Görüş Bildir
Haberler
Dünya Göçmenler Günü: Evlerinden Ayrılmaya Mecbur Kalan İnsanların Hikayesini Anlatan En Güzel Filmler

Dünya Göçmenler Günü: Evlerinden Ayrılmaya Mecbur Kalan İnsanların Hikayesini Anlatan En Güzel Filmler

18 Aralık 1990 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu'nun imzalanmasıyla 2000 yılında başlayan bir gelenekle her yıl 18 Aralık günü, BM tarafından resmi olarak “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Geçmişten günümüze kadar insanlar pek çok sebeple farklı yerlere göç etti. Bazıları buna mecbur bırakıldı, bazıları ise daha iyi bir yaşam umuduyla ülkelerini, evlerini ve sevdiklerini terk etmek zorunda kaldı. Göçmenlerin yaşadıklarına daha yakından bakacağınız, sizi başka diyarlara götürecek göçmen filmlerini listeledik. 

Buyurun listeye birlikte bakalım. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Eldorado (2018)

20. Eldorado (2018)

IMDb: 7.0

Özet: İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan mülteci çocuk Giovanna ile kişisel karşılaşmasından ilham alan Markus Imhoof, günümüzde mültecilere ve göçmenlere nasıl davranıldığını anlatıyor: Akdeniz'de, Lübnan'da, İtalya'da, Almanya'da ve İsviçre'de.

Yönetmen: Markus Imhoof

Oyuncular: Robert Hunger, Caterina Genta, Thomas Bachmann

19. Tori and Lokita (2022)

19. Tori and Lokita (2022)

IMDb: 7.1

Özet: Bugün Belçika'da, Afrika'dan tek başlarına seyahat eden genç bir erkek çocuk ve ergen bir kız, sürgünlerinin zorlu koşullarıyla yenilmez dostluklarını karşılaştırıyor.

Yönetmen: Jean Pierre Dardenne

Oyuncular: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj

18. Taste of Cement (2017)

18. Taste of Cement (2017)

IMDb: 7.2

Özet: Lübnan iç savaşının Beyrut'ta oluşturduğu yıkıntıların ortasındaki gökdelen inşaatlarında çalışan Suriyeli işçilerin hayatı anlatılıyor. Suriye'de kendi evleri de bombalanan işçiler, sokağa çıkma yasağı yüzünden işten sonra inşaat alanından ayrılamazlar. Gökdelenin altındaki oyukta geçirdikleri gecelerde memleket haberleri ve savaşa dair anıları peşlerini bırakmaz.

Yönetmen: Ziad Kalthoum

Oyuncular: Tia Alkerdi, Yara Ibrahım

17. Human Flow (2017)

17. Human Flow (2017)

IMDb: 7.2

Özet: 65 milyon insanın; savaş, açlık ve iklim değişikliği nedeniyle zorla yerlerinden edilmesini anlatıyor. Afganistan, Bangladeş, Fransa, Yunanistan, Almanya, Macaristan, Irak, İsrail, Meksika, Pakistan, Filistin, Sırbistan, Suriye, Türkiye ve diğer ülkelerde 1 yıl boyunca çekilen yapım, ülkelerdeki yaşanan afetleri görüntüler ve fotoğraflarla yansıtıyor.

Yönetmen: Ai Weiwei

Oyuncular: Boris Cheshirkov, Marin Din Kajdomcaj, Abeer Khalid

16. In This World (2002)

16. In This World (2002)

IMDb: 7.3

Özet: Michael Winterbottom'un doğrudan manşetlerden alınan ilgi çekici ve ileri görüşlü 'Bu Dünyada' filmi, genç Afgan Jamal ve onun büyük kuzeni Enayat'ın kuzeybatı Pakistan'daki Peşaver'deki mülteci kampından tehlikeli bir kara yolculuğuna çıkmalarını konu alıyor. Kürtlerin kontrolündeki karlı bir geçitten yürüyerek Türkiye'ye giren ikili, İtalya'ya giden bir gemide bir yük konteynırına kilitlendiklerinde hayatlarını bir kez daha ellerine alır ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. Oradan Paris'e, Sangatte sığınma merkezine ve sonunda Londra'daki sığınma evine gitmeyi planlıyorlar.

Yönetmen: Michael Winterbottom 

Oyuncular: Jamal Udin Torabi, Enayatullah, Imran Paracha

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Stranger Than Paradise (1984)

15. Stranger Than Paradise (1984)

IMDb: 7.4

Özet: Birbirine son derece yabancı ve bir o kadar da farklı iki kuzenin bir araya gelmesi ile aralarında büyüyen nefret ve uzaklaşma hissinin hikayesi olarak karşımıza çıkıyor, sıradışı yönetmen Jim Jarmusch’un 1984 tarihli çalışması.

Yönetmen: Jim Jarmusch

Oyuncular: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson

14. Watani: My Homeland (2016)

14. Watani: My Homeland (2016)

IMDb: 7.4

Özet: Bir ailenin Suriye İç Savaşı'nda hayatta kalma mücadelesinin ve mücadelesinin hikayesidir. Kocasını kaybeden anne, çocukları için güvenli bir yer ve daha parlak bir gelecek arayışı içinde, yüreğini acıtan bir kararla memleketini terk etmeye karar verir. Üç yıl boyunca çekilen film, ailenin Halep'teki cephe hattından Almanya'nın küçük bir kasabasına kadar olan yolculuğunu anlatıyor. Savaşın yıktığı vatanlarının kaosundan ve teröründen kaçmak, farklı türde bir mücadelenin katalizörü haline gelir; geçmişini anlama ve bugününü kabul etme mücadelesi, yeni bir hayata uyum sağlama, umuda tutunma, bir vatana ait olma fikri.

Yönetmen: Marcel Mettelsiefen

Oyuncular: Hala Kamil

13. Journey of Hope (1990)

13. Journey of Hope (1990)

IMDb: 7.5

Özet: Türkiye'nin doğusundaki bir köyde, İsviçre'deki Türklerin ekonomik başarısına dair hikayeler Haydar'a, karısı Meryem'i gitmeleri gerektiğine ikna etme ilhamı verir. İki kişilik geçiş karşılığında hayvanlarını ve küçük arazilerini satıyor. Yedi çocuğunu en büyüklerin ve ebeveynlerinin bakımına bırakmak istiyor; Babası ona ekonomik sigorta olarak bir oğlunu Avrupa'da eğitim görmesi için almasını tavsiye ediyor. Üçlü, bir gemiye binerek İstanbul, Milano ve İsviçre'ye doğru yola çıktı. Como Gölü'nde paralarının geri kalanını, kar fırtınasından önce kendilerini bir Alp geçidinde terk eden ilkesiz adamlara ödüyorlar. Baba-oğul Meryem'den ayrılır. Vaat edilen topraklara kimse ulaşabilecek mi?

Yönetmen: Xavier Koller

Oyuncular: Necmettin Çobanoğlu, Nur Sürer, Emin Sivas

12. Welcome (2019)

12. Welcome (2019)

IMDb: 7.5

Özet: Bilal, Avrupa çapında macera dolu bir yolculuğa çıkar ve orada yaşayan aşkını görmek için İngiltere'ye gitmek ister.

Yönetmen: Philippe Lioret

Oyuncular: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana

11. When Paul Came Over The Sea (2017)

11. When Paul Came Over The Sea (2017)

IMDb: 7.6

Özet: Paul, Kamerun'daki evinden Sahra üzerinden Fas kıyılarına doğru yola çıktı ve burada şu anda bir ormanda yaşıyor ve Akdeniz'i geçmek için doğru anı bekliyor. Burası, Avrupa sınırları boyunca çekim yapan Berlinli film yapımcısı Jakob ile tanıştığı yerdir. Kısa süre sonra Paul lastik bir botla İspanya'ya geçmeyi başarır. Hayatta kalır ama arkadaşlarının yarısı bu trajik 50 saatlik yolculukta ölür. İki ay boyunca bir sınır dışı merkezinde tutulan Paul, serbest bırakıldıktan sonra Güney İspanya'daki göçmen sığınma evinde Jakob ile tekrar buluşur. Paul Almanya'ya gitmeye karar verdiğinde Jakob bir seçim yapmak zorundadır: Paul'ün daha iyi bir yaşam arayışının aktif bir parçası mı olacak yoksa tarafsız bir belgesel film yapımcısı olarak mı kalacak?

Yönetmen: Jakob Preuss

Oyuncular: Paul Rene Nkamani

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Visitor (2007)

10. The Visitor (2007)

IMDb: 7.6

Özet: Bir üniversite profesörü bir konferansa katılmak için New York'a gider ve evinde genç bir çiftin yaşadığını görür.

Yönetmen: Tom Mccarthy

Oyuncular: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira

9. Midnight Traveler (2019)

9. Midnight Traveler (2019)

IMDb: 7.6

Özet: Taliban tarafından kafasına ödül konmasına neden olur. Bu olayın ardından Hassan Fazili, karısı ve iki kızı ile birlikte yola koyulur. Yolculuk sırasında kamerasının arkasına geçen Fazili, sığınma talebinde bulunan insanların karşılaştıkları sorunları, kaçak bir ailenin yaşadıklarını gözler önüne serer.

Yönetmen: Hassan Fazili

Oyuncular: Hassan Fazili, Fatima Hussaini, Nargis Fazili, Zehra Fazili

8. In America (2002)

8. In America (2002)

IMDb: 7.7

Özet: İrlanda'dan hayallerini gerçekleştirmek için çocuklarıyla birlikte Amerika'ya taşınan bir John ve Sarah'nın hikayesini anlatır. Ama Hell's Kitchen, televizyonda izledikleri gibi büyülü bir yer değildir. Yarı otobiyografik olan film, kasvetli atmosferinin içinde umudu yaratabilen bir göçmen filmi.

Yönetmen: Jim Sheridan

Oyuncular: Paddy Considine, Samantha Morton, Djimon Hounsou

7. La Promesse (1996)

7. La Promesse (1996)

IMDb: 7.7

Özet: Roger, belgesiz göçmenleri acımasızca satmak ve sömürmek için oğlu Igor'u kullanıyor. Göçmenlerden biri öldürüldüğünde Igor suçluluk duygusuna kapılır ve babasının emirlerine rağmen ölen adamın ailesiyle ilgilenmek ister.

Yönetmen: Jean Pierre Dardenne

Oyuncular: Jeremie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouedraogo

6. Dancer In The Dark (1990)

6. Dancer In The Dark (1990)

IMDb: 7.9

Özet: 10 yaşındaki oğluyla birlikte yaşam mücadelesi veren Selma adındaki bir kadının hikayesine odaklanır. Gittikçe görme yetisini kaybeden kadının, bu durumu herkesten saklaması gerekecektir. Trier, kendi hazırladığı Dogma 95 manifestosunun kurallarını bu filme müzik ekleyerek yıkmıştır.

Yönetmen: Lars Von Trier

Oyuncular: Björk, Catherine Deneuve, David Morse

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Borderless (2019)

5. Borderless (2019)

IMDb: 8.0

Özet: Avrupa'da meydana gelen göçmen krizini ve bunun hem mülteciler hem de yerli halk üzerindeki sonuçlarını anlatıyor.

Yönetmen: Caolan Robertson

Oyuncular: Janice Atkinson, Justin Barret, Gail Dunne

4. Turtles Can Fly (2004)

4. Turtles Can Fly (2004)

IMDb: 8.0

Özet: Amerikan işgalinin arifesinde, Irak-Türkiye sınırı yakınlarında, 13 yaşındaki Kak (Ebrahim) gibi mülteci çocuklar, kaderlerini ölçüyor ve bekliyorlar.

Yönetmen: Bahman Ghobadi

Oyuncular: Soran Ebrahim, Avaz Latif, Saddam Hossein Feysal

3. Sentenced Home (2006)

3. Sentenced Home (2006)

IMDb: 8.2

Özet: Amerika Birleşik Devletleri'nin trajik derecede kusurlu göç politikasını insanileştiren sürükleyici bir belgesel. Film, Seattle'da yaşayan 3 Kamboçyalı Amerikalı göçmenin gençlik isyanları korkunç bir şekilde onlara yetişen hikayesini anlatıyor.

Yönetmen: David Grabias

Oyuncular: Loeun Lun, Kim Ho Ma, Many Uch

2. Kefernahum (2018)

2. Kefernahum (2018)

IMDb: 8.4

Özet: Lübnanlı bir çocuk olan Zain'in hikayesini anlatıyor. Film, Zain'in sıradan bir küçük çocuktan, kendisini istismar eden ailesine baş kaldırıp kaçan, zekası ve pratikliği ile sokaklardaki yaşam savaşından galip çıkan ve kendisine yapılan haksızlığın karşısında dimdik duran, 12 yaşındaki genç bir delikanlıya dönüşümünü gözler önüne seriyor. Bu süreçte Zain hayat mücadelesi veriyor, Etiyopyalı mülteci Rahil ve onun bebeği Yonas'a göz kulak oluyor, şiddet suçundan hapse giriyor ve en sonunda mahkemede adalet arıyor. 

Yönetmen: Nadine Lebaki

Oyuncular: Zain Al Rafeea, Cedra Izam, Nadine Labaki

1. For Sama (2019)

1. For Sama (2019)

IMDb: 8.5

Özet: For Sama, savaşın etkisini bir kadının bakış açısıyla gözler önüne seriyor. Suriye’nin Halep ayaklanmasına şahit olan bir kadın, bu süreçte yaşadıklarını kızına anlatıyor. Bu beş yıllık süreçte aşık olan, evlenen, kızı Sama’yı dünyaya getiren kadın, aynı zamanda birçok acıya da şahit olur.

Yönetmen: Waad al-Kateab, Edward Watts

Oyuncular: Waad al-Kateab

İlginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arwen

Tabii ki ‘Dedemin İnsanları’ 🥺 Tüm mübadele ile göçenleri anıyorum.