Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Video Oyunu Dünyasına Dokunan Kadınların Yarattığı 10 Oyun

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Video Oyunu Dünyasına Dokunan Kadınların Yarattığı 10 Oyun

Ercan Altuğ Yılmaz
15.03.2022 - 20:32 Son Güncelleme: 16.03.2022 - 16:13

Oyun sektörünün tam bir erkekler kulübü olduğu günler geride kaldı, sektörün göz bebeği olan kadın oyun geliştiricilerinin çabalarının nihayet filizlendiği sektörde etki yaratmış birçok oyunla karşılaşıyoruz.

İşte kadınların emeğiyle şekillenen 10 harika oyun:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kırkayak (1980) : Donna Bailey

Kırkayak (1980) : Donna Bailey

Kim Swift, Portal tabanlı mekanikleri de kullanan Narbacular Drop adlı kendi geliştirdiği bir oyunu tasarladıktan sonra, Portal'ı geliştirmek için bir ekip kurdu. Swift ayrıca Left 4 Dead, Half-Life 2 ve Star Wars Battlefront II üzerinde de çalıştı.

Portal, video oyunlarına yeni başlayanlar için harika bir oyun olarak önerilir. Bu eğlenceli bulmaca-platform oyunu bir hikaye unsuru ve bolca mizah üzerine kurgulanmıştır. Oyunda oyuncu Chell isimli bir karakteri yöneterek, karşılaştığı bulmacaları Portal silahından yararlanarak geçmek zorundadır. 

Portal, oyuncular arasında bir klasik olarak kabul edilir. İlk ikisinin başarısından bu yana yeni bir Portal için birçok çağrı yapıldı, ancak henüz bu seride başka bir oyun geliştirileceğine dair hiçbir adım atılmadı. 

Portal (2007): Kim Swift

Kim Swift, Portal tabanlı mekanikleri de kullanan Narbacular Drop adlı kendi geliştirdiği bir oyunu tasarladıktan sonra, Portal'ı geliştirmek için bir ekip kurdu. Swift ayrıca Left 4 Dead, Half-Life 2 ve Star Wars Battlefront II üzerinde de çalıştı.

Portal, video oyunlarına yeni başlayanlar için harika bir oyun olarak önerilir. Bu eğlenceli bulmaca-platform oyunu bir hikaye unsuru ve bolca mizah üzerine kurgulanmıştır. Oyunda oyuncu Chell isimli bir karakteri yöneterek, karşılaştığı bulmacaları Portal silahından yararlanarak geçmek zorundadır. 

Portal, oyuncular arasında bir klasik olarak kabul edilir. İlk ikisinin başarısından bu yana yeni bir Portal için birçok çağrı yapıldı, ancak henüz bu seride başka bir oyun geliştirileceğine dair hiçbir adım atılmadı. 

Keşfedilmemiş dizi (2007): Amy Hennig

Amy Hennig, video oyunu endüstrisinde yeni değil ve bu alanda hatrı sayılır bir başarı listesine sahip. 1980'lerin sonlarında video oyunlarında çalışmaya başladı ve en dikkate değer eserleri arasında Legacy of Kain, Jak ve Daxter ve Uncharted serisi yer alıyor.

Hennig, Naughty Dog tarafından geliştirilen Uncharted serisinin yaratıcısıdır. Oyun serisi, çeşitli tarihi gizemleri ortaya çıkarmak için dünyayı dolaşan bir hazine avcısı olan Nathan Drake üzerinden ilerler.

Uncharted serisi PlayStation konsoluna özel olduğu için, Playstation’un başarısında çok önemli bir mihenk taşıdır.

Oyun piyasaya çıktığından beri inanılmaz derecede başarılı oldu. Uncharted serisi, 40 milyonun üzerinde satarak tüm zamanların en çok satan video oyunu serilerinin arasında yerini almıştır.

BioShock (2007) ve BioShock 2 (2010): Alyssa Finley

Alyssa Finley, BioShock ve Bioshock 2'de proje lideri ve baş yapımcı olarak çalıştı. Mobygames.com'a göre The Walking Dead, Tales from the Borderlands ve Minecraft: Story modu gibi bir sürü başka oyun üzerinde de çalışması bulunuyor.

