Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır'daki Sosyal Deneyle Gündem Olan 13 Yaşındaki Mert: 'İnsanlık Vazifemi Yaptım'

Diyarbakır'daki Sosyal Deneyle Gündem Olan 13 Yaşındaki Mert: 'İnsanlık Vazifemi Yaptım'

Diyarbakır'da sokak satıcısı çocuklarla yapılan 'sosyal deney' görüntüleri dün sosyal medyanın gündemi haline gelmişti. Binlerce kez paylaşılan görüntüler bir kesim tarafından da eleştirilmişti. 'Sosyal deney'in çocuk işçiliğini normalleştirdiğini savunanlar kadar Kürt kökenli vatandaşlara tepeden bakan bir anlayışın ürünü olduğunu söyleyenler de vardı. Görüntülerdeki çocuklardan biri olan ve YouTuberlara tezgahındaki simitlerden verip üstüne de döner ısmarlayan Mert Emsen, bugün DHA'ya konuştu. Simit satarak ailesinin geçimine katkıda bulunduğunu belirten Mert, videodaki hareketini  ise 'İyilik yapan, iyilik görür. Ben ağabeye iyilik yaptım. o da bana yaptı. diyerek açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'da sosyal medya fenomenlerinin 'sosyal deney'inde, 'Param yok, açım. Bana yemek alabilir misin?' sorusuna yardımseverlikleriyle karşılık veren çocuklardan biri de 13 yaşındaki Mert Emsen'di. 

DHA'ya konuşan Mert, simitçilik yaparak, ailesinin geçimine katkıda bulunduğunu söyledi:

'Okul açıldığında sabah 07.00'de gidiyorum. Öğlen 12.00'de buraya geliyorum. Aileme bakıyorum. 10 TL okul harçlığımı alıyorum, 15 TL de aileme veriyorum. Amcam da yol hakkımı veriyor. Simit satıyoruz.'

"İyilik yapan, iyilik görür"

"İyilik yapan, iyilik görür"

13 yaşındaki Mert, sosyal medyada gündem olan görüntüleri için ise şunları söyledi: 

'Aç olduğunu söyledi. Simit ve su istedi. Ben de verdim. Yedi içti. Bana 'Siz kaç kardeşsiniz?' dedi. Evimi sordu. Daha sonra ben de ona 'Senin boyun uzun, bu simitle doymazsın' dedim. Ona döner ve ayran aldım. Onu da yerken bana bir tablet uzattı. 'Al, bu senin olsun' dedi. Ben de 'Gerek yok. Bu çok pahalı bir tablet' dedim. Bunun bir kamera şakası olduğunu söyledi. 'Sosyal medyaya atacağız. Herkesle yaptık. Bir tane de senin nasibin' dedi. Ben 'İnsanlık vazifem' dedim.

'Herkes hayır sahibi olsun. Ben sana bir iyilik yaparsam eğer zamanı gelir, sen de bana iyilik yaparsın. Bir atasözü var: İyilik yapan, iyilik görür. Ben ağabeye iyilik yaptım. o da bana yaptı. Bana 'Sen bana kapını açtın, yemek verdin, ben de sana tablet veriyorum' dedi'

'İstanbul'da film çekmek istiyorum'

'İstanbul'da film çekmek istiyorum'

Büyüyünce oyuncu olmak ve tiyatroda oynamak istediğini de aktaran Mert 'İstanbul'da film çekmek istiyorum. Oyunlarda oynamak istiyorum.' dedi.

Diyarbakır Barosu: Çocukların haklarına yönelik ihlal

Diyarbakır Barosu: Çocukların haklarına yönelik ihlal

Diyarbakır Barosu'nun Çocuk Hakları Merkezi ise Twitter hesabından görüntülere ilişkin bir açıklama yaptı:

“Kendilerini medeni, kendilerinden olmayanı ise temel insani özelliklerinden dahi mahrum gören üsttenci bir zihniyetin ürünü olan sosyal deney adlı video çocukların haklarına yönelik ihlal oluşturmaktadır. Görünür olma arzusuyla paylaşılan video çocukların mahremiyetini ve unutulma hakkını ihlal etmektedir. Görüntüler paylaşılırken çocukların tanınmalarını ve herhangi bir tehlikeye maruz bırakılmalarını önleyecek şekilde paylaşım yapılması ve yine çocuklar ile velilerinin rızasının alınması gerekmektedir. Bu önemli noktalara riayet edilmeden yapılan paylaşımlar çocuklar bakımından hayatlarının ileriki aşamalarında sorun teşkil edecektir. Bugün sessiz kaldığımız takdirde böylesi olayların daha çok yaşanacağını bildiğimizden tepkimizi dile getiriyor ve ilgili videonun daha fazla paylaşılmamasını temenni ediyoruz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne Olmuştu?

Ne Olmuştu?

Diyarbakır'da kentin çeşitli noktalarını dolaşan Burak Tutal ve Mert Karakaş adlı YouTuberlar aç ve sokakta kaldıklarını söylediği çocuklardan yardım istemişti. 

'Param yok, açım. Bana yemek alabilir misin?' diye sorduğu çocukların yardımı üzerine tablet bilgisayar hediye eden Youtuberlar, videoyu sosyal medyada yayınlamıştı.

Videoya buradan ulaşabilirsiniz 👇

Birçok kişi videonun vermek istediği mesajı çocukların duygularını istismar ederek verdiğini, yardım istenen çocukların çocuk işçi olduğu ancak videoda çocuk işçiliğe yönelik hiçbir mesajın yer almadığı, iyilik kavramının çocuklar üzerinden sınanamayacağı ve videoda yapılan 'sosyal deneyin' çocuk hakları ihlallerine karşı 'dikkat dağıttığı' görüşleriyle eleştirilerde bulunmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
49
7
5
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

ben bu sosyal deneylerden nefret eden biri olarak baronun haklı çıkışını anlıyorum ancak bu durum o çocukların elinden tutulmasına vesile olabilir. onu geçti... Devamını Gör

Resho

Yalnız BARO ve diğer STK'ların yaptıkları açıklamalar o kadar doğru ki... Tamam bu çocuk bize halen iyiliği güzelliği gösteriyor ama piyasada o kadar çok ist... Devamını Gör

Siramisu

Bu yorumu yazmaya gelmiştim. O kadar haklısınız ki...

Pasif Kullanıcı

yolu açık olsun. iyi kalpli bir çocuk gibi görünüyor.