olduğunu aktaran Erdoğan, 'Önümüzdeki dönemde adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz' diye konuştu.

"Tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak görüyoruz"

"Tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak görüyoruz"

Tutuklamayı istisnai tedbir, tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak gördüklerini belirten Erdoğan, ancak zorunlu hallerde başvurulmasını sağlayacak değişiklikler yapacaklarını anlattı.

Erdoğan, mevzuatta tutukluluğun azami süresi belirlenmiş olmakla birlikte bu sürenin tüm safahatı kapsadığının altını çizdi ve ekledi: 'Bu kapsamda tutukluluk sürelerinin soruşturma ve kovuşturma aşamaları için ayrı ayrı düzenlenmesini planlıyoruz.' 

İnternet erişim engelleme usüllerini gözden geçirdiklerine de işaret eden Erdoğan, 'Bu çerçevede bir internet sitesinin tamamına değil sadece engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacaktır. Böylece uluslararası standartlara uygun bir mevzuat altyapısına da kavuşmuş olacağız' dedi.

"Hukuk fakültelerinin eğitim süresi 5 yıla çıkartılacak"

"Hukuk fakültelerinin eğitim süresi 5 yıla çıkartılacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hukuk fakültelerinin eğitim süresinin 5 yıla çıkartılacağını, kontenjanların ise azaltılacağını açıkladı ve sözlerini sürdürdü:

'Hakim ve savcılar hakkındaki disiplin prosedürlerini yeniden yapılandırıyor, kurulun disiplin kararlarına karşı yargı yolunu genişletiyoruz.' diyen Erdoğan, 'Reform düzenlemesi ile mesleğin başında hakimleri ceza ve hukuk hakimi olarak ayıracak ve alanlarında uzmanlaşmalarını sağlayacağız.Hakimler ve Savcılar Kurulu bünyesinde yargıda performans, ölçüm ve takip merkezi kuruyoruz. Uzun süren soruşturma ve davalar bu merkezde oluşturulacak sistem vasıtasıyla takip edilecek. Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerini genişletiyoruz.' 

Erdoğan ayrıca avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport hakkı vererek, uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planladıklarını söyledi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
202
118
59
33
6
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Talimatla seçim iptal ettiren biri için çok samimi açıklamalar! :)

Carpe Noctem

ağam bizle eğleniy :)

Solucanlı Gübre

tam bu yorumu atiyordum ki yazildi mi diye bakayim dedim😂

Murat Bey

Senden daha büyük bir zulüm bilmiyorum sen bu halka bu millete büyük bir zulümsün inşaallah tez zamanda kurtuluruz senin diktatörlüğünden