BioShock sevilen oyun serilerinden biridir. Orijinal BioShock ilk piyasaya sürüldüğünde, IGN bunu 'temel bir oyun deneyimi' olarak nitelendirmiş ve puanını 9,7/10 olarak derecelendirmiştir.

Pek çok oyunun yalnızca çevrimiçi ortama taşındığı veya takım oyunu gerektiren MMO'lar (Massively multiplayer online) yarattığı bir dönemde, BioShock, harika oyun mekaniği ve zorlayıcı bir oyunun birleşimi olan nihai oyun deneyimine sadık kalan birkaç oyundan biriydi. Kuvvetli bir öyküye sahip olan bu oyun, tek oyunculu bir deneyim isteyen oyunculara hitap etme yeteneğinden dolayı takdir topladı.

BioShock'un her detayı, bir odadaki gitar gibi oyuncuların gerçek hayattan ve kendilerinden bir şeyler bulabileceği sıradan şeylere kadar oyuncuları şaşırtacak şekilde dikkatlice kurgulanmış ve planlanmıştır.

Yolculuk (2012): Robin Hunicke

İlk olarak Electronic Arts tarafından MySims ve Boom Blox gibi oyunlar üzerinde çalışmak üzere işe alınan Robin Hunicke, bir süre sonra Journey'in yapımcılığını üstlendiği oyun şirketine geçti.

Journey, orijinal olarak PlayStation 3 için yapılmış çevrimiçi bir işbirlikçi oyundur. Oyun ayrıca PlayStation 4, PC ve iOS'a da taşındı. Oyun boyunca, diğer oyuncular yolculuklarında birbirlerine katılabilir ancak hiçbir iletişim şekli kullanılamaz. Oyuncular, oyunun kredileri bitene kadar anonim olarak kalırlar.

Journey, birkaç farklı alanda 'yılın oyunu' ödülü kazandı ve çıktığı yıl eleştirmenlerce beğenildi . Oyun Steam'de ve PS3, PS4 ve PS5'te mevcut, ancak Sony, PS5'te oynamanın diğer platformlarda bazı özelliklere sahip olmayabileceği konusunda uyarıyor.

Tomb Raider (2013) ve Rise of the Tomb Raider (2016): Rhianna Pratchett

Tomb Raider (2013) ve Rise of the Tomb Raider (2016): Rhianna Pratchett

Tomb Raider, piyasadaki en iyi kadın kahraman oyunlarından biri olarak biliniyor. Rhianna Pratchett, Tomb Raider ve Rise of the Tomb Raider'ın baş yazarıydı ve üstün yetenekleri ile bir sürü ödül kazandı. 2016'da 68. Writers Guild of America Ödülleri'nde Video Oyunu Yazmada Üstün Başarı ve aynı yıl 19. yıllık DICE Ödülleri'nde Lara Croft için Karakterde Üstün Başarı kazandı.

2013 Tomb Raider, 90'ların sonlarındaki eski oyunlara yeni bir soluk getirdi. Tomb Raider, daha çok Lara Croft'un seksiliğine odaklanan bir oyunu çevirmek ve onu genç kadınların hayranlıkla bakabileceği birine dönüştürmek konusunda harika bir iş çıkardı.

Işığın Çocuğu (2014): Mélisa Cazzaro ve Aurélie Débant

Baş tasarımcılar Mélisa Cazzaro ve Aurélie Débant, eleştirel beğeni toplayan bu popüler RPG platform oyununu yarattı. Oyunun çoğu hayranı özellikle görsellerine, müziklerine ve hikayesine bayılıyor.

Child of Light, 1895 yılında Lemurya krallığına dayanan bir oyundur. Aurora adında bir Prenses, bir Dük ve eşinden doğar. Aurora'nın annesi ölür ve babası yeniden evlenir ve Paskalya arifesinde Aurora görünüşte ölür, bu da babasını derin, karanlık bir umutsuzluğa gönderir ve babası yatalak olur. Hikaye, Aurora'yı bir kılıç ve uyandığı toprakların ışığıyla donanmış Ormanın Hanımı'nı serbest bırakma arayışına götürür.

Bu yandan kaydırmalı oyun, karakter ilerledikçe seviye atlama gibi bazı rol yapma öğeleriyle birlikte gelir. Düşman savaşları, oyuncunun savaş sırasında iki karaktere kadar kontrol edebildiği ve bu ikisini bekleyen karakterlerle değiştirebildiği Final Fantasy serisini andırıyor. Her savaş için en fazla üç düşman ortaya çıkar.

Şehir Manzarası (2015): Karoliina Korppoo

Karoliina Korppoo, Henri Haimakainen ve Miska Fredman ile birlikte oyunun baş tasarımcılarından biri olarak görev yaptı. Bir rol yapma oyunu yayınlayan ilk kadın Fin'dir. Şu anda Korppoo, bir dizi etkileşimli salt metin öykü aracılığıyla eşitliği ve çeşitliliği kutlayan Sana Stories adlı bir uygulama yayınlayan 10th Muse adlı kendi şirketini yönetiyor.

Popüler klasik oyun SimCity'den ilham alan Cities Skylines, oyuncuların bir şehir inşa etmekle görevlendirildiği eğlenceli ve bağımlılık yapan bir oyundur. Oyun adından söz ettiren oyunlardan biri ve dünya çapında 6 milyondan fazla kopya sattığını biliyoruz.

Oyunculara bir şehir inşa etme görevi verilir ve şehir büyüdükçe karmaşıklığını artırmak için oyuna yeni binalar, bölgeler ve politikalar eklenir. Oyuncular, şehri ayakta tutmak için vergilerini, nakit rezervlerini ve vatandaşlarının mutluluğunu yönetmelidir. En ufak bir şeyin yanlış yönetilmesi şehri çöküşe götürebilir.

Niche: A Genetics Survival Game (2016): Philomena Schwab

Philomena Schwab tarafından tasarlanan bir simülasyon video oyunu olan Niche'de amacımız, karakterimizin çevresini genetik olarak mükemmel hale getirmek için belirli özellikleri veya genleri bir grup köpek veya kedi yaratıklarında üretip, onları hayatta tutmaktır. Schwab ayrıca doğa ve biyoloji ile ilgili oyunları teşvik eden 25 uluslararası geliştiriciden oluşan bir kolektif olan Playful Oasis'i kurdu.

Niş, evrimleşen genetiği ve canlıların gerçek genetiğe dayalı olarak evrimleşmesini sağlayan bir oyundur. Amaç, yırtıcı hayvanlara, iklim değişikliğine ve hastalığa rağmen türünüzü canlı tutmaktır. Bu sıra tabanlı oyunda oyuncular, gerçek genetiğe dayalı olarak kendi yaratıklarını şekillendirebilir ve türlerini yaşatmakla görevlendirilir. Bir türün soyu tükenirse oyun biter ve oyuncu kaybeder.

Havuzda bir türü şekillendirecek 100'den fazla gen, farklı flora, av ve yırtıcı hayvanlara sahip beş farklı biyom ve sürekli değişen canlı, dinamik bir dünya var. Oyun Steam ve Nintendo Switch üzerinden satın alınabilir.

Animal Crossing: New Horizons (2020): Aya Kyogoku

Aya Kyogoku, Animal Crossing: New Leaf ile Nintendo Entertainment Analysis & Development grubunda bir video oyunu yöneten ilk kadındı. Oyunun direktörlüğünü yaptı ve geliştirme ekibindeki tek kadın olduğunu fark ettikten sonra, New Leaf yapımcısı Katsuya Eguchi ile yarısı kadınlardan oluşan bir ekip tuttu ve rolü ne olursa olsun herkesi oyun için fikirlerle katkıda bulunmaya teşvik etti.

Animal Crossing: New Horizons'u sunma zamanı geldiğinde COVID-19 dünyayı kasıp kavururken, Nintendo dünyaya New Horizons'daki gerçekliğe dikkat çekti ve bu oyun hala bugüne kadarki en popüler Nintendo oyunlarından biri.

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Beray Çinçin’in katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın