Görüş Bildir
Haberler
İlginç Bir Deneyle Güzelliğin Göreceli Olduğunu Ortaya Koyan Kilolu Kadın

etiket İlginç Bir Deneyle Güzelliğin Göreceli Olduğunu Ortaya Koyan Kilolu Kadın

cakyz
22.12.2014 - 14:32 Son Güncelleme: 25.12.2014 - 14:46

Oldukça tombul olan bir kadın, dünyanın dört bir tarafındaki Photoshop uzmanlarına fotoğrafını göndererek onu güzelleştirmelerini istedi. Onun adı Marie Southard Ospina ve böyle bir şey yaparak dünyanın farklı yerlerindeki 'güzellik' anlayışları hakkında fikir sahibi olmak istemiş. İşin ilginç yanı, yalnızca 3 kişi bu tombul kadını Photoshop ile zayıflattı.

Marie iki farklı deneyden ilham almış. Bu deneylerden birincisi, yüzünün fotoğrafını dünyanın farklı köşelerinde bulunan 25 ülkeden uzmanlara gönderen ve onlardan güzellik anlayışlarını fotoğrafı üzerinde yansıtmalarını isteyen gazeteci Esther Honig. Bu deneye benzer bir başka çalışma da Priscilla Yuki Wilson tarafından yürütülmüştü.

Aklındaki soru şuydu: Bu deneyin sonuçları oldukça tombul olan bir kadın için ne anlam ifade edecek? Ona sürekli 'o kadar güzel bir yüzün var ki... Keşke biraz zayıflasan, o zaman çok güzel bir kadın olurdun' deniyormuş. Gerçekten de, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde şişman olmak direkt negatif bir şey olarak algılanıyor.

Peki gazeteci Honig'in yaptığı deneyin aynısını şişman bir kadın yaparsa sonuç ne olacaktı? Resmin gönderildiği herkes kadını zayıflatacak mıydı? Bu soruların cevaplarını merak eden Marie dünyanın farklı köşelerinde 30 Photoshop uzmanına resmini göndermiş ve onlara cüzi bir miktar para ödeyerek kendisini güzelleştirmesini istemiş. İşte sonuçlar şu şekilde:

Kaynak: http://www.buzzfeed.com/alanwhite/a-p...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Önce Marie'nin orijinal, üzerinde hiçbir oynama yapılmamış fotoğrafına bakalım:

Önce Marie'nin orijinal, üzerinde hiçbir oynama yapılmamış fotoğrafına bakalım:

Marie yarı Amerikalı yarı Kolombiyalı bir moda tasarımcısı ve güzellik uzmanı. Geçtiğimiz günlerde Bustle'da yayınlanan bir yazısında, 'mükemmel güzellik' hakkında fikir yürüten Marie, aslında böyle bir şeyin olmadığını ve güzellik algısının kültürden kültüre göre değiştiğini anlamış.

Eğer diğer insanların benim dış görünüşüm hakkında ne düşündüklerini umursamıyorum dersem yalan söylemiş olurum. Örneğin internete koyduğum fotoğraflarımı büyük bir dikkatle seçiyorum ki bence herkes böyle yapıyor. Fotoğraflarımda şişmanlığımı saklamaya çalışmıyorum çünkü olduğum kişiyi seviyorum. Fakat farkettiğim bir şey var: ne zaman bir fotoğraf çekilsem, yüzümü ve özellikle bakışlarımı beni daha güzel veya ilginç gösterdiğini düşündüğüm yönde değiştiriyorum.

1. Hindistan

1. Hindistan

Tıpkı Sri Lanka'dan gelen fotoğrafta olduğu gibi, Hindistan'dan gelen fotoğrafta da bolca allık kullanılmış. Marie bu fotoğrafı için, yüzüne daha yumuşak ve daha az açılı bir hava verildiğini söylüyor.

2. İtalya

2. İtalya

Birçok diğer ülkeden gelen fotoğraflar gibi, İtalyan editör de makyajı biraz abartmış. Marie bu fotoğrafa bakınca gördüğü kişinin kendisi olduğuna inanamadığını söylüyor.

3. Meksika

3. Meksika

Meksika onu zayıflatan ve ilginç bir şekilde ona kıyafet giydiren nadir ülkelerden bir tanesi. Orijinal fotoğrafta görünmese de, Marie'nin üzerinde bir havlu bulunuyordu.

