Görüş Bildir
Haberler
Ece Benligiray Yazio: Toksik İlişkiler Kilolarınızı Nasıl Etkiler?

etiket Ece Benligiray Yazio: Toksik İlişkiler Kilolarınızı Nasıl Etkiler?

Ece Benligiray
04.03.2022 - 23:15 Son Güncelleme: 15.03.2022 - 19:23

Şubat ayı sevgi ayı malum.

Sevgililer Günü şerefine düzenlenen etkinlikler, yapılan kampanyalar, indirimler, paylaşılan güzel sözler, sosyal medyayı dolduran kalpli kalpli fotoğraflar… Nereye baksak sevgiyi, sevgililiği gördüğümüz, yalnız olanların yalnızlığının gözüne sokulduğu, ruh eşini arayanların meditasyondan meditasyona koştuğu, eski sevgililerin yad edilip olasılıkların değerlendirildiği bir ayı geride bırakıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sevgililer gününün etkileri azalsa da ilişkilerimizin hayatımız hatta bedenimiz üzerindeki etkileri azalmıyor.

O nedenle bu makalede ilişkilerinizin yaşam boyu bedeniniz üzerinde yarattığı kilo sorunlarını bulacaksınız.

Holistik Beslenme bakış açısıyla, insanın bütüncül doğası yaşamsal pek çok alandan beslenir. Beslendiğimiz alanlardan biri de ilişkilerimizdir. Ve bu alandan beslenemez, ya da zehirlenir hale gelirsek eksik kalan yanımızı gıdalarla tamamlamaya başlarız. Yaşam enerjimizi besinlerden aldığımız kalori ile yükseltmeye çalışırız farkında olmadan. Oysaki gerçek ihtiyacımız duygusal alandadır.

Burada bahsettiğim yalnızca sevgili ilişkileri değil elbette. Ailemiz ya da sosyal etkileşimde olduklarımız da bu kapsamın içinde ancak daha çok sevgili ilişkilerine vurgu yapacağım. Çünkü onlar seçerek hayatımıza aldıklarımız, sevgi bağını en çok deneyimlemek istediklerimiz. Seçimimizin doğru olduğuna dair teyit aradıklarımız. Aileyi bir yere kadar kabul edebiliyoruz da eş/sevgili olarak hayatımıza aldıklarımızda başka türlü bir beklentiye giriyoruz. Aile konusunu başka bir makalede derinlemesine yazacağımı da söylemiş olayım.

Neden bedenimizi bu kadar etkiliyor peki ikili ilişkilerimiz?

Birincisi; bu insanlarla hayatımızı paylaşıyoruz. Duygularımızı, düşüncelerimizi, hatta bedenimizi… En savunmasız hallerimize tanık olmalarına izin veriyoruz. En çocuk, en duygusal, en saf halimizi açıyoruz. Her halimize tanık oldukları için de verdikleri geri bildirimlerden fazlasıyla etkileniyoruz. Bedenimizi beğenmeyen bir eş bizi bedenimizden daha da soğutmaya yetiyor mesela, dünyanın kalanı övgüler yağdırsa da.

Sonra; değer duygumuzu destekliyor yada çökertiyor ilişki içinde olduklarımız. Onlardan gördüğümüz değerle kendimizi daha da değerli hissetmeye meyilliyiz çünkü. Sevdiğimiz insan bizi sevdiğini gösterdikçe kendimizi daha da bir sevilesi buluyoruz. Sırf o sevdiği için bile sevebiliyoruz. Daha önemli noktası ise; “O kişi yanımızda oldukça dünyayı yerinden oynatacak gücümüz var gibi hissediyoruz.”

Toksik bir ilişki içindeyken, bize bu gücü veren kişiyle savaşmak diğer tüm savaşlardan daha yorucu öyle değil mi?

Toksik İlişkilerin bedene nasıl etki ettiğini madde madde toparlayayım:  

1 – Sürekli strese maruz kalırsınız ( Stres en önemli kilo nedenlerinden biri malum)

2 – Duygusal ihtiyaçlarınızı ifade edemezsiniz ( İfade ettiğinizde eleştirilir, çocuklukla suçlanır, anlaşılmazsınız )

3 – İçten içe kızgınlık/kırgınlık biriktirirsiniz (Farkında olmadığınız bu kızgınlığı ise yiyerek ya da yemeyi keserek bastırırsınız)

4 – Karşınızdakine daima “EVET” dersiniz. (İlişki bozulmasın, tadımız kaçmasın, çatışma yaşanmasın diye ya susar ya da sizden talep ettiklerini yerine getirirken bulursunuz kendinizi. Bu da yeni bir suçluluk çemberini açar)

5 – Kendinizi ve aynada gördüğünüzü beğenmez, istemsizce siz de eziyet edersiniz. Zayıflarsanız her şey yoluna girecekmiş gibi gelir ve kilo yönetimine aşırı anlam yüklersiniz. (Bu sizi yeni bir açmaza sokar)

6 – Aslında bilinç altınız bedeninizi büyüterek görülür hale gelmeye, ya da küçülterek yok olmaya uğraşmaktadır. Bu da kilo sorunları ile uğraşmanız anlamına gelir.

Toksik ilişkiyi dönüştürüp sizi besler hale getirmek biraz karşınızdaki kişiye bağlı olsa da, anahtarı her zaman sizin elinizdedir.

Toksik ilişkiyi dönüştürüp sizi besler hale getirmek biraz karşınızdaki kişiye bağlı olsa da, anahtarı her zaman sizin elinizdedir.

Toksik ilişkileri neden yaşadığımızı, dönüştürme yollarını ve toksik ilişkilerden özgürleşip ideal bedeninize kavuşmaya dair tüyoları da bir sonraki makaleye bırakalım.

Sorularınız ve yorumlarınızı iletişim kanallarımızdan iletebilirsiniz. 

Herkes için sağlıklı, keyifli, neşeli ve tabii ki zinde bir yaşam dilerim :)

Instagram

Facebook

Twitter

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
7
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın