Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan 'Tezkereyi Geçireceğiz' Dedi: Libya Asker İstemeye Hazırlanıyor

Erdoğan 'Tezkereyi Geçireceğiz' Dedi: Libya Asker İstemeye Hazırlanıyor

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa, çatışmaların şiddetlenmesi durumunda Türkiye'den asker talebinde bulunacaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Meclis açıldığında ilk iş olarak Libya tezkeresini geçireceklerini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, başkent Trablus ve çevresinde savaşın yoğunlaşması durumunda Türkiye'den askeri destek isteyeceklerini kaydetti.  

Başağa, ülkenin büyük çoğunluğunu kontrolünde bulunduran General Halife Hafter'in, Birleşik Arap Emirlikleri'ne askeri üs verdiğini belirterek, Rus güvenlik şirketi Wagner'e mensup yabancı savaşçılar, Cancavid milisleri ve Çadlı isyancıların cephede beraber savaştığını söyledi. 

Libya'nın 'uluslararası tanınırlığa sahip meşru bir hükümetinin bulunduğunu, uluslararası toplum nezdinde de tek temsilcisinin bu hükümet olduğunu' vurgulayan Başağa,'Türkiye, Tunus ve Cezayir'le iş birliği içinde halkımıza, güvenliğimize ve istikrarımıza hizmet eden bir ittifak içinde olacağız.' ifadesini kullandı.

Erdoğan: "Libya tezkeresini Meclis'ten geçireceğiz"

Erdoğan: "Libya tezkeresini Meclis'ten geçireceğiz"

Bugün AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti. Bu ülke ile kısa süre önce yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri iş birliği mutabakatlarını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

'Türkiye ve Libya tarafında tüm onay süreçleri tamamlanan bu mutabakat, resmen yürürlüğe girmiştir. Türkiye'nin ve Libya'nın birbirlerini gören deniz kıyıları temel alınarak hazırlanan deniz yetki alanları ile ilgili haritamızı Birleşmiş Milletler nezdinde de kayda geçirdik. Bizim bu anlaşma ile amacımız, Akdeniz'de kimsenin hakkını, hukukunu gasp etmek değil, tam tersine hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Çünkü biz bu adımı atmamış olsaydık, Akdeniz'de Türkiye'yi kendi kara sahillerine hapsedecek bir oyun tezgahlanıyordu. Bizi adeta denize olta atamaz hale getirecek bu oyunlara elbette seyirci kalamazdık. Üstelik attığımız adım uluslararası hukuka ve dünyanın diğer yerlerindeki benzer tasarruflara tamamen uygundur. Güvenlik ve askeri iş birliği muhtırasına dayalı olarak inşallah Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini Meclisimize sunacağız. Meclisimizin de onaylamasıyla Libya'daki meşru yönetime çok daha etkin bir şekilde destek verme imkanına kavuşacağız.'

Erdoğan,  Libya'daki duruma ilişkin 'Rusya 2 bin Wagner ile orada. Neymiş, güvenlik güçleriymiş, Sudan 5 bin. Bütün bunlar oluyor. Neyle oluyor, resmi yönetim mi bunlara davet çıkarıyor? Hayır, 'Yaptık oldu' diyorlar. Bununla da oraya şu anda girmiş bulunuyorlar.' değerlendirmesinde bulundu. Libya tezkeresini 8 veya 9 Ocak'ta TBMM'den geçireceklerini belirten Erdoğan,  'Onlar bir savaş baronuna yardım ediyor. Biz ülkenin meşru hükümetinin yanında davete icabet ediyoruz. Farkımız bu' dedi.

Ülke ikiye bölündü

Ülke ikiye bölündü
İçeriğin Devamı Aşağıda

Libya Arap Baharı sürecinin iç savaşa sürüklediği ülkelerden biri oldu. 2011 yılında Devlet Başkanı Kaddafi'nin devrilmesinin ardından bugün gelinen süreçte ülkede çift başlı yönetim var. Batıda Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti yer alırken, doğuda General Hafter'in komuta ettiği Libya Ulusal Ordusu destekli Tobruk hükümeti bulunuyor. Tobruk hükümeti ülkenin yaklaşık yüzde 80'inini kontrol ediyor. 

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne Türkiye ve Katar destek verirken; General Hafter'i ise Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, BAE, Fransa ve Rusya destekliyor. Hafter güçleri nisan ayından bu yana Trablus'un kontolünü ele geçirmek için mücadele ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
87
51
15
7
5
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yigit Karabey

ok...ama tek sartla !!! mecliste o tezkereye evet diyen bütün milletvekillerinin ogullari yegenleri torunlari yani erkek olan tüm akrabalarina "öncelik " ver... Devamını Gör

Ergün Zereyak

Suriyeli belası yetmedi. Anlaşılan artık Libyalı derdimiz de olacak... hatta oldu.

yani vatan evladını , yaban ellerde helak edeceksin. Yazık