4. Bulgaristan

4. Bulgaristan

Bulgaristan saçlarla oldukça fazla oynamış. Marie bunun hakkında şöyle diyor: 'Farklı ülkelerdeki kadın anlayışını görmek oldukça ilginç, örneğin Bulgarlar güzel bir kadının kahverengi ve gür saçlara sahip olması gerektiğini düşünüyor anlaşılan.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Makedonya

5. Makedonya

Makedonya'dan gelen fotoğrafta Marie'ye bebeksi bir hava katılmış ve yüzü oldukça pembeleştirilmiş.

6. Ukrayna

6. Ukrayna

Ukrayna şişman kadını zayıflatmayı uygun görmüş fakat fotoğraf üzerinde çalışan editör Marie'ye bir not göndermiş: 'Doğal güzelliğiniz üzerinde oynama yaptığım için üzgünüm.' Yani aslında bu editör Ukrayna toplumunun genel güzellik anlayışını yansıtabilmek adına Marie'yi zayıflatmış.

7. Pakistan

7. Pakistan

Diğer birçok ülke gibi Pakistan da Marie'nin benlerini silmiş. Marie bununla ilgili şöyle söylüyor: 'Benlerimi seviyorum ve onlardan kurtulmak gibi bir niyetim hiç olmadı. Acaba benim gibi benleri olan insanlar gerçekten de onlardan kurtulmak mı istiyor?'

8. Kanada

8. Kanada

Marie daha önce Kanada'da birçok kez bulunmuş ve bu ülkeden gelen fotoğraf hakkında şunları söylüyor: 'Bu fotoğrafla ne yapacağımı bile bilmiyorum. Sanırım bu bir şaka ya da fotoğraf üzerinde çalışan editörün çıplaklığıma verdiği sarkastik bir cevap.' Kanadalı editör bu işi kabul etmeden önce Marie'ye 'Porno oyuncusu musunuz?' diye sormuş.

9. Amerika Birleşik Devletleri

9. Amerika Birleşik Devletleri

Marie: 'Amerikalı editör tarafından zayıflatılmamış olmama çok şaşırdım. Birçok insan Amerika'da artan şişman insan sayısından dolayı toplumun kilolu insanları kabul etmeye başladığını sanıyor fakat size tüm samimiyetimle durumun böyle olmadığını söyleyebilirim.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Uruguay

10. Uruguay

Uruguay'dan gelen fotoğrafta yüz hatları üzerinde yapılan oynamalar dikkat çekiyor.

11. İzlanda

Marie üç farklı İzlandalı ile iletişime geçmiş ve editörlerin hepsi Photoshop kullanmayacaklarını söylemiş. Daha sonradan anlaşıldığına göre, İzlanda'da 2013 yılında yürürlüğe giren bir kanun, bireylerin kiloları temelinde ayrımcılık yapılmasını yasaklıyor. Marie şöyle diyor: 'Sanırım İzlanda'nın herkesin hayal ettiği ütopik bir ülke olmasına çok az kaldı.

Marie'nin yürüttüğü deney hakkında yorumları:

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, böyle bir deneye kalkıştığım zaman dünyanın dört bir tarafındaki fotoğraf editörlerini madara etmek veya küçümsemek gibi bir niyetim yoktu. Fotoğrafım üzerinde gerçekleştirilen Photoshop çalışmalarını etik bulmuyorum çünkü bireylerin doğal güzelliklerini yakalayan birçok fotoğrafçı ve editör tanıyorum. 

'Bu deneyi neden yaptın o zaman?' diye soracaksınız biliyorum. Amacım basit aslında: Güzelliğin göreceli olduğunu ve kültürden kültüre değiştiğini göstermek istedim. İnanıyorum ki, yaptığım bu küçük deney insanlara 'en güzel kadın zayıf kadındır' ideolojisinin tek gerçek olmadığını ve kadınların güzelliğinin doğallıklarında saklandığını göstermiştir.

Bonus: Marie'nin İngiliz sevgilisinin fotoğraf üzerinde yaptığı çalışma:

Bonus: Marie'nin İngiliz sevgilisinin fotoğraf üzerinde yaptığı çalışma:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
113
34
16
6
6
6
5