Görüş Bildir
Haberler
Ebeveynler Dikkat: İngiltere'de 17 Yaşındaki Genç 10 Yıldır 'Abur Cubur Yemekten Kör ve Sağır Oldu'

etiket Ebeveynler Dikkat: İngiltere'de 17 Yaşındaki Genç 10 Yıldır 'Abur Cubur Yemekten Kör ve Sağır Oldu'

Batuhan
03.09.2019 - 15:11 Son Güncelleme: 04.09.2019 - 09:44

İngiltere'de 17 yaşındaki bir genç erkek, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Doktorlar, iç hastalıklarını derledikleri raporda yer verdikleri vakada, gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığını yazdı.

Peki gerçekten çok fazla 'abur cubur' tüketmek görme ve işitme kaybına sebep olur mu? Detayları birlikte inceleyelim...

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'de yer alan habere göre gençte, sürekli abur cubur tüketimi sonucu vitamin eksikliği görüldü, bu da gencin beslenmeye dayalı optik nöropati (sinir rahatsızlığı) yaşamasına neden oldu. Bu rahatsızlık daha çok, çocukların yetersiz beslendiği gelişmekte olan ülkelerde görülüyor.

"Zayıf beslenme ile görme kaybı arasındaki bağa dair yeterince farkındalık yok"

"Zayıf beslenme ile görme kaybı arasındaki bağa dair yeterince farkındalık yok"

Adı açıklanmayan gencin tedavisini yapan Bristol Üniversitesi Ulusal Sağlık Hizmetleri'nde görevli Dr. Denize Atan, zayıf beslenme ile görme kaybı arasındaki bağa dair yeterince farkındalık olmadığını söyledi.

Dr. Atan gencin beslenme alışkanlığıyla ilgili 'Her gün mahallesindeki balıkçıdan yalnızca patates kızartması yiyor, cips atıştırıyor, beyaz ekmek ve işlenmiş domuz salamı ile sosis atıştırıyordu' dedi.

B12 eksikliği görüldü

B12 eksikliği görüldü

Genç, 14 yaşındayken önce 'yorgunluk' şikâyetiyle doktora göründü. 'Yemek seçici' olarak biliniyor, herhangi bir ilaç almıyordu, başka bir sağlık sorunu da yoktu. Ama kan testleri gencin B12 eksikliğinden kansızlık yaşadığını ortaya koydu. Bu da yorgunluğa neden olan bir etken.

17 yaşında işitme ve görme yetileri tamamen kayboldu

17 yaşında işitme ve görme yetileri tamamen kayboldu

15 yaşına geldiğinde işitme kaybı başladı, daha sonra da görme kaybı yaşadı. İki yıl boyunca giderek kötüleşen işitme ve görme yetileri, 17 yaşına geldiğinde tamamen kayboldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"D vitamini eksikliği peynir ve yumurta tüketmemesinden dolayı"

"D vitamini eksikliği peynir ve yumurta tüketmemesinden dolayı"

Raporun yazarlarından Dr. Atan, 'B vitamini ve bakır eksikliğinin de görme ve işitme kaybına neden olmuş olabileceğini' söyledi. Dr. Atan gencin kemiklerindeki zayıflığın da D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı, yeterince balık yağı, peynir ve yumurta tüketmemesiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

"Çocuklarımızı paketli ve uzun ömürlü yiyeceklerden, şekerli ve gazlı içeceklerden özellikle uzak tutmamız gerekiyor"

"Çocuklarımızı paketli ve uzun ömürlü yiyeceklerden, şekerli ve gazlı içeceklerden özellikle uzak tutmamız gerekiyor"

Yetersiz beslenmenin doğurabileceği ağır sonuçlara ilişkin CNN Türk'te görüşlerini paylaşan İç hastalaıklar ve metabolizma uzmanı Ayça Kaya 'Abur cubur kör eder mi?' sorusuna 'Eder' yanıtını verdi ve şöyle devam etti: 

 'Tek yönlü beslenme insan vücuduna çok yönlü zararlar verebilir. Sadece karbonhidrat, vitamin eksikliği gibi sebeplerle sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. B12 vücut için mutlaka gerekli olan bir vitamin. Özellikle sinir sistemi için çok gerekli. Tek yönlü bir beslenme sonucu bu B12'nin alınmaması unutkanlık, konsantrasyon problemleri, halsizlik, görme kaybı, işitme kaybı gibi kalıcı olabilen, ciddi nörolojik problemlere neden olabilir. Bununla birlikte yeteri kadar vitamin, mineral, özellikle iyi bakterilerin alınmaması bağışık sisteminin zayıflamasına, daha kolay hasta olmaya neden olabiliyor. Annelerin babaların özen göstermesi gerekiyor. Çocuklarımızı paketli ve uzun ömürlü yiyeceklerden, şekerli ve gazlı içeceklerden özellikle uzak tutmamız gerekiyor.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
326
99
22
19
14
12
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sosyal denek

internete başım ağrıyor yazmışımdır

Pasif Kullanıcı

lan oğlum hiç mi başka bişey yemedin

Pasif Kullanıcı

Yav he he! O zaman bütün veletlerin büyüdüklerinde tam engelli olmaları gerekirdi! Yeterince bilimsel kanıt YOK! Çocuğun başka gizli bir rahatsızlığını buna ... Devamını Gör