Görüş Bildir
Haberler
En Tazesi, En Lezzetlisi Burada: Kış Mevsiminde Hangi Şehrimizde En Çok Hangi Meyve/Sebzeler Yetişiyor?

En Tazesi, En Lezzetlisi Burada: Kış Mevsiminde Hangi Şehrimizde En Çok Hangi Meyve/Sebzeler Yetişiyor?

Her mevsimin kendine özgü meyve ve sebze listesi vardır. Kış meyve ve sebzeleri, Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı içerisinde aralık, ocak, şubat aylarında yetişir. Mevsiminde olmayan meyve ve sebzeler genellikle daha az lezzetli olur. Çünkü meyve ve sebzeler, hasat edildikten sonra besin değerlerini kaybetmeye başlar. Ayrıca taze meyve ve sebzeler, hastalıkları önlemek için kullanılabilecek antioksidanlarla doludur. Mevsimlik gıdaların besleyici faydalarına ek olarak, maliyet avantajı da vardır. Yani sezonluk gıdalar, yerel çiftçi pazarlarında genellikle daha düşük fiyatlarla tüketiciye sunulur. Bu sebeple kış aylarında hangi sebze/meyve nerede yetişir iyi bilmeniz gerekir. O zaman kış mevsiminde tüketilebilecek besinlerin nerede yetiştiğini öğrenme zamanı!

1. Portakal

www.google.com

Portakal, doğal bir C vitamini kaynağıdır. En çok tercih edilen kış meyveleri arasında yer almaktadır. C vitaminine ek olarak; kalsiyum, magnezyum ve potasyum da içermektedir. Doğal şeker açısından zengin bir besindir. Ülkemizde portakal en çok Antalya, Hatay ve Adana'da yetişir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın portakalın yetiştiği iller arasındadır. Antalya Finike'de en kaliteli portakal olarak bilinen Washington portakalı üretilmektedir.

2. Pırasa

2. Pırasa

Pırasa, vitamin ve mineral açısından zengin bir kış sebzesidir. Damarları korur ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Bunun yanında kanser riskini önler ve kilo vermeye yardımcı olur. Parlak saçlara sahip olmanızı sağlar. Pırasa hem tohumdan hem de fide olarak yetiştirilebilir. 15-20 derece ideal yetişme sıcaklığıdır. Vitamininin yüksek olması için su tutan topraklarda üretilmelidir. En çok İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de yetiştirilir.

3. Mandalina

3. Mandalina

Mandalina, lezzetli ve düşük kalorili bir kış meyvesidir. A ve B vitamini açısından zengin olan mandalina, enfeksiyonları önler. Mandalinada bulunan C vitamini ise, soğuk algınlığını durdurmaya yardımcıdır. Ayrıca kan şekerini dengede tutmanıza yardımcı olur. Mandalina en çok ılıman iklimi sevmektedir. Bu nedenle en çok Akdeniz ve Ege Bölgesi kıyı kesimlerinde yetişir. Muğla, Antalya, Aydın gibi şehirlerde üretilir. Aralık ayında yetişen meyveler arasındadır.

4. Kırmızı Turp

4. Kırmızı Turp

Turp, içeriğinde yağ bulunmayan en sağlıklı kış sebzelerindendir. Lif içeriği sayesinde kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere diğer kanserlere karşı koruma sağlar. Yüksek oranda potasyum içeren turp, kalp kasının düzgün çalışması için gereken mineralleri içerisinde bulundurur. Cildi kuruluktan ve sivilceden korur. Türkiye'de turp üretim merkezi Osmaniye'nin Kadirli ilçesidir. Ana vatanı ise; Orta Asya, Hindistan ve Doğu Asya'dır.

5. Nar

5. Nar

Nar, yaz aylarında kırmızı renkli açar. Kasım ayında meyvesini vermeye başlar. Kış mevsiminde de tezgâh ve çarşılarda yerini alır. Nar, mideyi kuvvetlendirir ve cildi pürüzsüzleştirir. Lif, vitamin ve mineral bakımından zengin bir meyvedir. Özellikle meme kanserine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Nar yoğunlukla Ege ve Güneydoğu'da yetişir. Denizli ili Irlıganlı kasabası en çok yetiştiği yerdir.

6. Ispanak

www.google.com

Ispanak, bol miktarda magnezyum, demir ve kalsiyum içeren kış sebzesidir. Bu nedenle besin değeri oldukça yüksektir. Kanser hücrelerinin oluşumuna engel olur ve sinir sisteminin gelişiminde etkilidir. Başlıca bir yemek olarak tüketilen ıspanak, salatalarda ve hamur işlerinde kullanılır. Ispanak ülkemizin pek çok bölgesinde yetişir. En çok İzmir ve Ankara'da üretimi yapılmaktadır.

7. Armut

7. Armut

Armut, ılıman iklim meyvelerindendir. Armut lifli gıdalardan biridir. Bu sebeple sindirim sisteminizin en önemli yardımcısıdır. Özellikle mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Potasyum içeren armut, vücudun su ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Kalp atışlarının düzenlenmesinde oldukça yararlı bir meyvedir. En çok Bursa'da yetişmektedir.

8. Lahana

8. Lahana

Lahana, faydalı ve besleyici kış sebzesidir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu sebeple kalp hastalıklarına ve karaciğer yağlanmasına karşı koruyucudur. Şeker hastalığına ve kansızlığa iyi gelir. Bununla beraber kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. B6 vitamini ve folat açısından zengindir. Bu sayede vücuttaki toksik maddelerin atılımına katkı yapar. Lahana sisli, yağışlı ve rutubetli havaları sever. Ülkemizde pek çok bölgede yetişir. Türkiye'de en çok beyaz lahana üretilmektedir. Beyaz lahana en çok Niğde ilinin Bor ilçesinin Kaynarca köyünde yetiştirilmektedir.

9. Muz

9. Muz

Muz, dünya çapında en popüler meyvelerden biridir. Orta boy bir muz günlük vitamin ihtiyacınızın dörtte birini karşılayabilir. Muzun içerisinde manganez vardır. Manganez vücudunuzun kolajen üretmesine yardımcı olur. İçerisindeki potasyum kalp sağlığını korur. Muz fidanı sıcak iklimleri sever. Bu nedenle ülkemizde en çok Mersin ve Antalya illerinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de muzuyla ünlü olan yerimiz Anamur'dur.

10. Havuç

10. Havuç

Havuç, popüler ve çok yönlü kış sebzelerindendir. Zengin bir antioksidan kaynağı olan havuç, birçok açıdan sağlığa yararlıdır. Kanser riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve diyabet hastalarına iyi gelir. Kemikleri güçlendirebilir. Havuç yetiştirilen yerler arasında Antalya, Hatay ve Mersin bulunmaktadır. En yoğun olduğu yer ise Ankara ilinin Beypazarı ilçesidir.

11. Kivi

11. Kivi

Kivi, C vitamini ve diyet lifi bakımından zengindir. Kalp sağlığını ve bağışıklığı destekler. Astım semptomlarını hafifletebilir. Kronik hastalık riskini azaltabilmektedir. Cilt sağlığını iyileştirmektedir. Hamile kadınlarda bebeğin gelişimine yardımcı olan folat içerir. Bunun yanında mineral ve lif deposu olan kivinin anne sağlığına da faydası bulunmaktadır. Nem ve yağış alan yerlerde yetiştirilir. Ülkemizde özellikle Karadeniz'de üretilir. Samsun, Bursa, Sakarya ve Trabzon üretiminde önemli illerdir.

12. Kereviz

12. Kereviz

Kereviz, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İltihap giderici özelliği ile bilinmektedir. Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Hem cildi güzelleştirir hem hafızayı güçlendirir. Kemik hastalıklarına karşı koruyucudur. Ilıman iklim kuşağında yetişen bir sebzedir. Ana kökeni Avrupa, Amerika ve Avustralya'dır. Ülkemizde ise özellikle Akdeniz kıyılarındaki şehirlerde yetiştirilir.

13. Greyfurt

13. Greyfurt

Greyfurt, günümüzde birçok türü yetiştirilen meyve çeşididir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Kan dolaşımını düzenleyen greyfurt, kalp sağlığını korumaktadır. Cildi güzelleştirir ve kemik sağlığını destekler. Greyfurt en çok Çukurova'da yetişir. Üretiminde ikinci sırada ise Muğla yer almaktadır.

14. Karnabahar

14. Karnabahar

Karnabahar, lahana gibi turpgiller familyasına ait kış sebzesidir. Tokluk hissi yaratan bir besin olmasından dolayı kilo vermenize yardımcı olur. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürür. Düzenli tüketildiğinde migrene karşı korumaktadır. Mide ülseri rahatsızlığı olan kişilere iyi gelmektedir. Karnabahar en çok Adana, Konya, Bursa, Tekirdağ, Tokat, Çanakkale ve İzmir gibi şehirlerde üretilir.

15. Ayva

15. Ayva

Ayva, kırmızı kahverengi bir ağacın meyvesidir. Ayvanın içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Yüksek oranda potasyum içermektedir. Bu bakımdan yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayva ağaçlarının en çok bulunduğu yer Marmara'dır. En çok yetiştiği il Sakarya'dır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın