Görüş Bildir
Haberler
Dost Kazıklarına Karnımız Tok: Duygusal Olarak Yıpratıcı Bir Arkadaşlık İçinde Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Dost Kazıklarına Karnımız Tok: Duygusal Olarak Yıpratıcı Bir Arkadaşlık İçinde Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

esma çetin
09.08.2022 - 08:40

Arkadaşlarımız düşüncelerimizi, hayallerimizi ve mücadelelerimizi paylaştığımız insanlardır. Ancak 'dost kazığı' yememek için doğru arkadaş seçimi çok önemlidir. Duygusal olarak yıpratıcı bir arkadaşlık içinde olduğunuzu gösteren 10 işareti sizler için derledik. Hadi buyurun 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hep kendisinden bahseder.

1. Hep kendisinden bahseder.

Duygusal olarak size yıpratan bir arkadaş, ben merkezlidir ve birinin bencil olup olmadığı genellikle konuşmalarda kendini belli eder. İki arkadaş arasındaki ideal bir konuşmada, “X bana da oldu” demek gayet normaldir. Bu şekilde başka biriyle güçlü bir bağlantı kurarsınız. Empati tam olarak budur. Ama toksik bir arkadaş sizi dinlemez ve hep kendisinden bahseder. 

Bunu gerçek hayatta test etmenin bir yolu, ikinizle de ilgisi olmayan rastgele konuları gündeme getirmektir. Duygusal olarak yıpranan bir arkadaşın konuşmayı kendi lehlerine yönlendirme konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahip olduğunu göreceksiniz… Konu ne olursa olsun, odak hep o olacaktır.

2. Sizinle bir yarış halindedir.

2. Sizinle bir yarış halindedir.

Bazı insanlar için hayat bir yarıştan ibarettir. Onlarla rekabet etmeseniz bile sizinle rekabet ederler. Kendi başarılarınızı paylaşırken, tamamen farklı bir alanda olsa bile, yaptıkları bir şeyle övüneceklerdir.

Bunun nedeni, bir şeyde mükemmel olmanız fikrinden hoşlanmamalarıdır. Konuşmanın sonunda kendisini daha iyi bir konumda gösterecekse sizi başkalarının önünde küçük düşürürler.

3. Sınırlarınızı ihlal eder.

3. Sınırlarınızı ihlal eder.

Bu durum, herhangi bir ilişkide büyük bir kırmızı bayraktır. Bu insanlar güveninize ihanet edecek ve alanınıza saygısızlık edeceklerdir. Bu sorunu onunla paylaştığınızda ise “ben böyleyim” derler veya “fazla hassas” olduğunuz için sizi suçlarlar.

Aslında sınırlarınız sizi güvende tutan şeydir. Duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı sürdürmenize yardımcı olurlar. Bunu desteklemeyen biriyle arkadaşsanız, o kişiden uzaklaşmanızı tavsiye ederiz.

4. Sürekli kendinizden verirsiniz.

4. Sürekli kendinizden verirsiniz.

Sağlıklı arkadaşlıklarda duygusal bir karşılıklılık duygusu vardır. Ama duygusal olarak tüketen bir arkadaşla, aldığınızdan fazlasını veriyorsunuz. Arkadaşlıkları sürdürmek de emek ister. Veriyor, veriyor, veriyor ama karşılığında hiçbir şey almıyorsanız, bu ilişkinizde büyük bir dengesizlik olduğunun işaretidir.

5. Sahiplenici, kıskanç ve kontrolcü olurlar.

5. Sahiplenici, kıskanç ve kontrolcü olurlar.

Duygusal olarak tüketen bir arkadaşa sahip olmak, takıntılı bir ortağa sahip olmak gibidir. Meşgul olduğunuzu söyleseniz bile sizi sık sık arar ve mesaj atarlar. Hemen cevap veremiyorsanız size trip atar ve bir açıklama beklerler. Başka birine yaklaştığınızı hissederlerse kıskanırlar. Bir nevi size bağımlı olurlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kendinizi onun yanında rahat hissetmezsiniz.

6. Kendinizi onun yanında rahat hissetmezsiniz.

Vücudunuzun bir şeyler yolunda gitmediğinde sinyalleri almakta iyi olduğunu biliyor muydunuz? Tam olarak neyin yanlış olduğunu belirlemek zor olabilir, ancak sürekli gergin hissediyorsanız, bunun nedeni etrafınızda sizi negatif olarak etkileyen bir kişinin olması olabilir.

Bir arkadaşınızla buluşmayı planladığınızda vücudunuzun nasıl tepki verdiğine dikkat edin. Gerçekten gitmek istiyor musunuz? Yoksa onu görmemek için bahaneler mi üretiyorsunuz?

7. Onlara tam olarak güvenemezsiniz.

7. Onlara tam olarak güvenemezsiniz.

Dostluklar güven üzerine kurulur. Dostunuza güvenemeyeceksiniz kime güveneceksiniz ki? Bu yüzden Bonior, 'Onların sizin çıkarlarınızı göz önünde bulundurduklarına güvenmiyorsanız... bu genellikle bir şeylerin yolunda gitmediğinin bir işaretidir' diyor. Onlar tarafından sürekli hayal kırıklığına uğramış hissediyorsanız, o arkadaşlığı sürdürmek için yeterli sevgiyi inşa etmek zor olabilir.

8. Onlarla vakit geçirmekten hoşlanmazsınız.

8. Onlarla vakit geçirmekten hoşlanmazsınız.

Klinik psikolog ve yazar Elizabeth Lombardo'ya göre, 'yanında olmaktan mutlu olmadığını kişilerle birlikteyken kaygı, baş ağrısı veya mide rahatsızlığında bir artış' fark edebilirsiniz. Kendinizi gözlemleyin. Dostluğundan şüphe ettiğiniz birinin yanında vücudunuz size bu sinyalleri gönderiyorsa onun yanında olmaktan keyif almıyorsunuz demektir.

9. Sizin arkanızdan konuştuğunu fark edersiniz.

9. Sizin arkanızdan konuştuğunu fark edersiniz.

Dürüst olalım, herkes herkes hakkında konuşur. Ancak birisi hakkında konuşmanın da bir sınırı vardır. Eğer karşınızdaki insan sizin yüzünüze gülüp arkanızdan kötü konuşuyorsa, o insan iki yüzlüdür ve sizi gerçek anlamda sevmiyordur. Çünkü gerçekten sevip değer verdiğiniz biri hakkında kötü yorumlar yapmazsınız.

10. Sizi sürekli olarak eleştirir.

10. Sizi sürekli olarak eleştirir.

Toksik bir arkadaşlıkta sürekli olarak eleştirilirsiniz. karşınızdaki kişi, başarısızlıklarınızı size karşı kullanır veya kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Arkadaşınız eğer sürekli olarak sizi eleştiriyor ve kendinizden şüphe duymanıza neden olacak şekilde dalga geçiyorsa, sizi kasıtlı olarak ezmeye çalışıyor olabilirler. Ve unutmayın, gerçek bir dost size asla böyle davranmaz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın