Görüş Bildir
Haberler
'Döviz Pimi Çekilmiş Bir El Bombası' Diyen Yeşilada, Davul Zurna İle Dolar Kaç Olacak Sorusunu Cevapladı

'Döviz Pimi Çekilmiş Bir El Bombası' Diyen Yeşilada, Davul Zurna İle Dolar Kaç Olacak Sorusunu Cevapladı

Atilla Yeşilada yine FÖŞ tadında bir video ile doları yorumladı. Piyasalardaki gelişmelere değinen Yeşilada, dolardaki kritik sınıra işaret ederken, süper bono beklentisini de paylaştı. Döviz kontrollerine, Türkiye'de döviz talebine ve yabancı kurumların döviz beklentilerine de değinen Yeşilada, davul zurna ile gittiğimiz yolun döviz depremine çıktığını belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dolarda fren tutmaz mı?

Dolarda fren tutmaz mı?

Ekonomist Atilla Yeşilada, Youtube yayınında dolar/TL'de kritik olan 16,50 seviyesinin altında tutmanın zor olduğunu, frenlemenin ve kısıtlamaların kuru yükselişe yönelteceğini söyledi.

Yeşilada, Merkez Bankası’nın doları tutmak için yeteri kadar rezervi kalmadığına belirterek, Hem vatandaşı hem de hükümeti uyarıyorum. Reel faizin eksi yüzde 50'lerde, resmi enflasyonun yüzde 70 olduğu, kredilerdeki yıllıklandırılmış artışın yüzde 65'e vardığı bir ülkede döviz talebini kesemezsiniz. Merkez Bankası'nın kullanılabilir döviz rezervleri hızla eriyor. Hükümetin beklentisinin aksine yaz aylarında da, turist sezonuna rağmen döviz talebi artacak ve TCMB'nin artık satacak dövizi, silahında mermisi kalmayınca acı sonu birlikte yaşayacağız” dedi.

"Davul, zurnayla döviz depremine gidiyoruz"

"Davul, zurnayla döviz depremine gidiyoruz"

20158 yazında, 2021 sonunda yaşananlar şoklara benzer bir şoktan ise döviz işlemlerine kısıtlama getirilebileceğini öngören Yeşilada, en fazla 2 ay içinde 20 Aralık'taki gibi bir döviz depreminin yaşanma ihtimalinin de yüzde 80 olduğunu iddia etti.

'Davul, zurnayla döviz depremine gidiyoruz' başlıklı yayında, Merkez Bankası’nın satılabilir rezervi 30 milyar dolar bu 20 milyar dolara indiğinde TCMB Saray’ın huzuruna çıkar der ki; Sayın Cumhurbaşkanım bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı başka bir yol bulalım. O yol da çok basit 1970’lerin kapalı kambiyo rejimine döneriz. Yani döviz işlemlerine kısıtlama gelir. Bankalarda döviz hesabı bulunan vatandaşlara likidite sıkıntısı var denilerek hesaplarından para çekilmesi engellenecek. Hesabınız baki ama paranızın tümünü çekemezsiniz denecek.' diye de ekledi.

"Türkiye'de döviz talebi her zaman patlamaya hazır"

"Türkiye'de döviz talebi her zaman patlamaya hazır"

Standard Chartered'ın son araştırma raporunda 2022 sonu dolar öngörüsünün 18 lira, 2023 sonu dolar öngörüsünün ise 20 lira olarak hesaplandığını aktaran Yeşilada, ekonomi politikalarını ‘cahiliye dönemi' olarak nitelerken, Türkiye'de döviz talebinin her zaman patlamaya hazır olduğunu, pimi çekilmiş bir el bombası görevi gördüğünü de hatırlattı. Bankacılık sektörünün güçlü olduğuna değinen ünlü ekonomist, bu bağlamda ödemeler dengesi krizi öngörmediğini de söyledi. 

Yıl başından bu yana en çok değer kaybeden para birimleri arasında Sri Lanka Rupisi ve Gana Cedisi'nin ardından gelen TL, yüzde 18,5 oranında değer kaybetti. Analist Piotr Matys de TL'de değer kaybını Türkiye ekonomisinin enerji fiyatları ve küresel ekonomik yavaşlama risklerine karşı kırılganlığından kaynaklandığının altını çizdi.

Süper bono işe yarar mı?

Süper bono işe yarar mı?

Bakan Nebati'nin 'hazırlıkları tamamladı' dediği bireysel yatırımcıya yönelik enflasyona endeksli finansal ürünün ise 'bir yıldan kısa vadeli bir bono' olacağını öngören ve birkaç hafta gibi yakın bir zamanda ihraç edilmesini beklediğini belirten Yeşilada, ürün için “Acı sonu öteler, ama tehlikeyi bitirmez” şeklinde konuştu.

Davul - Zurnayla Döviz Depremine Gidiyoruz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın