Görüş Bildir
Haberler
Dünya Basını Müfredattan Çıkartılmasını Tartışıyor: ‘Evrim Teorisi Türkiye'de Yok Oldu’

etiket Dünya Basını Müfredattan Çıkartılmasını Tartışıyor: ‘Evrim Teorisi Türkiye'de Yok Oldu’

Batuhan
26.06.2017 - 11:32 Son Güncelleme: 27.06.2017 - 02:01

Türkiye’de ‘evrim teorisinin’ lise eğitim müfredatından kaldırılması ABD ve dünya basınında geniş yankı buldu. Çok sayıda uluslararası gazete, TV, yayın kuruluşu, STK ve bilimsel kuruluş kararı eleştirdi.

Biz de tüm dünyadan lise eğitim müfredatından kaldırılan 'evrim teorisi' hakkında yorum yapan kuruluşların açıklamalarını sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Türkiye’de çocukların evrim teorisini ancak üniversitede eğitimleri sırasında öğrenebileceklerine dikkat çekilirken, Türkiye’nin kurucu değerleri ve laik yapısından uzaklaştırıldığı yorumları yapıldı.

Amerikan Ulusal Bilim ve Eğitim Merkezi: 'Evrim teorisi Türkiye’de yok oldu'

Amerikan Ulusal Bilim ve Eğitim Merkezi (National Center for Science and Education) alınan karar sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, evrim öğretiminin İslamcı köktenci grupların ve politikacıların gayretleri nedeniyle periyodik olarak tartışmalı hale getirildiğini belirterek, “Evrim teorisi Türkiye’de yok oldu' ifadesini kullandı.

CNN: ‘Türkiye eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle daha muhafazakarlaştırılıyor’

CNN: ‘Türkiye eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle daha muhafazakarlaştırılıyor’
İçeriğin Devamı Aşağıda

CNN, ilk kez halk oyuyla seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Türkiye'yi daha muhafazakar hale getirme konusunda adımlarını eğitim sistemindeki yaptıkları değişikliklerle gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Newsweek: ‘Evrim teorisine en fazla karşı çıkan ülkeler Suudi Arabistan ve Türkiye’

Newsweek: ‘Evrim teorisine en fazla karşı çıkan ülkeler Suudi Arabistan ve Türkiye’

Newsweek, evrim teorisinin dünyada çoğunlukla Müslüman olan ülkelerde tartışıldığını, 2011 yılında yapılan evrim teorisi karşıtlığıyla ilgili bir araştırma sonuçlarına göre, Darwin’in evrim teorisine en fazla karşı çıkılan ülkenin yüzde 75 oranla Suudi Arabistan olduğu bu ülkeyi de yüzde 60 oranla Türkiye’nin izlediği belirtti.

Dergi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik yapılan eleştirilerde, “79 milyonluk bir ülkede giderek daha İslamcı ve otoriter bir yönetim sistemi uygulamaya teşvik etmekle suçlandığını' yazdı.

The Guardian: ‘Seküler eğitim iyice azaltılıyor’

The Guardian: ‘Seküler eğitim iyice azaltılıyor’

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, “Türkiye’de evrimin müfredattan kaldırılmasını” sayfalarına taşıdı. Bu ve benzeri değişikliklerin çocukların seküler konseptlere uzak kalmasına sebep olabileceğine değinilen haberde, “İslamcı – seküler tartışması, iki ay önce küçük bir oy farkıyla Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı referandumun düzenlendiği Türkiye’yi bölen ayrımlardan sadece biri” denildi.

New York Times: ‘Karara büyük tepki’

New York Times: ‘Karara büyük tepki’
İçeriğin Devamı Aşağıda

New York Times, ‘Türkiye’de eğitim müfredatından evrim teorisinin kaldırılması laikleri kızdırdı’ başlığıyla verdiği haberde çeşitli eleştiri ve görüşlere de yer verdi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin, 'ülkenin laik yapısına karşı başlattığı girişimler' çerçevesinde son olarak evrim kavramını lise müfredatından kaldırmakla çok şiddetli bir şekilde eleştirildiğini kaydetti.

Gazetede geniş bir şekilde yer alan konuyla ilgili haberde, geçen hafta yetkililer tarafından yapılan resmi açıklamada, Eylül ayından itibaren başlayarak ders kitaplarında evrimle ilgili bölümlerin kaldırılacağının duyurulması sonrasında laik Türkler'in bu karara büyük tepki gösterdiği belirtildi.

‘Müfredatta Atatürk azaldı İslam arttı’

‘Müfredatta Atatürk azaldı İslam arttı’

Gazete haberinde laik bir öğretmen birliği olarak tanımladığı Eğitim-Sen başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın, “laik ve bilimsel eğitiminin son kırıntıları kaldırıldı” sözlerine de yer verdi.

New York Times, bazı analistlerin görüşlerine dayandırdığı haberinde, son beş yılda Erdoğan hükümetinin müfredatta İslam'a olan referanslarını artırdığını, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün fikirlerine atıfta bulunan bazı referansları da müfredattan kaldırdığını kaydetti. Ayrıca, Erdoğan’ın imam hatip liseleri olarak bilinen dini okulların sayısını artırdığı ve dindar bir genç Türk kuşağını yetiştirme çabasında olduğu yorumu yapıldı.

‘Türkiye’nin ikinci bir İran’a dönüşme ihtimali yok’

‘Türkiye’nin ikinci bir İran’a dönüşme ihtimali yok’

New York Times, konuyla ilgili haberinde 1979 İslam Devrimi'nin gerçekleştiği İran'la Türkiye’yi de kıyasladı. Gazete, Türkiye’nin ikinci bir İran’a dönüşme ihtimali olmadığının altını çizdi. Gerekçesini de şöyle açıkladı:

“Türkiye’nin ikinci bir İran'a dönüşme ihtimali bulunmuyor. Ülkenin laiklikle olan sıkıntılı ilişkisi Erdoğan'ın göreve başlamasından önce de vardı. Teknik olarak Türkiye’de cami ve devlet, Atatürk'ün günlerinde bile asla tamamen ayrılmadı. Bunu yapmak yerine din devletin kontrolü altına alındı. İslam düşüncesini meşrulaştırma süreci kısmen 1980'de darbe yapılarak iktidara gelen ve komünizme karşı potansiyel bir tampon vazifesi olarak görülen Kenan Evren'in yönetimi sırasında başladı. Erdoğan'ın AK Parti, İslamcılarla kafaları karıştıran bir ilişkide. AK Partililer şeriat yönetimi taraftarı olmak yerine kendilerini muhafazakar olarak tanımlamayı tercih ediyorlar.”

Ayrıca bakınız 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal medyadan tepkiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1343
567
408
189
177
106
62
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
esen-miray-yilmaz

Gerçeği göz ardı etmekle (Evrim Teorisi) yok edemezsiniz. Demek ki neymiş; Sen eğitimi düzgün vermiyorsan her laik insan çocuğuna kendi de eğitim vermenin ça... Devamını Gör

yama ken

Evrim teorisi doğru mudur değil midir bilmem ama iki şempanze gelse bunlardan daha iyi müfredat hazırlar

Resho

Sıradaki ne olacak acaba? Suyun Kaldırma Kuvveti yada yerçekimi yasalarını olabilir mi acaba ? Ne de olsa başka bir bilimsel açıklamaya gerek yok . Hepsinin ... Devamını Gör